Печат
Категория: Създадена на Петък, 27 Септември 2013 Написана от BurgasArt

Съвестта ми е чиста, защото казвам истината и не съм лицемер като нея, споделя българският Стиви Уондър

Интервю на Валентин Илиев – в. ”Бургас днес и утре” (“Солено-морско”)

Деян Неделчев е сред най-популярните български изпълнители. Има двадесет издадени албума, поне четири награди от фестивала за българска поп песен "Златният Орфей" и е може би българският певец с най-богата колекция от отличия, спечелени от конкурси в страната и в чужбина. Първият му златен медал обаче е от Бургас през 1984 г.

Българският Стиви Уондър, както го наричат от 1987 година неговите колеги и почитатели, печели на фестивал в нашия град и сребърно отличие с групата си, която е сформирана, докато е бил в казармата. Хитовете “Обич за обич”, “Колко си хубава, Господи!” (по стихове на Христо Фотев и музика на Тончо Русев), "Спомен в стария сак" (по текст на Ваньо Вълчев), “Къде си ти”, “Подай ръка”,  “Признание”, “Блага вест”, “Децата на залива”, “Очи като магия”, “Дихание” са само една малка част от песните, които помним в негово изпълнение. А “Повтаряй ми, че ме обичаш” (музика - Стефан Диомов, Текст - Омар Хаям), която Деян Неделчев изпълняваше заедно с Ваня Костова, е причината да развалят дружбата си с бургаския композитор. Скарахме се, защото я даде на Георги Христов, споделя певецът, чиито последни песни – “От икебана дървесата ги боли”, “В гората”, "Различните/Нестандартните", са сред най-слушаните в Интернет. На разкритията му за безобразията в гилдията, заради които в музикалния ефир се въртят песните на едни и същи изпълнители, медиите обърнаха внимание след смъртта на Анна-Мария Тонкова. Още преди три години обаче той й посочил грешките в шоуто на Иван и Андрей, но едва след като цитирал свои колеги, че тя заслужавала да се разболее от рак, информационните издания обърнали внимание на факта, че обикновено стойностната музика у нас не може да се чуе от радио ефира. 

Миналата седмица бургаската певица Тони Димитрова написа отворено писмо, възмутена от твърдението, че Тонкова заслужавала да се разболее, което всъщност Неделчев не е казал. 

-От две седмици жълтите издания си пълнят страниците със скандални разкази за Анна-Мария Тонкова и цитират вас за неща, които вероятно не сте казал. Приятелите й ви упрекват, че нападате от профила си във фейсбук жена, която вече е в гроба и не може да се защити, но вие не сте казал нищо срещу Тонкова, а само припомняте това, което колегите ви споделят за нея. Каква е истината? Защо Тони Димитрова написа открито писмо срещу Вас?

-Защото си търси евтина реклама. Напоследък никой не говори за нея, а тя първо да види външния си вид, второ да не казвам с кого е спала и как е станала певица и да не си търси реклама чрез звезди, които в момента са толкова модерни във всяко едно отношение – и като изпълнители, и като композитори, и като шоумени! Непрекъснато съм в интернет пространството, защото съм човек, който говори истината и не обича лъжите и лицемерите, каквато е тя – нахална и лицемерна нагаждачка. Казах това и пред камерата на ТВ7 за предаването “Отечествен фронт”, но Мартин Карбовски се изплаши да ме покани в студиото в неделя, а там беше само Тони Димитрова. С него имахме конфликт докато бях три месеца в “Къртицата”... 

-Но за Анна-Мария Тонкова защо заговорихте след смъртта й?

-Казал съм истината още приживе, но на медиите не им е угодно да коментират това. Още преди три години в едно от гостуванията ми в шоуто на Иван и Андрей казах, че Тонкова не върти песните на младите изпълнители и че в радиото й се плаща, а тя спи с музиканти. Това съм го повтарял и при Жени Калканджиева, когато съм бил на интервюта. Не ми е за първи път, но на жълтурите им е угодно да пишат каквото си искат. 

Вярно е, че когато Анна-Мария Тонкова почина, казах “Лека й пръст, но тя не беше свестен човек”. Тя направи лоши неща за българската музика. 13 години слушахме само нейни протежета – големият й любимец Дони, Графа, Мария Илиева, Марияна Попова, Любо, Дичо, Каризма... Да не ги изреждам всички, които се правеха на много велики. 

Фактите не са угодни на много хора, но Деян Неделчев говори само истината. Затова той им е черната овца. 

-Наричат ви българският Стиви Уондър. Това ласкае ли ви?

-Да, защото откакто се появих на българската сцена през 1987 г. и хората като видяха как пея соул, Ар ен Би, фънк и т. н., ми дадоха това прозвище. Аз и до ден днешен пея негови неща, уча се от него. Гласът ми е подобен на Стиви Уондър. Имам същите октави като него. Естествено той е много голям, роден е в Америка. Разликата е огромна. За мен е комплимент, че така съм наречен още преди 26 години... 

-Имате десетки издадени албуми и поне четири награди от “Златният Орфей”. Печелили сте призове в Бургас, Приморско, Москва, Алма Ата, Кайро, Пхенян…, а певицата с дрезгавия глас пита “колко трябва да си изпаднал, за да раждаш песни като „вселенските хитове“ „Съчки“ и тем подобни, след като си пял поезията на Евтим Евтимов”. Какво бихте й отговорили?

