Георги Софкин: Борисов ми дължи над 150 000 лева, България стана тиквена република

Печат
Категория: Интервю Създадена на Сряда, 23 Декември 2015 Написана от BurgasArt

Двукратният олимпийски и световен шампион изпрати отворено писмо-жалба до главния прокурор и френския посланик

 Двукратният олимпийски и световен шампион по бадминтон за хора с нисък ръст Георги Софкин обвини премиера Бойко Борисов в чудовищна дискриминация. В отворено писмо-жалба, изпратено до главния прокурор чрез писателя бунтар Николай Колев-Босия, председателят на Българската организация „Малки европейци“ споделя, че вече близо шест години и половина правителството бави полагащата му се еднократна премия. Тогава тя е била около 150 000 лева. Шампионът има право и на пожизнена пенсия (тогава около 1500 лв., сега близо 2400 лв.).

„В социалните мрежи не излезе пълният вариант на писмото ми. В него съм писал, че допускам да бъда претрепан или утрепан от хора на Борисов. България изживява най-тежкия си период“, каза в интервю за „Компас“ Георги Софкин. Според него, България е в безизходица, защото страната ни се е превърнала в ЕМАД (еднолично мутринско акционерно дружество) и рецептата за спасение е само една – тотално вдигане на народа.

Софкин е роден в Стара Загора. Преди да се появи на бял свят, Ванга казала на майка му: „Виждам го – едно такова мъничко, ще се развива бавно, но славно“. И наистина – седем пъти е бил шампион на България по бадминтон за юноши. През 2003 г. взема сребърен медал от световните корпоративни игри, след това става два пъти световен и олимпийски шампион за хора с нисък ръст. 136-сантиметровият Софкин е създател и президент на надправителствената организация “Малки европейци” и на Инициативата “Софкин и приятели”, която се занимава с организирането на почивки на море и планина на инвалиди. 

Интервю на Димитър Мишев с Георги Софкин за в. "Компас"

-В навечерието на Коледа България се тресе от скандали. Бунтари от „Национален протест срещу безобразията в България“ внасят иск във Върховния административен съд с надеждата служителите на Темида да забранят (с)Винетката и да ни спасят от беззаконията на управляващите, а вие направихте нещо още по-дръзко – обвинихте премиера в престъпно бездействие и чудовищна дискриминация. Не се ли страхувате за живота си?

-Страхувам се, защото известно е и дори в Америка, и в Австралия криминалното му минало. Той обаче си има и клептоманско настояще. Това е трагедията на България. Страната изживява най-трудния си период. 

-Отвореното ви писмо – жалба до главния прокурор Сотир Цацаров, в което споделяте, че сте жертва на чудовищна дискриминация от страна на премиера Бойко Борисов, предизвика буря в социалните мрежи... 

-Там обаче не излезе пълният текст на писмото. Писал съм, че допускам да бъда претрепан или утрепан от хора на Борисов. Обвинявам премиера за престъпно бездействие, прикриване на ресурси, а случаят с дискриминацията е утежняващо вината обстоятелство. Какво обаче ще направи Цацаров, не мога да кажа. Хората в социалните мрежи ме подкрепят, но смятат, че главният прокурор нищо няма да предприеме. 

-А вярвате ли, че прокуратурата може да ви помогне да си получите парите от правителството с лихвите?

-Това е едно безкрайно усилие, което ми струваше много и на здравето. Изпратил съм копие и на френския посланик, като още в началото на писмото съм го информирал, че става въпрос не за гнила ябълка, а за една отровна тиква, която дискриминира хората и трови живота на цяла България. Изключение прави само за една шепа елит. 

-Калинките са на мода все когато е на власт Борисов. Някои получават коледни бонуси заради това, че са били послушни, а вече шест години вие чакате да си получите парите, които като двукратен световен и олимпийски шампион сте си заслужил, но след скандала с „опраскването“ на съдийка, поръчано според нея от Борисов, стана ясно защо „гнилите ябълки“ в „градината“ на Темида стават все по-гнили. Какво може да ни спаси от така наречения елит? Какво може да спре летежа на България към дъното?

-Това, че сме в такова положение, е трагедия за цялата нация, а думите гнила ябълка, калинка, тиква се превърнаха в синоними за хората. Рецептата е само една – тотално вдигане на народа. България е в безизходица...

-Казват, че на Коледа стават чудеса. Ще стане ли чудо българинът да се спаси от своите управници, заради които е най-беден в Европа?

-Или това чудо ще се случи, или управниците ще станат още по-богати. Не знам защо българинът продължава да търпи!

-Споделихте, че с Бургас ви свързва сантиментална връзка. Разкажете за това.

-Като дете всяко лято съм бил на лагер на Каваците. Това бе най-хубавото място на българското Черноморие. Моят по-голям брат пък е роден в Бургас. Кръстник му бе обичаният в града д-р Стефан Захариев. 

-Кой е най-приятният ви спомен, свързан с морския град?

-Как да ви обясня емоцията на човек от вътрешността на страната да отиде на море? Сега обаче повече изживявам ужасната драма на България, защото толкова тежка Коледа не сме имали от много години насам. Всъщност държавата ни се е превърнала в еднолично мутринско акционерно дружество. Премиерът ни може спокойно да отиде при папата да го пипне по главата и да каже, че страната ни е тиквена република. 

