ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
grani-talanta Наталья Матвеева Ноябрь и декабрь 2018 года для Милена Тотева обозначились еще одной гранью таланта - выбирать таланты среди выступающих на...
Вести

Шотландец свири на каба гайда, студентка от Бургас води кръшни хора в Единбург

Цялото ни общество е проядено от проблеми и искаме промяната, но чакаме само другите да се променят, каза проф. Николай Желев при откриването на клон на „Милениум клуб – България“
Шотландец свири на каба гайда, пя български народни песни, а студентка от Бургас поведе кръшни хора в столицата на Шотландия - Единбург, съобщава в. "Компас". В земята на малцовото уиски и гайдите наскоро бе открит клон на Милениум клуб – България, а Ариана Стоянова, която следва последна година в Единбургския университет и води народните танци за напреднали в шотландската столица, бе сред най-красивите танцьорки.

 В своеобразното надиграване участваха и фолклорни групи от други градове.
Ариана Стоянова готви магистърска степен - ландшафтен архитект, и въпреки голямата си натовареност в университета, отделя време и за българските народни танци.
В групата на начинаещите по народни танци, чийто ръководител е Боряна Конова, има доста чужденци, запленени от нашите танци.
Във вечерта на българската култура, когато „Милениум клуб България“ учреди свое представителство в Шотландия, екипът на организацията бе подготвил много изненади – за пръв път на една сцена се събраха четирите народни формации на българи в Шотландия.
Шотландският гост-изпълнител

Джеймс Макдоналд Рейд просълзи публиката със своите думи на български и великолепната демонстрация на каба гайда

А след него, изящният глас на млада българска певица придаде още по-голям заряд и емоция за всички присъстващи.
Сдружението на младите българи в чужбина, родени след 1981 г. - Милениум клуб България, разширява своята мрежа с основаването на комитет в Шотландия, който е първият по рода си в организацията. Всички съществуващи до момента комитети (София, Лондон, Париж, Франкфурт, Виена, Милано и Ню Йорк) привличат съмишленици към една централна локация, но поради равномерното разпределение на българските общества из Шотландия клубът ще работи на ротационен принцип в Единбург, Глазгоу, Абърдийн, Дънди и Сейнт Андрюс.
Близо 150 души, пристигнали от всички възможни посоки, се събраха в Единбург, за да чуят и видят повече за „Милениум клуб - България“. В края на събитието, Surgeons Hall в сърцето на Единбург, бе изпълнена с неподправена емоция и оживени дискусии по разнообразни социални и културни въпроси.
Събитието се проведе под патронажа на бившия консул на Република България в Шотландия – проф. Николай Желев.
Световноизвестният учен, който заради научните си постижения бе обявен за Ambassador for Dundee and Angus, каза при откриването на новия клон на Милениум клуб – България, че цялото ни общество е проядено от проблеми и искаме промяната, но чакаме само другите да се променят.
Калоян Буковски, който пък е член на Управителния съвет на клуба и главен инициатор на проекта, заяви, че в България промяната е дума, с която много се спекулира. „Има много български миниобщности в Шотландия. Идеята е да ги съберем и да изградим нещо голямо“, добави той.
„Ние носим отговорност за бъдещето на този свят. Много хора наричат загубено поколението преди нас. Имаме моралното задължение да променим всичко, което се случва“, заяви Буковски.
„Проектът за разширяване на Милениум клуб България в посока Шотландия беше приоритет за нас по ред причини. Знаете, че Брекзит крие немалко потенциални опасности, една от които е свързана с единството на Великобритания. Ние имаме комитет в Лондон, но поради географски причини българите в Шотландия не успяваха да участват активно в дейността ни. Сега е друго, обаче – искрата, която видях в очите на хората днес, ме кара да вярвам, че по тези земи ни предстоят големи проекти с чудесни резултати“, каза още Калоян Буковски.
Председателят на Управителния съвет на неправителствената организация Румен Чолаков пък се пошегува, като изтъкна, че

Лондон и Чикаго са български градове, тъй като в тях живеят по 200 000 жители

Той ги сравни с най-добрия град за живеене Бургас.
Директорът на Биотехнологичния център в Дънди проф. Желев, който се прочу в цял свят като ученият, създал сърце от стволови клетки, пък каза, че българите по нищо не се различават от шотландците, когато са на маса.
„За да си патриот, не трябва непременно да се лишиш от възможностите за научно и кариерно развитие в чужбина, като се върнеш в България. Поколението на милениумите има възможност да пътува по цял свят и да се възползва от професионалните и образователни възможности. Тепърва то ще показва какво може и накъде ще се развива човечеството“, заяви адвокат Чолаков, който живее в Лондон. Той е завършил The University of Cambridge, а правното си образование получил в University of Law (Graduate Diploma in Law) и Kaplan Law School.
Партньори в проекта са студентските общества в 5 университета – Единбург, Глазгоу, Стратклайд, Абърдийн и Дънди.
Младежите от Милениум клуб – България са си поставили за цел да дадат възможност на българите в чужбина да участват в развитието на България, дори без да са на нейната територия, да създадат мост между сънародниците ни и българската държавна администрация, политика, бизнес, общественост и медии.
В Шотландия има и хора, които се приспособяват към нашите традиции и култура. Гайдарят Джеймс е един от тях. За първи път той посетил България преди близо 50 години. Оттогава е един от най-големите ценители на българската култура. Освен да свири на каба гайда, Джеймс Макдоналд Рейд се научил да пее и родопски песни. 

Коментари

Вести от региона