Печат
Категория: Създадена на Неделя, 27 Ноември 2016 Написана от BurgasArt
„Фантастика трябва да се пише от млади за млади. Преди 7-8 години казах, че се ужасявам от мисълта, че някой ден ще се събудя на 60 години и ще се опитвам да обяснявам света на младите чрез фантастиката“, споделя фантастът Георги Христов. Оттогава не съм писал за никакви ужаси, защото българската действителност е много по-ужасна от най-страшното нещо, което бих могъл да съчиня, добавя той.
Мисля, че на нашата планета разумен живот няма, каза авторът на „Капанът на времето”, след като поетът-сатирик Стоимен Стоименов му предложи да си представи, че от космоса търсят разумен живот тук и го пита какво биха си помислили пришълците, ако кацнат у нас. Христов цитира данни от изследване, според което 30% от земните обитатели са глупаци, 60 на сто влизат в категорията средна среда, 9% са интелектуалци и едва 1% - гении. 
Бардът Атанас Стоянов пък зададе провокативният въпрос кое е най-лошото във фантастиката на Георги Христов. „Надявам се това, което съм написал, да не се случи, защото съм се старал творчеството ми да е предупреждение, за да избегнем тези неща, за които пиша. Най-ужасното нещо, ще е ако напълно изчезнат човешките ценности, а ние вървим с бодри крачки натам“, заяви писателят. 
Георги Христов е роден на 16 ноември 1964 г. в Бургас. Учи, живее и работи в родния си град. Той е белетрист в областта на фантастиката и издател (ИК “21-ви век”).
През 2004-2009 г. в съавторство с бургаския фантаст Янчо Чолаков, Христов организира фестивали на Фантастиката в града и е създател на плакета “Тера Фантазия”, връчван за проза в областта на фантастичното творчество.
През 2010 г. с група сподвижници Георги Христов възстановява и регистрира един от най-старите клубове за Фантастични изкуства в страната – “Тера Фантазия”, чийто секретар е и до днес. Съставител и редактор е на “Антология на Бургаската фантастика” (2014). Член е на управителния съвет на сдружение “Бургаска писателска общност”.
Автор е на книгите: “Черна фантастика” (2000), “Неосъзнати сънища” (поезия, 2002), “Още черна фантастика” (2003), “Нощта на богомолката” (2010), “Капанът на времето” (2016), “Направление фантастика” (есеистика, 2016). Носител е на първия плакет за белетристика “Петко Росен” (2003).
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...