-Не сте оптимист...

-А как да съм, като положението на инвалидите в България е повече от трагично. Българинът живее десет пъти по-зле от бедния западноевропеец, а българският инвалид е поне 30 пъти в по-незавидно положение от средния свой западноевропейски събрат. Единственото, което ме крепи, е вярата, че скоро народът ще скочи и ще прати Борисов завинаги в миналото. 

-Президент сте на асоциация „Малки европейци“. Срещал сте се с Роджър Уотърс, Алън Парсънс, Кен Хенсли, Кристиано Роналдо. Какво бихте им казал сега за България? Може ли някой отвън да ни спаси от чудовищната корупция и от тези, които влизат в политиката само за да крадат?

-Хората със световна популярност като тези, които изброихте, е достатъчно да кажат едно изречение, което да достигне до целия свят... Може да има резултат например, ако споменат, че България е една фашизоидна държава. Не знам обаче дали им пука за родината ни. 

-Бил сте приятел с Илия Павлов и Иван Славков. Феновете на „Черноморец“ си спомнят, че са ви виждали във ВИП зоната на стадиона. Може ли да причислим Красимир Балъков към хората, които са помогнали най-много за сформирането на национален отбор за хора с увреждания?

-Бил съм на стадион „Лазур“ много пъти, а Балъков е сред хората, които са ми помогнали много. За Батето пък мога да кажа, че липсата му е огромна, защото подчиненият на Борисов Красен Кралев води българския спорт към дъното. Проверете през първия мандат колко милиона е получил от „Спортния тотализатор“, за да прави уж реклама на тотото! 

-Тъжно е това, но какво бихте пожелал на бургазлии?

-Да са живи и здрави!


ОТВОРЕНО ПИСМО-ЖАЛБА ОТ ГЕОРГИ СОФКИН

На Вниманието на Г-н Сотир Цацаров, главен Прокурор на РБ,

чрез Г-н Николай Колев- Босия,

 

Ж А Л Б А

 

от Георги Тодоров Софкин

 

Господин Цацаров,

в края на юли 2009 г. станах за 2-ри път световен и олимпийски шампион по бадминтон за хора с нисък ръст, „малки хора“ - 5-те ни игри в Дъблин. В края на август 2009 получих официално приветствие от Борисов – тогава премиер на РБ: „…Вие сте гордост за Родината. Вашият подвиг е уникален и е героизъм в световен план“. Това, както и самата победа, бяха отразени подобаващо от медиите. Подобни поздравления получих и от Ирина Бокова, тогава вече ген. директор на UNESCO, и много други.

Важно уточнение за Вас - този спорт бе вкаран в програмата ни заради мен, предвид моя уникален спортен бекграунд, с помощта на Иван Славков и Хуан Антонио Самаранч - МОК. Също много важно, този спорт е изключително опасен за мен и хора като мен. С динамиката си той натоварва гръбначния канал и може да доведе до внезапна парализа, и то пожизнена.

Вече 6 г и 5 месеца аз не съм получил от правителството полагащата ми се еднократна премия, тогава около 150 000 лв., и пожизнена пенсия - тогава около 1500 лв., сега близо 2400 лв., два златни медала – 2005 (Париж - когато получих премия) и 2009… Което е едно Огромно Престъпно Бездействие и ЧУДОВИЩНА ДИСКРИМИНАЦИЯ от страна на Борисов – все още министър-председател на Родината ми, която аз съм прославил с цената на Огромни мъки, пот, кръв, сълзи; и, разбира се, с цената на доста скъпа подготовка и тренировки. Въпреки огромните ми усилия, комуникации и разговори със служители на Борисов - Свилен Нейков, Кралев, Калфин, както и с Борисов - все още министър-председател, трябва да знаете, че още през 2009 г. известни личности като Неделчо Беронов, проф. Стоян Денчев и други лично са лобирали пред Борисов и са настоявали аз да си получа финансовите бонуси от държавата (Правителството).

Причинени са ми огромни щети, вреди, пропуснати ползи, като виновен е единствено Борисов.

Моля за Ваша намеса, за да си получа парите с лихвите от правителството.

През тези години аз имам стотици разговори с хора, много от тях прокурори, съдии, адвокати, чужденци, включително деца на 15-16 г. Коментарът им доминиращо е: „Това е най-нагла кражба и фашистка дискриминация…“

Аз съм с ТЕЛК 73% по рождение, висок съм 136 см. Татко беше дълго време окръжен прокурор в Стара Загора, и неговото име ми създаде едни близки човешки отношения с чичо Иван Татарчев и Филчев. Мой дълг пред Паметта на Татко е аз да не се оставям да бъда унижаван, дискриминиран и краден от Борисов.

Пак МОЛЯ и настоявам за Ваши действия, за да си получа наградата-премия и пожизнена пенсия от август 2009 г., както и наказателна отговорност от Бойко Борисов. Обратното за мен би означавало отказ от правосъдие и закрила на виновната страна – в случая лицето Борисов, все още министър-председател.

Искам да Ви уведомя, разбираемо е, че копие от това писмо ще пратя на много голям брой хора, структури и институции в Родината и чужбина, поради огромната дискриминация, страховита нетолерантност и директна кражба от страна на правителството, т.е. Бойко Борисов.

                                                                          С уважение:

                                                                      Георги Софкин

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...