Йорданка Ананиева откри филм феста

Печат
Категория: Любопитно Създадена на Петък, 18 Март 2016 Написана от BurgasArt

"Почитателите на киноизкуството ще имат възможност да съпреживеят  чрез тазгодишното издание "София филм фест на брега" значими екранизации, някои от които с престижни номинации и награди. Специално внимание заслужават и премиерните български заглавия в киноафиша" . Това заяви зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева при откриването на 14 - то издание на фестивала.

 

По традиция гостите му бяха посрещнати за официалното откриване вчера с духова музика пред ДТ "Адриана Будевска".

Първото фестивално заглавие, което даде старт на събитието, беше новият проект на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син". Филмът е копродукция на България, Холандия и Швеция, създадена по действителен случай. Той е изграден въз основа на казус от трибунала в Хага и във фокуса му попадат стойността на живота на малкия човек и измеренията на човешкото достойнство.

Днес ще бъде представен "Бруклин" на режисьора Джон Кроули. Номиниран за "Оскар" в три категории (най-добър филм, актриса в главна роля - Сърша Ронан и адаптиран сценарий), с награда "БАФТА" за най-добър британски филм и още пет номинации. Филмът на Джон Кроули е адаптация по романа на Колм Тойбин и разказва историята на младата ирландка Ейлис, която решава да замине сама за Ню Йорк, привлечена от Американската мечта в началото на Втората световна война.

Сред българските фестивални заглавия на 19 март (събота) е новият филм на Иван Черкелов "Семейни реликви". Кинотворбата представя три различни на пръв поглед истории. Разказани паралелно, те постепенно разкриват връзките между членовете на едно семейство и разрушеното общуване между тях. "Действащо лице" с важна драматургична роля е и природата, по думите на оператора Рали Ралчев, който работи с Иван Черкелов още от студентските си години.

Специално внимание е редно да обърнем на филма "Каръл". Поредната творба на режисьора Тод Хейнс има в актива си номинации за шест награди "Оскар", награда за най-добра актриса (Руни Мара) от Кан 2015, "Куиър палма" и още над 35 награди и 170 номинации. "Каръл" е създаден по романа на Патриша Хайсмит "Цената на солта" и разказва за връзката между две жени от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в.

Сред останалите големи заглавия са номинираните за Оскар "Стая" на Лени Ейбрахамсън и "Синът на Саул" на Ласло Немеш, а също "Ма ма" с Пенелопе Круз на режисьора Хулио Медем, както и "Отдалече" на Лоренсо Вигас.

На 24 март от 20.00 часа е прожекцията на "Каръци", удостоен с Голямата награда "Златен свети Георги" от 37-ия Московски международен кинофестивал. Актьорите са бивши и настоящи студенти на Ивайло Христов от НАТФИЗ - Елена Телбис, Деян Донков, Ованес Торосян, Георги Гоцин, Пламен Димов.

Фокус в програмата на " София филм фест на брега" са късометражните филми от конкурса "Джеймисън" в рамките на 20-ия СФФ. Сред кратките заглавия са "Синът" на Христо Симеонов, "Коледа" на Борислав Колев и "Зевс" на Павел Веснаков.

Закриването на "София Филм Фест на брега" е на 25 март от 19.00 с "Жажда" на Светла Цоцоркова.

Билети ще се продават на касата на ДТ "Адриана Будевска" или пред самата зала непосредствено преди прожекцията. Редовните билети ще струват 7 лв., ще има карти с по 20 билета - 100 лв. и с по 10 билета - 60 лв. 

Коментари

Най-четените статии