Вести

Триумф за фантаст от Бургас

Приеха Чолаков в Съвета за фантастика и приключения към Съюза на писателите в Русия

Българският писател Янчо Чолаков е приет в Съвета за фантастика и приключения към Съюза на писателите на Русия.

В Съвета влизат представители на 17 страни: Русия, Беларус, България, Германия, Израел, Испания, Италия, Канада, Латвия, Молдова, Полша, Сърбия, САЩ, Узбекистан, Украйна, Финландия, Франция.

Съветът включва секция на писателите-фантасти, Трилър клуб, секции по превод и публицистика, както и Асоциация на изследователите на фантастиката.

Съветът връчва след гласуване и ежегодната награда на името на забележителния писател Иван Ефремов.

Янчо Чолаков е основател на издателството за фантастика „Офир”. Неговият дебют „Историята на Самотния редник“ е обявен от българския фендъм за една от най-значимите книги на десетилетието. През 1997 година изтъкнатият български фантаст Любен Дилов му връчва националната награда „Гравитон“.

През 2010 година е номиниран от Европейското общество на фантастите в категорията „Най-добър автор“, спечелена тогава от Стивън Бакстър, а година по-късно Дружеството на българските фантасти го обяви за „Майстор на авангардната фантастика“. Неговият разказ „Asked the Soldier, „Who Called Me?“, излязъл в американското списание „Nameless“ в 2013 г. беше в разширения списък за наградата Campbell, която се връчва заедно с HUGO.

Зачестилите през последните години преводи на негови разкази в руските списания „Уральский следопыт“, “Знание-сила“, „Реальность фантастики“, „Фанданго“, „Парадный подъезд” и алманасите „Второй Петербург“ и „Дружба народов“ бяха последвани от отличаването му с годишната награда за хумор на култовото списание „Уральский следопыт“, както и на литературния приз „Византийский ковчег“, който му бе връчен от международно жури в руския град Владимир тази година.

 

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

BurgasArt
d2-v-burgas-za-8-mart-shte-imat-kontzert-v-alive-bar  Групата тръгва на турне, на 8 март меломаните ще гледат D2 в...
BurgasArt
fenomenat-deyan-kolev-balgariya-shte-se-opravi-prez-2023-godina-i-dori-shte-upravlyavame-sveta Българският народ е подложен на геноцид, но България ще се оправи през...
BurgasArt
kompozitorat-stefan-dimitrov-lyubovta-osmislya-zhivota Благодарен съм на Бог, че ми е дал талант, споделя композиторът Стефан...

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
vesennii-marafon-tvorcheskogo-tandema-milena-toteva-i-natalii-matveevoi Наталья Матвеева Да, да! Завтра только первое февраля, а мы уже обсуждаем весенние выступления в Ловече и Несебре. А может и у вас в городе? На...