Печат
Категория: Създадена на Вторник, 16 Септември 2014 Написана от BurgasArt

Виртуална библиотека ще представя бойните подвизи на евреи и българи във войните за национално обединение

Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира за втора поредна година литературния ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”.

Второто издание  е посветено на 100-годишнината от Първата световна война и е на тема: „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов”.

Според регламента, в надпреварата могат да се включат ученици от 8-ми до 12-ти клас. В свободна литературна форма - есе, разказ, съчинение или студия те ще трябва да опишат участието на евреите в редиците на българската армия, тяхната саможертва и патриотизъм през Освободителната, Балканската и Първата световна война. Творбите трябва да съдържат примери за прояви на доблест, справедливост и приятелство във военно време между евреи и българи. Необходимо е тези примери да бъдат интерпретирани като доказателство за дълбоките исторически и човешки връзки между двата народа, които години по-късно стават съществена пречка срещу депортирането на евреите от България.

Ученическите изследвания ще бъдат оценени от авторитетно жури, в състава на което са Михайлина Павлова- главен редактор на вестник „Еврейски вести”, Румен Леонидов - поет и издател, Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг.  

Конкурсът „Евреи и българи - два народа, една родина, една любов” стартира на 15 ти септември - първия учебен ден. Библиография по темата е поместена на сайта на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”: http://alef-bg.org. В сайта e създадена първата по рода си електронна  библиотека с многобройни материали,  свързани с участието на евреите във войните на България. „По този начин участниците в творческата надпревара ще научат подробни исторически факти, ще се докоснат до автентични документи, ще могат да се запознаят с малко известни сведения по темата, които да оформят техния мироглед и подпомогнат изграждането на есетата им”, споделя Алберта Алкалай, председател на център Алеф.

Учениците от цялата страна могат да изпращат своите  произведения до 15 ноември 2014 г. на адрес: РўРѕР·Рё имейл адрес Рµ защитен РѕС‚ спам ботове. РўСЂСЏР±РІР° РґР° имате пусната JavaScript поддръжка, Р·Р° РґР° РіРѕ видите. или на адрес:  Бургас 8000 пл. Баба Ганка 4 ет. 4. Център „Алеф”

Авторът на творбата, класирала се на първо място, ще получи парична премия от 250 лв., на второ място – 200 лв., а на трето място – 150 лв. За останалите отличени творби организаторите са предвидили многобройни поощрителни материални награди, книги и други изненади. Най-интересната ученическа разработка ще  бъде публикувана във водещи български медии. Победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония, когато ще бъдат връчени и наградите.

 Своето отношение към смелостта на българите, дръзнали да се противопоставят на Холокоста учениците изразиха миналата година, като се включиха в първото издание на конкурса, посветено на  70-годишнината от избавянето на българските евреи от лагерите на смъртта.  Тогава десетки гимназисти от цялата страна изпратиха свои творби. Победителите бяха оповестени и наградени на специална церемония в бившата бургаска Синагога. За отличното си представяне единадесет участници бяха отличени с финансови премии и книги. Наградените творби бяха публикувани във вестниците „Стандарт” и „Еврейски вести“, както и сайтовете „Бивол.Бг“ и „Факел.бг“.

 Организаторите на конкурса неслучайно го насочват към учениците от гимназиалния курс. Това е възрастта на моралното пробуждане на личността. Тематичната литературна надпревара е начин за стимулиране на интереса към съдбоносните моменти в историята, обединили двата етноса  в името на хуманизма. Тази цел отговаря и на основния приоритет на Центъра  за еврейско - българско сътрудничество “Алеф” - да създава инициативи, които да дават добри примери за интеграция между българи и евреи.

 

Коментари