Печат
Категория: Създадена на Неделя, 01 Юли 2018 Написана от BurgasArt

 Ще работим за деца и възрастни, които живеят под социалния минимум и имат нужда от подкрепа, каза новият президент на Лайънс клуб „Виа Понтика“
Интервю на Димитър Мишев с логопедът и президент на “лъвовете“

Лайънс клуб „Виа Понтика“-Бургас отпразнува своя седми рожден ден преди седмица. „Лъвовете“ и „лъвиците“ от организацията с благотворителна цел, чието мото е „Ние служим“, се събраха на бургаския бряг, на благотворителна вечер, на която бяха събрани средства за две деца. Парите ще отиде за подпомагане на животоспасяваща операциия на малкия Цвети от Бургас и за подпомагане на семейството на още едно дете в нужда.

На рождения ден на Лайънс клуб „Виа Понтика“-Бургас Анастасия Томова предаде „щафетата“ на новия борд на клуба-Станислава Кодева-президент, Ахмет Али-вицепрезидент и Елена Атанасова-секретар. Новото ръководство ще продължи благотворителната си дейност в полза на обществото и нуждаещите се.
На приятелите от Лайънс клуб пожелавам времето да не ни промени, да продължаваме да служим в полза на обществото, да бъдем преди всичко хора, каза пред наш репортер Станислава Кодева.
Повечето бургазлии я познават като журналист, отразявал близо 20 години социалните проблеми в Бургас и региона. Сега обаче тя помага на своите малки приятели и като логопед, и като сугестолог. Дипломата й за магистър-логопед е от Пловдивския университет, има и специализация в София за работа с деца с аутизъм и синдром на Даун, а в момента продължава следдипломната й квалификация по специална педагогика към Тракийския университет в Стара Загора. Паралелно с това тя е завършила специализация по сугестопедия и сугестология.
Телефон за връзка: 0886 111998


-Бургаският Лайънс клуб "Виа Понтика" има нов президент. За хората, които ви познават, вероятно не е изненада, че бяхте избрани да оглавите организацията, но как се случи това?

