Пророк на Бога пише стихове, приема България като страна на духовността (ВИДЕО)

Печат
Категория: Любопитно Създадена на Събота, 12 Март 2016 Написана от BurgasArt

Мадарският конник е част и от нашата история, казва математикът, философ и поет Набиола Масуми

Просперитетът на един народ и на държавата зависи от любовта. Тези думи на поета и суфийски мистик Руми, чиято шесттомна поема „Маснауи-е Манауи“ („Духовни стихове“) е разглеждана от много суфии като втора по важност след Корана. Един век преди България да падне под турско робство, поетът е възхвалявал българския народ. Наскоро учените откриха, че с потомците на древните перси сме генетично еднакви. 

 Преди столетия в Иран са носили същите народни носии, имали са почти същите обичаи и дори много от думите, които използваме

 Това вероятно е причината иранският математик, философ и поет Набиола Масуми да се чувства в България като у дома си. Той приема България като страна на духовността. В нашата литература българите са познати с красотата си и с храбростта си, заяви той в „Дневниците на уфолога“ по телевизия СКАТ, заяви ученият, чието име в превод от суфийски означава пророк на Бога, а фамилията – невинен. 

Благо за душата е да се слушат такива мили думи за България, възкликна водещият проф. Стамен Стаменов. „Ние сме свързани и генетично сме еднакви. Затова се привличаме истински. Живели сме заедно като един народ. Няма как иначе генетиката ни да е еднаква. И в българския, и в иранския епос, лъвът играе значима роля. С персите вероятно преди 20 хилядолетия сме били един народ“, заяви уфологът.

Мадарският конник е част и от нашата история, допълни Набиола Масуми.

„Такива мултифункционални личности като него се срещат единствено в България и в Иран. Той е бил преподавател в Шри Ланка. Там се оженихме и живяхме две години, а после бяхме в Индия, Тибет, Кавказ, Иран“, разказва съпругата му. Тя е българка.

„Най-добре се почувствахме, когато се прибрахме в България. Двете култури са толкова сходни, че тук той се почувства като у дома“, добавя тя. Оказва се, че националната ни кухня прилича на иранската, а 

 шевици като родопските и добруджанските се срещат и в Иран

 Техните традиции, песни, носии са много близки с нашите. 

„Аз съм от Иран – мистичната страна на персите. Роден съм в най-дългата нощ на годината (21 декември) в югозападната част на Иран, в селце, което се казва Кириак. Майка ми се разболяла и трябвало да я заведат в болницата. Тя ме е подала в ръцете на един дервиш и понеже нямало какво друго да ми дадат да ям, разбъркали захар и вода. Те решили да ми дадат името Набиола – пророк на Бога. Това бе моят първи контакт с дервишите и оттогава усещам сладостта на този контакт винаги в устата си“, разказва математикът-поет.

Суфистите вярват, че 

 ако всеки ден почистваш огледалото на сърцето си, всичкото знание и красота на Вселената ще могат да бъдат огледани в него

 Това е истинското познание за тях, добавя Набиола.

Той споделя, че поезията е оставила най-силен отпечатък у него от суфистите. Кой не е чувал за иранския енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном Омар Хаям? Но перлата в короната на суфистите е Руми, казва Масуми. Преди 800 години в своите стихове  суфийският мистик споменава България в своите стихове. И за него родината ни е била земя на духовността. България е била винаги много тачена от персийците, добавя мъжът, чието име означава пророк на Бога.

 

 

 

 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....