Потомък на Левски преиздава четири пъти книга за Апостола

Печат
Категория: Лица Създадена на Неделя, 19 Февруари 2017 Написана от BurgasArt

След смъртта на Васил Караиванов, негов съсед се самонастанил в апартамента му и потулил архива и не се знае къде са оригиналните документи, по които е написана книгата

 Книгата „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов“ е преиздадена вече четири пъти по инициатива на Стефан Караиванов. През последните три години той активно се занимава с популяризирането на живота и делото на Апостола.

Стефан Караиванов е един от потомците на Васил Левски в родния му град Карлово. Неговият дядо Васил Караиванов, който е първи братовчед на Дякона, е бил е сред най-доверените му хора. Бил е касиер на Карловския революционен комитет.

Книгата, която внукът му преиздава, добре описва отношенията на Левски с Караиванов. В нея се разказва как се е основал в Карлово комитетът, как са правили други срещи, каза пред камерата на БНТ Стефан Караиванов.

„Левски и братовчед му са били буйни характери и милеят за България. Тази революционна дейност е била съвсем от младежките им години“, добавя потомъкът им.

За съжаление до момента не се знае къде са точно оригиналните документи, по които е написана книгата.

След смъртта на автора негов съсед се самонастанил в апартамента му в София и потулил архива.

„Ние водехме доста дела, но така и не ни върнаха нищо. Знаем само, че той го е захвърлил по някакво мазе, таван и до момента не можем да направим така, че да си го върнем. Това е архив, който е ценен за цялата история на България“, каза още Стефан Караиванов.

Книгата за Дякона е преведена на 8 езика.

Бащата на Васил Караиванов - Генчо Караиванов и майката на Левски - Гина Караиванова са брат и сестра. След смъртта на баща му той поема управлението на известния за времето си Караиванов хан, разположен срещу къщата на Левски. Там са се провеждали заседанията на местния революционен комитет. При подготовката за Априлското въстание, за среща с Васил Караиванов, в хана са отсядали Георги Бенковски, Тодор Каблешков и Панайот Волов. След освобождението от турско робство, Васил Караиванов е избран за кмет на гр. Карлово. Той е и първият демократично избран кмет в България.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rodilsya-russkii-klub-soyuz-33 Название русский клуб Союз 33 связано с полетом первого болгарского космонавта Георгия Иванова, родившегося в Ловече, на космическом корабле Союз...