Печат
Категория: Създадена на Неделя, 23 Февруари 2014 Написана от BurgasArt

Моллов трябва да бъде наказан, за да престанат молловците да обиждат Антон Дончев и да хулят българските ценности, каза писателят

Михаил ДИМИТРОВ- в. "Компас"

Пчеларят Ефрем Моллов, който нарича себе си потомък на персийския владетел Кир II, а Кирил и Методий - предатели, се изгаври преди около седмица Антон Дончев и с неговата книга „Време разделно”. Кир-оидът нарече романа поръчков, а авторът му – бездарен. В защита на академика от Бургас от нападките на Моллов се обяви главният мениджър на Съюза на българските писатели Слави Георгиев. Брътвежите на пчеларя вбесиха известния поет, публицист, бард и журналист, както и всички патриоти. 

 

„Шведски вестник обяви, че Антон Дончев е достоен за Нобелова награда. В началото на 70-те години американската фондация Джеймс и Ървинг Стоунс номинира „Време разделно“ за най-добър исторически роман в САЩ по изключение и по настояване на основателя на наградата, защото тя се дава само на американски писатели. Романът е включен до днес в програмата на славянските факултети на университетите в САЩ", каза още Слави Георгиев пред наш репортер.

Водени от желанието да спрат хулите срещу акад. Дончев, потърсихме коментар от Слави Георгиев. Авторът на стихосбирките  и „Сезон за раздели“ обяви война на бездуховността, бездарието и антибългарщината. 

Слави Георгиев е и съавтор заедно с художника Владимир Пенев на поетичния албум „Два куфара спомени“. 

Незабравими за почитателите на изпятата поезия в Бургас, ще остане лятото на 2009 г., когато Слави Георгиев и Пламен Ставрев излязоха заедно на сцената на „Охлюва“. Двамата барда участваха в гала концерта на „Солени ветрове“. Той беше докоснат от Бог, казва  главният мениджър на Съюза на българките писатели за своя приятел, който преди две години си отиде от този свят обичан от всички.


-Съюзът на българските писатели, на който сте главен мениджър, реагира остро на писмото  от т. нар. Европейски институт със странното наименование „Помак“ до институциите на стария континент, в което романът на Антон Дончев „Време разделно“ е наречен поръчков, а авторът му – бездарен. Вие заявихте, че ще настоявате да се заведе дело за обида. Вярвате ли, че ако човекът, който дръзна да нарече акад. Дончев бездарен, а Кирил и Методий - предатели, бъде осъден, ще спре да осквернява великите българи?

-Хубаво би било, ако хора като Ефрем Моллов получат справедливо възмездие от българските институции, за да престанат такива молловци да си позволяват да хулят безнаказано непреходните български ценности.

-В ефира на ТВ7 заявихте, че  разделението е само в главата на Ефрем Моллов, след като той ви вбеси с твърдението си, че „Време разделно“ е един от стожерите на разделението. Човекът, който твърди, че той и останалите помаци били потомък на персийския владетел Кир II, се държа като арогантен простак в студиото на „Гореща точка“. Може би някой друг на ваше място би му забил един юмрук, а вие заявихте, че ще му говорите на ти, защото не може на кажете Вие на човек с толкова ниска култура. Как един пчелар може да си измисли толкова небивалици и да стане толкова известен? Кой стои зад него?

-Аз много години съм живял в Крумовград- район със "смесено" население и мога да ви уверя, че действително подобно разделение е само и единствено в главата и устата на този индивид. Едни от най- добрите ми приятели са българи, изповядващи исляма. От техните среди има областни управители, директори на училища и гимназии, ръководители в МВР. Къде е разделението? Еднакви сме всички- в доброто и лошото, в бедността и богатството.

-Наскоро проф. Божидар Димитров заяви, че Турция дава по 1,8 млрд. евро годишно, за да си върне империята. Толкова е годишният бюджет на неоосманската програма и „сапунки“ като “Великолепен век”, “Огледален свят”, “Опасна красота” и др. се раждат благодарение на тези средства. Пари от Истанбул потъват и в джобовете на наши политици и учени. Може ли една нова етническа партия да превърне България в размирна страна като Босна?

-Нелепите твърдения на Моллов за "помашка" държава, давайки за пример Босна, могат да докарат страхотни проблеми на страната ни. За разлика от него аз имах възможността да бъда в Босна и в Косово (като наблюдател) и видях на живо какво значи гражданска война. В един такъв ужасен конфликт невинни няма! А кой стои зад него.., мога само да предполагам. Професор Божидар Димитров ненапразно дава примера с парите, които турската държава отделя за възхвала на неоосманизма.

-Наскоро Рут Колева заяви, че се срамува от произхода и от родината си. Във Фейсбук тя написа „Знаеш ли кой си ти, Българино? Ти си този, който си бие жената и децата всеки ден "възпитателно". Ти си този, който смята, че да си гей е болест и е заразно. Ти мразиш - цигани, турци и сирийци, без дори да знаеш защо“. Вие срамувал ли сте се някога от своите корени и какво бихте казали на тази странна девойка?

-Не съм сигурен това момиче дали наистина мисли така. По-скоро го отдавам на някакъв негативен емоционален изблик. Та тя наясно ли е за семейното насилие, което се шири в САЩ? Да не би в България да се случват онези ужасни хоръри с отвлечените млади жени и държани насила десетки години? Това се е случвало в Германия, Швейцария, САЩ.

За каква верска и етническа нетърпимост може да се говори в страна като България? Нека отиде и поживее в един такъв "смесен" район и тогава да прави заключения. Може би нейното обкръжение е такова. Колкото до хората с различна сексуална ориентация- това е деликатен въпрос. Тези хора могат да изповядват каквото си искат, но да не ми го навират непрекъснато в очите- все едно някой  да прави декларации и демонстрации на тема "Аз съм вегетарианец". Бъди какъвто си, но не натрапвай това на другите!

Гордея се с България, с това, че съм българин и с всичко, постигнато от българите по света и тук в страната ни. 

А Рут колева бих я посъветвал да чете повечко- тогава ще види, че не в България се е случил холокостът, Валпургиевата нощ, не българи са унищожили 3/4 от населението на континента Америка, не българи са продавали в робство хора..., мога още да изреждам, но още веднъж- нека да чете! Уверявам я, много ще и е полезно- тя е талантлив човек, а талантът задължава. Не бива да се принизява с подобни изказвания.

Един от най-добрите ми приятели, който за съжаление си отиде от този свят много рано, бе човек, работил в почти цяла Европа. Пламен Ставрев- ерудит и човек, докоснат от Бог, ми споделяше за нетърпението, което го обзема винаги, когато наближи време да се връща в България и как в сравненията, които е правил с другите народи, в крайна сметка родното е надделявало. С огромния си талант и интелект, за него не бе проблем да живее, където си пожелае в света, но точно такива като него, които винаги се завръщаха в родината си, ни показваха с примера си,  как трябва да обичаме България - без излишно патриотарство и демонстрации, а искрено и истински.

-Ще ви видим ли отново на „Охлюва“ това лято?

-Този въпрос е излишен - разбира се, че ще бъда по време на бардфеста "Солени ветрове" в Бургас. Мисля, че няма да е пресилено, ако благодаря не само от мое име, а и от името на всички бардове в страната на хората, виновници за случващото се на феста. Това ще ни помогне да не забравяме Пламен, Христо Граматиков и да си даваме среща с прекрасните Светла, Наско, Емо, Невен, Митко..., много са! Да са живи и здрави, за да ни радват с чудесното си творчество!

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...