Организаторите на „Солени ветрове“: Бардовете са като морето - солени, но истински

Печат
Категория: Интервю Създадена на Събота, 11 Август 2018 Написана от BurgasArt

Трудно се пее със солен вятър в гърлото, признават те и обещават да дадем аудитория на истинската култура, на чистата поезия претворена в песен

Бардовете са като морето през различните му природни въплъщения, като многообразието на света, като песъчинките, които ти се навират и не ти дават мира, казват организаторите на Международният фестивал Летни празници на изпятата поезия „Солени ветрове“.
Различни са като тези, светоусещане, политики, идеи, стремежи, въжделения, изказ, музикалност и са еднакви като доброта, като приятелство, като чест, като честност, като страст. 

- За десети път „Солени ветрове“ ще „веят“ в Бургас. На юбилейното издание на фестивала с какво ще изненадате почитателите на изпятата поезия?
- Светлана Стоянова: Хората започнаха твърде често да изпадат в стрес от „новите изненади“, които ежедневно им се поднасят. Имат нужда да се опрат на традициите, да усещат по-често човещина и доброта. Ще им припомним най-хубавите песни изпяти през годините. Обещаваме, че изненадите ни ще бъдат изключително приятни, включително към изпълнителите.Нашият фестивал се превърна в един от пристаните, където срещат хора, които продължават да отстояват принципите си, които са обединени от една идея, въпреки различията си. На юбилея искаме да им припомним най-хубавите песни, изпети през годините. Обещаваме, че изненадите ни ще бъдат изключително приятни, включително към изпълнителите.
Антон Димитров: Никога не сме имали за цел да изненадваме почитателите на фестивала. Тази година, като всички досега, целим да дадем аудитория на истинската култура, на чистата поезия, претворена в песен. Оставяме изненадите на участниците. Рекорден брой дни, тридневен ще е фестивалът тази година, и рекорден брой изпълнители. С какво ще ни изненадат те не е наша грижа. Ще веят ли, ще фучат ли, ще галят ли, ще видим.
* Живка Георгиева: Ако отговорим изчерпателно на този въпрос, ще се изгуби част от смисъла да присъствате на концертите. Можем да кажем „заповядайте и сами усетете духа на бардовете и „Солените ветрове”.
* Атанас Стоянов: Като организатори и участници във фестивала ние винаги с удоволствие се изненадваме от израстването на изпълнителите в посока красива и въздействаща поезия и музика, а така също и от включването на все по-млади изпълнители. Надяваме се тази тенденция да се харесва и на обрулените от „Солени ветрове“ фенове.
- Вероятно екстрасенсите биха казали, че чувстват аурата на „Солени ветрове“ като черга, изтъкана от положителната енергия на всички участници, но духът на Христо Граматиков се чувства и от хората без хиперсензитивни способности. Случва ли ви се да го сънувате и той да ви дава съвети?
- Светла: Вярно е, че „Солени ветрове“ имат много силна положителна вибрация. Разковничето може би е в това, че сме добронамерени един към друг. Приемайки факта, че всеки от нас е различен, ние се изслушваме, понякога спорим, но без агресия и злоба. Различните гледни точки само ни обогатяват и ни показват колко пъстър е този свят. Изкуството ни свързва и онази искреност и жар, с която всеки бард, застанал сам пред хората, споделя чрез песните си своите истини.
Дали сънуваме Ицо? Да, случвало се е насън да разговаряме. Ицо и приживе не раздаваше съвети, а по-скоро споделяше живота, споделяше знания и творчество. Ние винаги сме били един кръг от хора, в който новите идеи и планове по организацията на фестивала се раждаха в процеса на разговорите и споделеното в „кухнята“. Липсват ни точно тези разговори. Неговото място завинаги ще остане празно, защото всеки от нас има ярка индивидуалност и няма начин да бъде заменен.
* Явор Георгиев: С всеки един фестивал,след смъртта на нашия приятел и съорганизатор на фестивала Христо Граматиков усещам присъствието на духа му. Той винаги е с нас. Много съм радостен, че на този фестивал реши да участва и синът му Димитър Граматиков.
* Живка: Не го сънувам , но помня думите му, които ни каза малко преди да си отиде: „Пейте му на вашия син и ще стане човек от него!”
