Печат
Категория: Създадена на Петък, 14 Юли 2017 Написана от BurgasArt

Всички, които вредят на обществото, трябва да се лишат от човешки права и да не се третират като хора, казва поетът, който наскоро преди седмица представи новата си книга
/Интервю на Димитър Мишев с поета, сатирик, карикатурист и арт десидент за в. "Компас"/

-Новата ви книга „Безопасни и опасни басни“ наскоро излезе от печат. Представихте я в Международния ден на моряка, скоро след рождения си ден. Случайно ли бе това съвпадение?
-Съвсем случайно, просто тогава я изготви издателството.
-Вероятно доста опасни неща сте видял, докато сте бил с корабите, а защо избрахте за заглавие на поетичната си книга „Безопасни и опасни басни“?
-Така е, не само когато плавах, но и в последствие-в пристанищата-4 -5 години бях началник на нефтопристанището „Росенец”, чийто месечен товарооборот достигаше понякога до 800 000 тона (почти колкото на пристанище Бургас и пристанище Варна заедно!), като всички товари бяха опасни. 

В последствие като главен инспектор в ИА”Морска администрация” отговарях за товаро - разтоварните операции на всички товари, включително и най-опасните, в целия район н.Емине-Резово. Благодарен съм на Господ,че приключих кариерата си без коробокрушения, взривове, пожари, разливи, човешки жертви и вреди! Опасностите на море бегло съм отразил в стихосбирката си „Само за моряци”. Но заглавието на новата ми книга „Безопасни и опасни басни“ се отнася до съдържанието на самите басни, част от които съм писал през комунистическия диктаторски режим, критикувайки недостатъците му - връзкарството, привилегиите, липсата на гласност, подмазвачеството, доносничеството, липсата на правосъдие и др. Ако бяха ги хванали, сигурно щяха да ме пратят в концлагер на смъртта като баща ми, който е бил в „Куциян”. Една от басните ми е против днешните новобогаташи - олигарси, които забогатяха незаконно на гърба на народа. Въпросният олигарх и майка му-осмени от мен, са достатъчно мощни да изпратят и убийци за физическа разправа...
-За кого са опасни вашите басни?
-За мен-техния автор...
-Какво ви вдъхнови?
-Същесвуващите несправедливости и страданията на обикновенните хора, породени от неправдите, срещу което знаете, че се боря чрез творчеството си...
-Трудно ли се пишат стихове, когато гледате как човекът деградира и вместо от красотата, някои от съвременниците ни се възбуждат от това да ритат баби или слепи хора, а когато трябва да отговарят за последствията, изведнъж се разболяват?
-За мен писането на стихове, рисуването, играта на роли и режисурата никога не са били трудни, защото са ми дадени от Господ, слава на Него! Ако изпитвах затруднения в тези дейности, никога не бих се занимавал с това. Напротив, те ме изпълват и ме карат да ги изливам-имам вътрешна потребност от това...
Казвате „ЧОВЕКЪТ” деградира, но според мен е крайно време да се въведе определението за човек, който не е само създание от човешки род, но и носи ползи за обществото, или поне не му вреди! Всички, които вредят на обществото, трябва да се лишат от човешки права и да не се третират като хора, а да понасят най- строги мерки (включително и смъртно наказание), според провиненията им към обществото. Аз съм за това опасно психично болните, които са неизлечими да се ликвидират!!! Животът е скъпо удоволствие и трябва да се заслужи!
-Може ли поетът да спре насилието?
-Може, ако имам съответната власт-само за няколко дни бих ликвидирал Ислямска държава и ислямският тероризъм! Нима смятате за реално това, че САЩ и Русия не могат да я ликвидират за часове? Могат, но не искат, защото чрез ислямския тероризъм се отслабва техния конкурент-Европа! Съвременник съм (по памет през1969 г.) на нахлуването на китайската армия в бившия СССР... За часове китайците бяха стопени в буквалния смисъл на думата, не можаха да намерят дори микро останки от тях, а почвата в района беше като лава...
-А обезбългаряването? Чалгата, дрогата и предателите, които решават какво да (не)учат децата ни, превръщат човека в нищожество. Какво може да спаси нацията ни?
-Всички тези въпроси, както и отговорите им са в драмата ми в стихотворна форма „Живи мишени”. За съжаление няма достатъчно смел режисьор да я постави на голямата сцена!!!
-Преди дни един общински съветник каза в интервю за Канал 0, че се водят нови дела за жабарника в центъра на Бургас. Тази сага се точи от 30 години и очевидно няма скоро оградената дупка на „Тройката“ да се превърне в ГУМ, БУМ или мол. Ако имахте власт, какво бихте направил?
-Бих въвел (предложил) промяна в закона (наредбите), определяща краен срок на собствениците да решат проблема и ако не го спазят, обектът става общинска, или държавна собственост, а властите вече като собственици –да го решат –също в определен срок.При неизпълнение да се налагат санкции.Това да важи и за многото опасни - занемарени сгради, въобще за всички опасни обекти, каквито има във всички градове на Република България! 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...