-Тя ми завижда, защото тези произведения “От икебана дървесата ги боли”, “В гората” или “Съчки събирам” са гениални произведения. И кой ги направи? Деян Неделчев. Гледат ли се от милиони хора? Гледат се. Приказките, че съм изпаднал, за да ги пея, са проява на злоба и завист. Нека Тони да ги направи, но не може главата й да роди такива идеи. Аз обаче продължавам да правя такива песни – и “Дъртака”, и песента за ВИП-овете, и нестандартната "Различните/Нестандартните", посветено на гейове, лесбийки, травестити и транссексуални. Може и да са вселенски, но е важното, че са хитове, за разлика от нейните песни! Не помня неин хит, освен “Ах, морето”, написан от Иван Ненков и композиран от Стефан Диомов. Аз изпълнявам свои, но от бургаския композитор имам една песен – “Повтаряй ми, че ме обичаш”, която изпълнявах с Ваня Костова. С него се скарахме, защото след години я даде на Георги Христов. Имам десетки хитове още преди Тони Димитрова да се появи през 2000 г. на сцената и да си мисли, че е номер едно. Съжалявам много, но истината боли! Да ми духа праха на обувките! Нека се изправим един срещу друг и да видим кой как пее! Тя грачи ли като гарга? Грачи.... 

-Нямаш ли страх от Бога, Деяне?, писа още Тони Димитрова в откритото си писмо... 

-Нямам, защото Бог е нещото, което носим в себе си всички. Той за мен е цялата вселена. Не ме е страх, защото съм чист пред съвестта си и говоря истината. Искрен съм. Не съм лицемер. Аз съм прозрачен. Аз съм Деян Неделчев, който хората обичат и ме спират по улиците, снимат се с мен нон стоп. Никой не ми е казал лоша дума. Радват ми се и казат “Браво! Продължавай в същия дух!”. Няма от какво да се притеснявам. Да ги е страх тези, които лъжат, лицемерничат, убиват и крадат! Аз не съм от тях.

-След откритото писмо на бургаската певица, вие написахте във фейсбук: “Не искам да съдя никой, Господ да я съди!”. Цитирате колегите си, които са споделили, че Анна-Мария е заслужавала да се разболее от рак, но мистиците казват, че бумерангът на съдбата ни връща за всичко...

-Няма такова нещо. Не съм пожелавал на Тонкова да умре от рак. Аз чух зад гърба си “тя си го заслужаваше”, но това не са моите думи. Казваха го колеги. Никога не мога да пожелая и на врага си такова нещо. Щом като те казват това, значи тя си го е заслужила. И не съм съгласен с щампата “за мъртвите или добро, или нищо”, по-правилно е да кажем “истината или нищо”. 

-Проф. Христо Мермерски обаче твърди, че хората, които не могат да простят, ги връхлитат най-страшните болести. Вие простихте ли на Тонкова?

-Няма такова нещо. Това са глупости. Когато направиш нещо лошо, те връхлитат неприятностите и не знаеш откъде ти идват. За доброто ти се връща добро. А аз съм чист пред съвестта си и пред Господ, че нищо лошо не съм направил. Изказвам само своето мнение. Живеем уж в демократична държава, но къде е демокрацията, не знам. Има само една голяма анархия. На мен ми предстоят само прекрасни неща. И се вижда кой кого обича. Продължавам напред с пълна сила. Продължавам да обичам всички, но нападнат ли ме, ставам лош. 

-От пети октомври българският Стиви Уондър става водещ по ТВ7. Скандално ли ще е новото предаване?

-Не. То е с въпроси и отговори за публиката. Водещ е актьорът Башар Рахал. В шоуто “Следващият, моля” аз ще съм маестро Неделчев и маестро Икебана. Ще пея, ще задавам и въпроси, но само от една област, ще се шегувам с Башар. Аз ще съм веселият човек и ще развеселявам публиката, а той ще е главният герой в предаването, което ще е в ефира на ТВ7 всяка събота от 5 октомври.  

-“Като си различен, не си нормален. Аз наистина не съм много нормален в хубавия смисъл на думата”, споделихте в събота по бТВ. Някои издания пък припомнят, че сте участвали в гей парад. Какво бихте казали на тези, които свързват таланта със сексуалната ориентация?

-Не случайно аз изпях песента "Различните/Нестандартните". “Аз съм гей. Ти си лесбийка. Той е травестит. А те пък - транссексуални. Иначе казано повече от нормални...”, пея в нея. Тя стана хит още през миналата година. Гейовете са най-гениалните хора на света. От тях са произлезли най-гениалните хора – артисти, певци, архитекти, музиканти, балетисти... В превод от английски гей означава пъстър, весел, шарен, но не хомосексуалист. С тях може само да се забавляваш. Не ме интересува кой какво си говори. Гейовете носят промяната. Радвам се, че съм различен и такъв ще бъда до края на живота си! Не мога обаче да ви кажа каква ми е сексуалната ориентация. Никога няма да разкрия това, защото си е мой личен избор. 

-И все пак какво бихте казали на тези, които свързват таланта със сексуалната ориентация?

-Нека да прочетат малко литература, за да разберат, че сексуалната ориентация не е болест и да са по-толерантни към различните хора, които са много талантливи, гениални и добронамерени! 

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...