* Антон: За щастие не го сънуваме, живеем го. Живеем със завета, оставен ни от него, оставен чрез музиката, литературата и фестивала. Казват, че това е фестивалът на Христо. Не е вярно! Фестивалът на Христо Граматиков беше "Черният пясък" - Поморие. Той му беше на сърце и ние съжаляваме, че този фестивал вече го няма. Повече съжаляваме, че Христо го няма. Той беше кросното, което държеше основата. Основата са организаторите, а втъканите, шарени нишки са изпълнителите, те правят фестивала красив. Духът на Христо е невидимата златна нишка между тях, или копривена може би.
* Наско: Вярвам, че Христо помага на фестивала отгоре, както знам, че въпреки несгодите, нервите и търчането по организацията на събитието, Христо работеше буквално денонощно за идеята. Ще ми липсват сутрините в прословутата бардовска кухня, когато той прехвърчаваше, изсипваше купища предложения и отпрашваше нанякъде, за да завихри и там скучното ежедневие.
- През тази година може би ще поставите рекорд по брой на участници. Какво бихте казали за тях?
- Светла: Изключително многообразие на участници. В програмата ще чуете песните на над 20 индивидуални изпълнители, на 11 дуета, триа и групи, на чуждестранните ни участници от Русия и Украйна. От сцената ще чуете стихове на поети. Ще ви разсмеят изпълненията на актьорите. Чудесно е, че сред участниците има много младежи, някои от които са ученици в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Има какво да научим един от друг. „Младите ни ветрове“ в доста отношения са израснали, имат нашата подкрепа, слушаме песните им с удоволствие и много им се радваме. Всичко това в рамките на три дена на открита сцена „Охлюва“, при вход свободен. Толкова пъстрота в песните и в изпълнителите рядко се срещат.
Благодарим на всички участници, които повярваха на „Солените ветрове“, които години наред пеят за нашата публика безплатно, за това, че винаги са били себе си.
- За първи път фестивалът ще е тридневен. Това на засиления интерес към поетите с китара ли се дължи?
- Антон: Фестивалът отдавна се нуждаеше от този трети ден. Досега не беше осъществим по финансови причини, но „Солени ветрове „ работихме цяла година, за да го постигнем. „Солени ветрове“ се дължи на труда на повече от десет човека и любезното дофинансиране от страна на Община Бургас. Благодарим им за навременната помощ, но не забравяйте, че най-големият фестивал от този род - „Солени ветрове“, е част от културната програма на града. Той е събитие, което пълни откритата сцена "Охлюва" два поредни дни по 4 часа.
* Наско: Тридневният фестивал вероятно е необходимост. Ние отдавна спряхме да се съпротивляваме на желанията на фестивала. Той беше като плахо дете, порасна до първокласник, а сега вече е триизмерен. Искам да кажа, че фестивалът си има собствен живот и собствена логика на развитие, ние само можем да го следваме и да му се радваме.
* Светла: Мога само да допълня, че тази година фенове от цялата страна започнаха да ни пишат още преди да сме го обявили официално. Тяхната бройка надхвърля тази на участниците. Те пристигат специално за „Солените ветрове“ в Бургас. Имаме почитатели и извън пределите на България, напр. от Чехия ни писаха, че са били на предния фестивал и много им е харесал /навярно някой им е превеждал случващото се и песните/. Искаха да знаят предварително датите на фестивала, за да си вземат отпуски и да пристигнат. Всичко това много ни радва.
- Фестивалът, е един от малкото международни, които събират на една сцена бардове от различни страни. Какво споделят вашите колеги за Бургас и за „Солени ветрове“?
- Антон: Имали сме участници от Македония, Англия, Русия, Украйна, Франция, Германия и др. Да, той е мултинационален. Важното обаче е, че той е мултикултурен. Гостите ни са толкова различни и толкова еднакви. Различни са като тези, светоусещане, политики, идеи, стремежи, въжделения, изказ, музикалност и са еднакви като доброта, като приятелство, като чест, като честност, като страст. Те са Любов!
