Родственицата на Апостола Христина Богданова: Не търсим гроба на Левски, защото е жив в сърцата ни

Печат
Категория: Лица Създадена на Петък, 11 Март 2016 Написана от BurgasArt

Пра-правнучката на сестра му Яна не потвърди дали Дякона е идвал в Бургас, но призова бургазлии да носят в сърцата си България

Димитър МИШЕВ – в. „Компас“

Благословена съм от съдбата да съм една от родствениците на Левски, сподели в Бургас Христина Богданова. Дамата, която е магистър по психология и работи като психотерапевт, сподели, че тя и близките й не търсят гроба на Апостола, защото той живее в сърцата ни. 

Вижте още: 

 Жената, която е най-малката праправнучка на сестрата на Апостола на свободата Яна Кунева и съпруга й Андрей, каза в препълнената зала „Георги Баев“ на Морското казино, че пази като семейна реликва в дома си кичур от косата на Левски. Тя е една от общо 26-мата преки родственици на Апостола на свободата.

„Когато бях малка, дядо Андрей (б.а. брат на дядо й Петко) разказваше интересни истории за Апостола. Имахме и от дядо Стефан (племенник на Левски) и от други мои дядовци много тетрадки с техни спомени и разкази на съратници на Дякона. Много снимки намерихме. Едно от последните неща, които открихме в дома на моя братовчедка, бе писмото, с което Яна (б.а. сестрата на Левски) с помощта на дядо Стефан, през 1907 г. дарява на тогавашния министър на просвещението косите на Апостола. Тя обаче оставя по едно кичурче на своите деца и те се предават през поколенията“, заяви Богданова.

Тя благодари и на актьорите Пламен Каров и Невена Цонева, които ни разчувстваха с мултимедийния спектакъл „За твоя един син, Българийо...“, и на прекрасните момичета от детски хор "Милка Стоева" за възрожденските песни, които изпълниха.

За автентичност на атмосферата и чувство на принадлежност към онова време в залата допринесе документалната фото изложба за Дякона, предоставена от къщата-музей "Васил Левски" в родния му град Карлово. Тя се състои от 20 пана със снимки на документи, писма и портрети на Апостола.

„Като дете Васил Левски е бил палав, а като младеж – буен. Много е обичал и се е радвал на живота. Израснал е в едно невероятно българско семейство. Дядо Иван (б.а. бащата на Апостола) е бил изключително справедлив човек. Когато неговите съграждани са имали спорове или не са можели да поделят нещо, са отивали при него, за да им помогне. Хората са му вярвали безрезервно. В този дух той е възпитавал своите деца. Казал е веднъж на жена си Гина, че Яна няма да лазарува, защото когато се прибирал, видял, че е прередила хората на опашката. Васил тогава възкликва „Аз винаги ще бъда честен“, разказва неговата родственица.

Тя уточни, че Яна е единствената от семейството на Апостола, която оставя поколение след себе си. Заедно с Христина Богданова на срещата присъстваха двете й деца - Михаил и Яна, както и съпругът й - Найден Ангелов. В продължение на часове всички гости имаха възможност да научат интересни факти, пазени в оригинални тетрадки и записки на съратниците на Дякона.

 Левски е имал три любими песни и „Вятър ечи, Балкан стене“ е една от тях

 Обичал е да пее и „Какво е цвете цъфнало“, и "Откога се е, мила моя майно льо“. За съжаление, не мога да ги изпея, защото не сме наследили този талант от него, признава Христина Богданова.

Тя изказа предположението, че костите му няма да бъдат намерени никога, защото вероятно са унищожени по политически съображения. 

„Тъй като турската власт е знаела прекрасно кого убива, тялото му е изхвърлено в т. нар. позорни гробища. След като самият Левски е приел за себе си, че може би няма да му бъде намерен гробът, не мога да разбера защо хората продължават да го търсят. Когато мислим за него, той оживява и е в нашите сърца. Съвременниците ни може би имат нужда да отидат на гроба му, за да изразят почитта си, а той не е искал това“, обяснява потомката на Дякона.

„Той е имал изключително силна връзка със своята майка до последния момент

 Когато той й дава косите си през 1864 г., я моли да ги пази и ако не бъде намерен, да ги опее и да ги погребе вместо него

 Последната им среща е в Карлово на 6 декември 1872 г. в къщата на негов съратник. Те остават насаме. В един момент от очите на Гина, която е била изключително силна жена и не е позволявала на никой да разбере тревогите й, ненадейно потичат сълзи. Васил се стряска, защото не е виждал майка си да плаче. Попитал я защо, а тя му отговаря, че от радост“, разказва Богданова.

„В момента, в който започва да се занимава с революционна дейност, за да предпази своите близки, той не стъпва повече в родния си дом и винаги, когато отива в Карлово, се е срещал с майка си или в домовете на свои съратници, или в околните селища. 

 Когато до Карлово стига новината, че той е заловен, Гина набира цветя от градината си

 и отива с тях в къщата на дъщеря си. Върви по пътя гордо, а когато пристига в дома й, казва на внучетата си „Елате да ви закича, че днес е голям празник“. След като е бил обесен, никой не е смеел да й каже. Тя усеща, че нещо се случва и един ден отива в църквата. Обръща се към свещеника с директен въпрос и той й отговаря, че не може да я излъже в Божия храм. Казва й, че е обесен. Без да каже нито дума, Гина се връща в дома си, 

 вади от сандъка косите на сина си и се връща в храма, за да бъдат опети,

 добавя Христина Богданова.

Срещата с нея бе вълнуваща, тъй като тя носи харизмата на Апостола. За повечето от присъстващите в препълнената зала бе изключителна чест да се докоснем до частичка от Дякона чрез неговата наследница. Тя сподели, че всяка година родствениците на Левски се събират, отварят архивите и снимките, предавани от поколение на поколение. 

19-годишният син на Христина Богданова – Михаил Ангелов сподели, че предпочита да живее в хубава България и да ходи на екскурзия в чужбина, отколкото да е далеч от корените си и да идва на екскурзия в родината си. 

Пожелавам на всички да имаме кураж и доблест да носим отговорност за изборите, които правим в живота си, за действията, които предприемаме или не, да бъдем внимателни към хората и да носим обичта и към живота, и към България, каза още пра-праплеменницата на Васил Левски.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...