Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 24 Октомври 2013 Написана от BurgasArt

Интервю за в. "Компас" на Михаил Димитров с патриота, който обяви за продан страната ни в ebay 

Вземат ли ни земята, отнемат ни и душата, казва Станчо Илиев, който обяви за продажба в ebay собствената си родина. С протеста си в най-популярния сайт за обяви в света музикантът прикова вниманието на националните и световните медии върху въпроса дали българската земя може да се продава на чужденци.

"Не успях да продам България по две причини: Първата е, че отдавна е разпродадена, но все още не е необратим процесът. А втората е, че купувачите й не са от обичайните клиенти на ebay", заяви за "Компас" бунтарят от Дъблин, който е известен с творческия си псевдоним Сатнчо Банджо. 

Той се прочу през 1993 година чрез авторското предаване - конкурс за млади певчески таланти на Кирил Ампов „Хит Минус Едно“ по Канал 1 на БНТ, където още с първата си поява оглавява класацията. Първият му музикален албум е озаглавен “Честит Рожден Ден, Готин”.

Приятелите му го наричат Станю войвода заради бунтарския му дух. 


- Няколко дни след като обявихте за продажба България в ebay, заявихте в интервю за "Компас", че тази нестандартна форма на протест ви е отдавна в главата и обявихте Народното събрание, министерствата, президентството за клонове на една агенция за недвижими имоти... 

-Да, това са клонове на едно офшорно икономическо обединение, което търгува с ценни книжа, държавни облигации, интереси, освен недвижимо и движимо имущество... 

Това са дъщерни търговски представителства с уникален държавен "дизайн", облечени с пълна официалност и власт. 

- Народното събрание във вторник малко неочаквано реши да се удължи мораториума върху продажбата на земя на чужденци до началото на 2020 г. Това изненада ли ви?

- Не. Проблемът си седи, но е само отложен за някакви си 6 години. Смятам, че фокусът ни като нация трябва да бъде само един - промяна членовете на Конституцията в разделите за земята и преразглеждане членството ни в ЕС (защото това е препоръка на Европа).

- Иска ми се да ви честитя победата, но все още има опасност страната ни да си отвори пазара за земя. Сега политиците ни плашат с наказателна процедура, ако България не спази поетите ангажименти. Трябвало да получим съгласието на всички останали 27 страни от ЕС. Това означава ли, че в началото на 2014 година Европа може да принуди политиците ни да отменят забраната, ако партньорите им в ЕС не подкрепят удължаването на мораторима?

- Не може, защото в Европа никой никого не принуждава, а и политиците ни не е нужно да бъдат принуждавани. Те сами се натискат. Това си е курваджилък. В Европа цари изкуството на прецакването. Там има и башибозуци (мафия, олигархия) и проститутки и курви (партии, политици), но съществуват и законови регулации, за да не страда народът, докато пасмината, наречена елит, се боричка за власт… 

Но нека не се залъгваме - от тази „крупна сделка” имат интерес най-вече ДПС следвани от БСП, а ГЕРБ и сателити са просто „ловци на риба в мътни води”, които накрая ще извъртят всичко в тяхна полза пак за сметка на народния гръб. Просто всички обслужват едни и същи интереси по различни начини и с различни трикове.

Лошото обаче е, че българина вярва по закона на чистата инерция. Не влага и грам труд да провери лично дали е истина това, което се опитват да му внушат политиците с поръчковите си медии. Това е грях при наличието на толкова независими изсточници в Интернет. Той ще ни тежи и докато не се променим, ще сме емигранти и в Родината си, и извън нея. Докато нашето население колективно не се покае и обърне посоката си на развитие, няма да излезе от вонята и да се възроди, да се превърне в нация и общество. За този процес искам да помогна, защото съм част от това население.

-Заради циркаджийските номера с кворума в парламента, евродепутатът Илияна Йотова каза, че Бойко Борисов е най-големият рекламен агент на Волен Сидеров. Политиците са се превърнали в клоуни, чиято мисия е да забавляват електората докато тайно продават родината му. Ясно е, че нещо трябва да се промени, но вярвате ли, че това може да стане с предсрочни избори?

-Не гледам цирковите представления - не съм си купил билет за тях. Не искам да си губя с това времето. Има толкова по-красиви и смислени неща, с които мога да се занимавам. Какво правят в Бардака не ме интересува. Всички там играят на едно хоро. Само, че едните са на опашката и искат да се придвижат по-напред, затова се и боричкат. Нямам намерение да седя с часове и гледам детайли- как го правят. Тъпо е. Така, че не знам нито коя е Йотова, нито за какво се бори Сидеров, нито Бойко на кого целува ръце. Детайли не ме интересуват. За мен целия бардак трябва да се събори. 