* Светла: Ето мнението на Александър Кузнецов /участник в „Солени ветрове“ и организатор на бардовски фестивали в Москва, в Несебър и Св. Влас/:
„Впечатлен съм от „Солени ветрове“ и смятам, че това е едно мащабно събитие. Мащабно, защото включва не само множество представители на чистото бардовско изкуство, но и поети. В същото време фестивалът е наситен с разнообразни концерти и изпълнители. Но най-важното е, че „Солените ветрове“ привличат все повече млади хора, т.е. фестивалът има бъдеще. Резултатите от постигнатото са вече налице. С удоволствие се включвам вече няколко години като участник и смятам, че този фестивал обезателно трябва да го има!“
* Наско: Нашите гости от различни страни с удоволствие пристигат, за да се почувстват част от духовното излъчване на Летните празници на изпятата поезия „ Солени ветрове“. Ние, домакините на това събитие, сме благодарни за тяхната подкрепа и принос за обогатяването на музикално – поетичния спектакъл.
- Какви концерти ще има през трите фестивални дни?
- Светла: 16 август – от 18:00 ч. до 20:30 ч.
„Кръгът на барда”. Концерт на бардове от едноименния клуб за авторска песен - гр. Бургас и приятели.
17 август - от 18:00 ч. до 22:00 ч.
„Песента на барда“ – концерт с най-добрите авторски песни, представени през годините.
„Кучешката вахта” - концерт с хумористични и сатирични песни, пародии и артистични скечове.
„Бардовете по света” - популярни песни на български и чуждестранни бардове.
18 август - от 19:30 ч. до 22:00 ч.
„Песента на барда“ – II част.
„Бардовете по света” – II част.
„Срещу вятъра”. Конкурс за нова песен, изразяваща активна гражданска позиция. В заявките има постъпили 8 нови песни.
„Огнище“ – музикално-поетичен спектакъл обърнат към родовата и културната ни идентичност, с участието на поети, актьори и бардове.
- Във време, когато политиците и животновъдите спорят дали чумата е в Странджа или в парламента, а един от вашите колеги, който сега е депутат, се опита да изкара протеста на фермерите метеж срещу „Борисов III”, вероятно ще има доста песни за „Срещу вятъра“. Има ли бардове, които ще пеят срещу чумата и другите идиотщини на правителството? Колко солени ще са „Солените ветрове“?
- Антон:
Вероятно ще има. Бардовете рядко пропускат чума. Дали има чума в Странджата или у "Борисов III" май не е съществено. Като че ли чумосването е по-голямата беда. Взаимните нападки и обвинения не кореспондират с креативизъм. Бардовете и поетите рядко дават отговори, те не чумосват, те задават само въпроси. Въпросите, от които бягаме, от които се страхуваме, от които ни е срам и пр.
* Явор: Надявам се да има такива песни, които показват болните места на нашето време, изпети в поезия, които да докоснат нашите сърца, да ни жегнат и да ни покажат истинската сила на „Солените ветрове“ - да ни покажат проблемите, без да слагаме червена точка, както казваше Христо Граматиков.
* Наско: „Солените ветрове“ винаги са достатъчно солени, че и отгоре. Трудно се пее със солен вятър в гърлото. Може би затова сред нас няма школувани оперни певци, а само стържещи от соленост гласове. Да, ще има много песни срещу вятъра, защото само така се случва излитането.
- В града на Петя Дубарова и Христо Фотев, на Христо Граматиков, Пламен Ставрев и Тончо Русев да пишеш песни не е никак лесно, защото публиката е взискателна и критична. Може ли да се каже, че през тези десет години, откакто организирате фестивала, поетите с китара стават все повече и все по-добри?
- Наско: Бардовете стават все по-тъжни.
Бардовското изкуство се прави трудно. Сам си пишеш текстовете, сам композираш, сам си свириш на сцената. Казано е да не носиш две дини под мишница, а бардовете носят по три, че и по четири, когато се наложи.
Сега е модерно колективното творчество. Ние знаем какво ни докара колективизма – размиване на отговорностите. Бардът сам си носи отговорността на сцената. Ако сгреши акорд или забрави собствения си текст, това е самият той, няма украшения, няма скрити козове. Преметнал през рамене дрипав плащ, оголял, къса и раздава избелели парцалчета истини.
