Печат
Категория: Създадена на Петък, 06 Юни 2014 Написана от BurgasArt

Колажи на жени с цветя, рисувани от бургаската журналистка Марина Костова, както и нейни шаржове на известни бургазлии са показни в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Тя влезе триумфално в царството на шегата заедно с художника Мирослав Моновски. Вчера бе открита съвместната им изложба „А портретът от стената“, в която дамата от електронното издание „Бургаски репортер“ и графикът, рисувал най-известните бургазлийки, участват общо с около 120 свои творби.

-В изложбата „А портретът от стената“ са представени ваши композиции на жени с цветя. Има ли сред тях известни дами?

-Не. Това са мои измислени образи.

-Как се родиха те? Какво ви вдъхнови?

-Казаха ми да направя нещо, което да е близко до мен, т.е. до усещането ми за хармония и красота...

-Сред жените с цветя има и ваш автопортрет. Как се появи той?

-Идеята беше на художника Мирослав Моновски. Той настояваше да се опитам да направя и един реален образ.

-А същата техника ли използвате, както шаржовете на известните бургазлии, които бяха показани преди няколко месеца в града ни и изложбата се радваше на голям успех?

-Техниката е пак колаж, но самата подготовка е много по-сложна. Отне ми много повече време, защото работата е много по-прецизна. Това е причината да ме поканят в Дома на хумора и сатирата. Досега не са показвани неща с тази техника от българин.

-Поздравяваме ви за успеха! А с колко творби ще участвате?

-Благодаря! Моите неща ще са около 27.

-По-трудно ли се рисува автопортрет, отколкото шаржове на мъже или на жени с цветя?

-Като цяло беше ми по-трудно да направя тези портрети, отколкото шаржовете. А автопортрет се рисува най-трудно.

-Защо?

-Защото когато правиш портрет на друг човек и особено шарж, представяш нещата, които са те впечатлили в него, така че той да е разпознаваем. Когато обаче рисуваш себе си, трябва да се самоанализираш, но заедно с това да разбереш как те виждат хората, т.е. да осъзнаеш какъв си в техните очи.

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...