Политиците не са даже клоуни. Това е професия, която изисква умения, а те нямат такива. И не може да се каже, че "забавляват електората", защото народа не е електорат и в състоянието, в което е изпаднал не може да се забавлява, а да агонизира. Държа на смисъла в термините. Депутатите са най-измислената и ненужна част от едно общество. Партийността е най-безмисления спорт, който се практикува. Няма как да съм запознат с неща от кухнята им. Просто не им ям манджите. А една от тези манджи са изборите. Това е измислица на системата, за да симулира свобода на избор. Но избор между какво!? 

-Между какво?

-Между две курви. Леката жена иска да се представи за нещо повече. Няма такова нещо като свободен избор. Не и в нашата страна. 

- От няколко години живеете в Дъблин, но от постовете ви във Фейсбук за България, става ясно, че обичате родината си и следите с голям интерес събитията. Защо един патриот, който е принуден да протестира, за да спре безобразията в държавата ни, живее на хиляди километри от земята, в която е роден? И как се спасявате от носталгията?

- Не “обичам” родината си. Обичам хората й. А Родината си я обожавам, прекланям й се. БОГ Е БАЩА МИ, РОДИНАТА Е МАЙКА МИ! Как по-добре да го обясня? По този повод въпросът ти за носталгията е излишен. Тя се лекува само с чисто безразличие, но за това е необходимо да нямаш сърце. Аз обаче имам и в него бушуват пожари. Не знам какво е живот без носталгия. Това веднага поражда въпроса - какво правя на Запад, като толкова ме е еня за родината? Аз не съм емигрант, защото само тялото ми е в Ирландия. Никога не съм напускал страната си. Боли ме само от раздвоението ми. Копнежът ми е да си събера тялото и духа на едно място. Приоритетното в случая е желанието на духа. Иначе попаднах тук (б.а. в Дъблин) не от зор или заради заеми. За мен животът се изразява в постоянно развитие и самообучение. Другото е само форма на вегетиране, безсмислено съществуване. Всичко е в духа. Тялото е просто дреха, в която сме облечени временно. 

- А защо сте принудени да протестирате?

- НА БЪЛГАРИЯ Е НЕОБХОДИМА ЧИСТО НОВА СИСТЕМА НА УПРАВЛЕНИЕ, НЕПРИЛАГАНА ДОСЕГА! Старата трябва да бъде цялостно променена! Започва се от пренареждане на Конституцията. Без тази стъпка всички останали опити за каквито и да било промени ще са обречени еднодневки!

Когато на една риба й е замърсена аквариумната вода й липсва кислород, тя се задъхва, но не може да обясни защо. А не може, защото живее вътре и не вижда колко мръсна е водата. Това, че съм в Ирландия, само ми помогна да видя нашия “аквариум” отстрани. Така успях да разбера, че ЦЯЛАТА ни водна среда е замърсена и е за СМЯНА. Екосистемата ни е тотално нарушена. Затова няколко човека разработихме т.нар. Модел 4, който предлага практическо решение като алтернатива на затлачената политическа екосистема в България…

-Какво ви вдъхновява? 

-Живота и всичко, което се помещава в него!

-Защо първият ви музикален албум е озаглавен “Честит Рожден Ден, Готин”?"

-Това се казва висок скок (от низините на политиката във висините на изкуството). Нарекох така албума си, защото е посветен на съпругата ми, Екатерина. "Готин" е обръщението помежду ни, въведено от нея като се венчахме. А заглавната песен е, защото албума беше приключен в същия ден на един неин рожден ден. Но тъй като за музика не се говори, а се слуша (тя говори сама за себе си) това е линка към мястото, където се помещава творчеството ми: http://www.reverbnation.com/sbanjo Там почти всичко е предоставено за сваляне свободно. Веруюто ми е "Онова, което сте даром приели, даром раздавайте". Та затова не държа на авторство. Те са за онези, които имат нужда от тях и не се продават- само се подаряват. За дарбата си да пиша текстове и музика не съм платил и стотинка, така че ми е "забранено" и да ги продавам. Чака ме материал поне за още 5 албума, ала тези събития, сериозно ми ядат от времето. Но, живота е училище, а аз съм на път да ги преодолея и балансирам правилно приоритетите си. 

- Преди интервюто за “Компас”, сте отказали на няколко български телевизии да отговорите на техни въпроси. Защо?

- Вече избягвам телефони и скайпове заради “техническите” режисирани гафове.. Покрай обявата за продажбата на България ме поканиха на интервю по БНТ. Имах само едно условие - един въпрос и да няма цензура за това, което исках да кажа в ефира. Но още незапочнал като усетиха, че не се шегувам в желанието си да направя изявление към народа ми, „връзката се разпадна”. Така че, ако ви стиска, ползвайте изявлението, но само в целостта му. Иначе си губи смисълът.

- “Компас” е вестник на свободното слово, така че приемаме предизвикателството да го публикуваме. Ще ни го предоствите ли?

- С удоволствие. Дори, ако е по силите ви го разпространявайте. Бих се зарадвал и на едно докоснато сърце. Това за мен ще означава, че все още има надежда за България.

КОПНЕЖ

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...