Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 10 Април 2014 Написана от BurgasArt

Целуването на родилки по долните устни и сексът върху гробове се поощряват от властите и се превръщат в пример за поведение, предупреждава поетът-бунтар

Интервю на Димитър МИШЕВ с бургаския поет, сатирик, карикатурист

-Йордан Ефтимов спечели литературния конкурс “Христо Фотев”. Веднага след като преподавателят в Нов български университет бе обявен за победител и получи наградата от 2000 лева, възникна спор дали лауреатът е достоен и дали книгата, с която е участвал, е по-добра от останалите 139 стихосбирки. Вие сте не само сред най-големите му критици, но и сред хората, които твърдят, че макар и много престижни, тези конкурси са нагласени. Така ли е наистина?

- Спорът дали Йордан  Ефтимов е достоен, или не е, за наградата на най-авторитетния  литературен конкурс ”Фотев”, в ”най поетичния” и въобще” най-културния” град-Бургас най-добре ще решат  читателите и жителите на града, на които не им е безразлично какво става с любимия им град и накъде отива той, как това влияе на децата, съдейки по някои от писаниците на лауреата:

 

 

Тази „награда” и двете хиляди лева на Бургаските данъкоплатци не са най-голямата, а най-малката беда. Най-пагубното е, че когато драскането от такива „поети” на пробутвани за творчество безсмислици (двеста пъти повтаряне на една и съща дума -„нощ”; гадории -целуването на родилки по долните устни и последващите отвратителни натурализми, с които е описал тази целувка -„потно, мазно с вкус на белите бъбреци от един бивол”) и сатанизми-секс върху гробове за реклама на гробища) се поощряват от властите (както в случая), те се превръщат в норма и пример за поведение в обществото, особено от младите. Всеки може да намери в Интернет материали за кощунствени, действителни случаи на поругани гробове! Кои родители  биха желали те, или децата им да правят нещата, писани от Ефтимов- да повтарят като луди (не твърдя, че Ефтимов е луд, но като преподавател, повтаряйки една и съща дума в негова писаница възпитава в лудост).

 

 

 

 

Не ми се иска българите да вземат пример от такива автори като Ефтимов и да правят секс върху гробове, да се ухажват с епитетите му от неговата „любовна  лирика”-  „ПО-УХАННИ ОТ ПИКНЯ НА АНТИЛОПА,  ПО-СЛАДКИ ОТ ПЛЮНКАТА НА ВЕЩИЦА ОТ ОСТРОВИТЕ”,?!

-Миналата седмица Ефтимов и редакторът на списание „Море“ Иван Сухиванов, който е и член на журито, споделиха в студиото на БНТ, че Христо Фотев не е само един мит, а и създател на Бургас. Ако изчезне Бургас, той ще може да бъде възстановен по поезията на Фотев. Това пък е казал Светлозар Игов. Лауреатът обаче споделя, че не му допада закачката на големия поет с кръчмарската песен, т.е. популярната култура, която много активно присъства в неговото творчество. Как би коментирал това?

-Ще ви отговоря с въпрос -кой е авторът на това:

„Майката онанираше на образа на детето си.

Коя си ти, жено”?!!!

-Йордан Ефтимов споделя, че заглавието на стихосбирката му „Сърцето не е създател“ е предизвикателно и нарочно търсил някаква форма на скандал, но не бил готов за по-скандални неща. Само заглавието му ли е скандално?

- Йордан Ефтимов с това си признание, че ”нарочно е търсил” заглавие, или др. потвърждава впечатлението, че писаниците му са плод на дългите измъчвания на белия лист, себе си и читателите. Когато една творба е писана на един дъх, си личи, а това го могат само истински талантливите творци, дарени с уменията им от Господ!

-В ефира на БНТ Ефтимов заяви, че 130 автори са си изпратили своите книги, а това означавало, че има 129 недоволни от неговия избор конкуренти и това говорило за престижа на литературния конкурс. Ти сред тях ли си?

-В моя Жалба до Общински съвет Бургас с входящ № обс92-С /00008/28.03.2008г. и до Община Бургас-вх.№Ж-94-С-321/28.03.2008 г. по повод опита на групичка от бургаската арт-мафия да осуети участието ми в обществено културно мероприятие - рецитирането ми на мое стихотворение по повод годишнина на Фотев, аз заявих, че:  ”... няма да представям  мои книги за награждаване и спонсориране”! -  никога не съм го правел и няма да го направя!

-В „Сърцето не е създател“ авторът открива, че

„Сърцето не може да построи нищо,

нито да разруши каквото и да е.“

Всеки лекар би се съгласил с това, но на много хора им се свиват сърцата докато четат други негови стихосбирки и си представят:

„Устните – слузести като на родилка, набъбнали

и безизразни, като отражение на тези отдолу“, които лирическият герой на Ефтимов „целува“. Не е ли прекалено грубо това за един поет?

-Не зная и не ме интересува, дали целуването на срамни устни на родилки от Йордан Ефтимов е грубо, или нежно и какви са му вкусовите усещания при такава перверзия, но съм убеден, че за толерирането - спонсориране, отразяване в медиите, награждаване на безсмислици, гадории, сатанизъм и пр. от властите – въпросните писачи яко целуват властимеющи задници!

-Мислиш ли, че вечният дисидент Едвин Сугарев със своята стихосбирка „Сезонът на прашилото“ е по-достоен кандидат за конкурса “Христо Фотев”?

-Ако е истински дисидент – няма да е вечен! Колко „гладни” стачки преживя Сугарев?!!!Обявих залог във Фейсбук 1/1000, че ще оцелее и след последната си такава, но никой не посмя да заложи и левче!!! Едвин Сугарев пише като Йордан Ефтимов:

Стихове на откачалката

От Едвин Сугарев

„...Откачалката пърди и си похапва киселец...”

„...Откачалката пикае и си мисли за есента...”.

И много други от сорта...

Това не е случайно. Изследвал съм явлението изначало, имам съответните писмени доказателства, но това е друга, много обширна тема.

-Какво трябва да се промени, за да няма съмнения, че конкурсът е нагласен?

-Активна гражданска позиция и нетърпимост спрямо преобръщането на общожитейските ценности от властите и техните слуги. Спомнете си събитията във Варна, макар и по други поводи-гражданите смениха кмета и доста от общинарите!

-Бургас е градът с най-много поети, но и вероятно с най-враждуващите помежду си творчески обединения. Вярваш ли, че е възможно творците да спрат да се делят на „лагери“ и да проумеят това, което е казал Малкият принц: „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“?

-„Количествените натрупвания (броят на поетите) водят до качествени изменения”. Тази философска аксиома, за съжаление е потвърдена и от бургаската гнила арт-среда (ако въобще може да се говори за такава)! Резултатът е плачевен-Бургас не покрива критериите и е отрязан от международна комисия от участие в съревнованието за европейска столица на КУЛТУРАТА!!! Но има и „утешителна награда” –Бургас е обявен за топ (ВЪРХОВНА )ГЕЙ-ДЕСТИНАЦИЯ”!!! Честито БурГЪЗЛИИИ!

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...