* Антон: Не можем. Поетите с китара стават все по-малко и все по-лоши. Дължи се на несериозния подход към това изкуство, от страна на държавната и местната администрация, от страна на медиите. Дължи се на изкривяването на ценностната система и на това, че думи като морал, чест, вяра, нация отговорност са маргинализирани. Това са понятия с отрицателен знак в съвременния свят. Тези думи вече не помагат на хората, пречат им. Тежат им като камък на шията. Затова пък ние, организаторите, бардовете, хоетите събираме тези камъни, трупаме ги, чистим ги, подреждаме ги, мислим ги и чакаме момента, когато ще се наложи да ги раздаваме обратно. Вярваме, че в един момент хората ще се отърсят от този бездуховен, бездушевен и безкултурен свят и ще си потърсят смисъла на смисъла. Тяхното защо, къде, кога и как.
* Явор: От година на година фестивалът става все по-добър, явяват се нови участници и всеки е със свой темперамент и излъчване при изпълнението на песента. Радвам се, че идват повече участници.
- Какво бихте пожелали на нашите читатели и на своите почитатели?
* Живка и Явор:
Да заповядат на откритата сцена и да послушат нашите песни на X –ия фестивал на изпятата поезия ,,Солени ветрове” – песни, изпети от сърце, и да вземат със себе си късче надежда към по-добро! Усетете полъха на соления вятър.
* Светла: Бъдете творци на собствения си живот, запретнете ръкави и не предавайте мечтите си!
* Наско: Никога да не обръщат гръб на вятъра!
* Антон: Мир, доброта и приятели. Здраве! За останалото се борете, борете се до последно и даже след това. Ние така правим!

ЛЕТНИ ПРАЗНИЦИ НА ИЗПЯТАТА ПОЕЗИЯ „СОЛЕНИ ВЕТРОВЕ - 2018“ УЧАСТНИЦИ
КРЪГЪТ НА БАРДА /SOLENI VETROVE/·ВТОРНИК, 17 ЮЛИ 2018 Г.159 Reads
Елате на 16, 17 и 18 август 2018г., сцена “Охлюва” в Морската градина на Бургас, за да чуете песните на бардовете.

ИНДИВИДУАЛНИ УЧАСТНИЦИ:
1. Бойко Беров – София;
2. Виктор Макаров – София;
3. Владислав Кайзеров – София;
4. Доротея Табакова – София;
5. Димитър Тодоров – Тополовград;
6. Костадин Шотев – София;
7. Калин Найденов – Хасково;
8. Милен Тотев – Ловеч;
9. Орлин Миланов – София;
10. Пламен Цонев – Шумен;
11. Росен Пурлантов – Тополовград;
12. Румен Николов – София;
13. Румен Спасов – София;
14. Светлозар Николов – Ръжево Конаре;
15. Татяна Йотова – Айтос
16. Красимир Йорданов – Пловдив/Бургас;
17. Димитър Граматиков – Бургас;
18. Вяра Иванова – Пловдив/Бургас;
19. Магдалена Стоянова – Бургас;
20. Ариана Стоянова – Бургас;
ДУЕТИ, ТРИА И ГРУПИ:
21. Дует „Келтик“-Геновева Цандева и Бойчо Иванов - Пловдив и София;
22. Дует „Тюркоаз“-Галина Москова и Валентин Ангелов - Горна Оряховица;
23. Жоро Пеев от „Замунда банана бенд“ и Краси Йорданов – Пловдив;
24. Зора Колева и Константин Кучев – София;
25. Явор и Живка Георгиеви – Айтос;
26. Иван Ненков и Живка Митова – Несебър
27. Атанас и Светлана Стоянови – Бургас;
28. Диана, Станислава и Ива Димитрови – Бургас;
29. Илиян, Дилян и Костадин Дянкови – Бургас;
30. „Павел Йорданов и приятели” – Бургас;
31. Група „АВАЛОН“ – Бургас;
ЧУЖДЕСТРАННИ УЧАСТНИЦИ:
32. Дует „Култпоход" - Игор Дацик и Наталия Алексеева – Русия;
33. Франк Мак Лорд – Германия;
34. Александър Кузнецов – Русия;
35. Юрий Дихан – Украйна.
ПОЕТИ:
36. Балчо Балчев – София;
37. Николай Дялков – Тополовград.
АКТЬОРИ:
38. Любов Узунова – Бургас/Тополовград, водеща;
39. Росен Пурлантов – Тополовград, бард и актьор;
40. Валери Еличов - Бургас, бард и актьор. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....