-Всяка година по регламент избираме нов президент на ротационен принцип. Това се случва всяка година преди да излезем в лятна ваканция. Провеждаме събрание, на което всеки един от членовете казва кой е неговият фаворит. Ако са две или три предложенията, съответно гласуваме. Аз бях избрана с мнозинство. Бих искала да благодаря на приятелите от клуба за гласуваното доверие. Амбициите ми са да продължа работата в полза на обществото и да защитя каузата ни: „Ние служим“!
-Поехте ръководството при опозиция на Меркурий със Сатурн, като едната планета според астрологията олицетворява знанието, а другата – господарят на кармата. Затова астролозите навярно биха ви дали съвет да сте внимателна, когато боравите с информация и никога да не пристъпвате закона. Коя ще е основната кауза, на която ще се посветите?
-Уважавам предсказанията на астролозите, има разбира се сила, която ни ръководи, но преди всичко аз разчитам на себе си и на приятелите от Лайънс клуб. Ние винаги сме работили и ще продължаваме да работим в екип. Взаимно се допълваме. Един е компетентен в една област, друг- в друга. Селектираме мненията и излизаме с обща кауза.
-Колко дълъг е мандата?
-Една календарна година.
-Символиката на деня, в който ставате президент на клуба, е свързана и с дървото на живота. Много е полезно да си спомняме за миналото. От колко време сте в Лайънс клуб "Виа Понтика" и кой е най-хубавия ви спомен, свързан с организацията?
-От четири години. Бях приета през месец юни 2014 година. Всички приятели от клуба ме приеха с подобаващо уважение и постепенно изградиха доверие към мен. Безкрайно съм им благодарна. През моя мандат като президент ще доказвам, че са направили чрез мен правилния избор. Питате ме за най- хубавият спомен-всички мероприятия и инициативи, които ние правим и организираме, са сами по себе си уникални и незабравими. Тази пролет ние организирахме и проведохме първия по рода си пролетен карнавал с благотворителна цел. Бяхме с интересни и оригинални костюми, всеки показа своя чар и индивидуалност. Каузата на карнавала беше „Заедно за различните деца“. Събрахме една добра сума, като с нея закупихме вибро-масажиращо легло за деца със специални образователни потребности. Леглото ще бъде дарено на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Бургас, за сензорната стая. Тя е посещавана от деца с различни видове дефицити, като преобладават тези от аутистичния спектър. Въпросното легло, което е специално изработено във Великобритания, има дискове, които достигат до различни точки от гръбнака на дечицата. Самата терапия действа много добре, успокояващо, релаксиращо. Потушава тревожността и хиперактивността.
-Мотото “Ние служим” е водещо за лайънистите, а LIONS (Лайънс) означава свобода, интелигентност, съхранение на нацията, която обаче е в опасност. Акад. Петър Иванов твърди, че България е в клинична смърт. Топим се с по 8 души на час и ако се запазят сегашните тенденции на раждаемост, смъртност и емиграция, през март 2134 година ще се роди последният българин на територията на страната. Като председател на Лайънс клуб какво бихте направили, за да се промени тази тенденция?
-За съжаление има ниска раждаемост, висока смъртност, но аз не мога да влияя персонално на това, както и на отлива от млади хора, които решават да напуснат страната и да потърсят щастието си в чужбина. Както вече споменах, нашата цел е да останем верни на себе си и да работим за деца и възрастни, които живеят под социалния минимум, които имат нужда от помощ и подкрепа.
-Върху какви проекти ще работите през тази година?
-Наши добри партньори са сдружение „Диабетни грижи“ в Бургас. С председателя г-жа Радка Жекова работим вече втора година успешно върху проекти, свързани с превенцията на диабета, с двигателната активност на живеещите със захарна болест, за това, как могат да регулират нивото на кръвната захар, как правилно да използват глюкомери, тест ленти.
Ще продължим да подпомагаме деца със специални образователни потребности, да се включваме в различни благотворителни кампании, организирани за тежко болни деца. Амбицията ни е пролетния карнавал да се превърне в традиция, като мотото е „Заедно за различните деца“ . За съжаление, в последните години се увеличи броят на децата с увреждания, които се раждат или по-късно придобиват различни дефицити. Те наистина имат нужда от помощ и подкрепа и това, което е по силите, ние ще го направим за тях.
-Ще продължите ли да работите като логопед и да помагате на вашите малки приятели?
-Разбира се, че ще работя по специалността си. Ангажираността ми в Лайънс клуб е по мое желание и нито за миг не съм се разколебала да изоставя едното за сметка на другото. Благотворителността е мое призвание и ще остана вярна на принципите си.
-Изучавате и Ерготерапия в Русенски университет. Ще ви остане ли време за другите неща, с които сте се захванали?
-Ерготерапията е дейностна терапия. В основата стои детето, като целта е ерготерапевтът да научи децата и възрастните, с които работи, те сами да се справят в ежедневните дейности. С максимално чужда помощ да могат да се самообслужват, да знаят откъде да си купят храна, да платят данъците си, да отидат дори на театър, опера. Много е важно тези хора да се социализират, да не се затворят вкъщи сами и да изгубят връзка със света. Ерготерапията тепърва навлиза в училищата, дневните центрове, болниците. Обществото има нужда от такива специалисти. Ерготерапевтът трябва да има желание да работи с хора, да притежава емпатия-да съчувства на тези, с които работи.
-Какво бихте пожелали на членовете на Лайънс клуб "Виа Понтика" и на нашите читатели?
-На приятелите от Лайънс клуб пожелавам времето да не ни промени, да продължаваме да служим в полза на обществото, да бъдем преди всичко хора.
На читателите пожелавам да не губят човешкото в себе си, да останат верни на принципите си и да бъдат добри хора. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...