Печат
Категория: Създадена на Сряда, 26 Ноември 2014 Написана от BurgasArt

Представянето на „Извор с очи на дете” се превърна в светъл празник за поети, бардове и за техните приятели

Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

Премиерата на „Извор с очи на дете” и на нейния автор Татяна Йотова в Морското казино на Бургас, се превърна в празник за нейните приятели и почитатели. Зала „Георги Баев“ във вторник вечер приличаше на храм, в който вълшебните думи от извора на поетичната душа на Йотова бълбукаха и радваха бургаската публика.

Авторката ги развълнува със звънкия си глас и с хубавите си песни. 

„Поздравявам ви с празника, защото днешният ден е празничен. Като представител на Продуцентски център “Славянски орден“, който стана организатор на това събитие, посветено на нашата любима Татяна Йотова, искам да ви споделя, че тя пее на много фестивали, но когато за първи път я чух, я почувствах със сърцето си. Духът ми бе пленен от нейната песен“, сподели писателката Наталия Матвеева при представянето на айтоската поетеса и нейната книга. 

„Извор с очи на дете”, която излезе от печат още през май месец, но бе представена в Бургас на 25 ноември, е вълшебна книга за малки и големи мечтатели. Тя е необикновена, но не само защото нейният автор е най-обичаната поетеса от Айтос Татяна Йотова, а защото с вълшебни думи дамата, която е учител по професия и бард по призвание, успява да предаде на читателя своето слънчево настроение, да го потопи в извора на своята поетична душа, за да почувства пръските, чистотата, свежестта, пробуждането, радостта. Неотдавна поетесата сподели в интервю за в. „Компас“, че както 

 детството бълбука в душите ни и ни прави бели и щастливи, когато му се усмихваме,

 така и нейният извор е с очи на дете. 

За себе си поетесата, която е автор на 11 книги, казва, че е само брънка от дългата верига на човешкото израстване, а ориентирите, които би дала на малките и пораснали мечтатели, са скрити в красиви думи, прошепвани със сърцето: обич, здраве, красота, усмивка, мечта, път, идеали, приятел, простор… Затова може би подзаглавието на книгата е "Рими, песни и шеги за читатели с мечти". В нея има всичко, заради което си струва да вземете в ръце „Извор с очи на дете” и да се потопите в шарения свят на Татяна Йотова. Някои казват, че той е като празник без предели и аз съм съгласна с това определение, сподели колежката Светла Русева от сайта БургасПлюс, която се представи блестящо в ролята на водеща. 

Мнозина определят книгата като детска, но истината е малко по-различна. „Извор с очи на дете” е разножанрова и разновъзрастова. Много от вас, разлиствайки книгата, може да бъдат изненадани, попадайки на раздела "Стихове по нотите на Хайго или какво пеем за децата и заедно с тях". Там ще намерите и ноти. И децата от пети клас обаче знаят, че Татяна Йотова и композиторът Хайгашод Агасян са прекрасен тандем. Песента им „Вълшебни думи” например е включена в учебника по музика, а с тяхната „Любовна магия“ бургаската певица Тони Димитрова омагьосва публиката от голямата сцена. 

Изненада в новата книга

 на Татяна Йотова са илюстрациите. Те са дело на нейните талантливи ученици от седми клас Борислава Димова, Яни Алексиев, Сузан Хаджиева, Вавие и Сабрие Недрет, Валентина Ивайлова, Айшен Идает, Метин Хасан и Виктория Петрова. 

Корицата на „Извор с очи на дете“ е рисувана от Метин, Виктория, Борислава и Яни, а издател на книгата е Фондация „Буквите“. 

Миналата година Татяна Йотова омагьоса почитателите на изпятата поезия в Бургас с песента си “Свобода” и получи специалната награда за защита на духовността „Отвъд хоризонта“ на фестивала „Солени ветрове“. Тя е носител на Голямата награда на Община – Ловеч за песента "С вкус на мерло" през 2010 година. 

Татяна неотдавна спечели и специалната награда на конкурса на името на Николай Искъров в Свищов, припомня писателят Атанас Радойнов. Той помоли авторката на „Извор с очи на дете“ да прочете на публиката стихотворението, за което бе отличена. Поетесата изпълни желанието му и рецитира „Тази градина“ като поздрав към него и към своите приятели от дружество "Български писател" – Бургас, на което и тя е член. Председателят му Роза Боянова пък допълни, че причината бургаската публика да чувства 25-я ден на ноември като празник, са не само поетичните текстове, но и прекрасната музика от песните й. Думите и нотите в тях са в хармония. Заради таланта на айтоския бард, срещите ни с нея са приятни и желани. Координаторът на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова пък сподели, че дълго е търсила ярко цвете, което да символизира поетичния талант на нейната приятелка. Тя й го поднесе на сцената с пожелание да продължи да ни радва с песните си. Двете дами очароваха феновете с блестящото си изпълнение на песента на Любэ - „Позови меня тихо по имени“. Няма да пея повече тази вечер, за да може публиката да чуе повече от двоите творби, каза Светла Стоянова, след като Йотова я помоли да изпълни някое от своите произведения. 

Арт директорът на Бардфест Ловеч Милен Тотев, който дойде в Бургас специално за премиерата на „Извор с очи на дете“, поздрави своята талантлива приятелка от Айтос с „Молитва Франсуа Вийона“ от Булат Окуджава. Много се радвам, че съм на това красиво място с приятели, сподели той след като 

награди Татяна Йотова от името на Бардфест Ловеч

с Диплома за изключителен принос в популяризиране на творчеството на българските и чуждестранни автори на територията на България и на чужбина. Писателят Атанас Радойнов пък се прояви отново като добър естет и помоли барда, който е известен като българския Окуджава, да изпее песен, на която да върви червено вино в кристални чаши. Това бе и поводът Тотев да поздрави своите приятели от дружество "Български писател" и да взриви бургаската публика с „Виноградную коточки в теплую землю зарою“. Колежката от BurgasPlus Светла Русева пък почерпи с вино зажаднелите за поезия приятели и почитатели на Татяна Йотова. 

Своят поздрав към обичаната поетеса в зала „Георги Баев“ отправи и внукът на известния български художник, маринист Алекс Баев. Петокласникът, научил наизуст едно от стихотворенията час преди премиерата, излезе на сцената поканен от водещата, за да го рецитира. Въпреки голямото вълнение и малкото време за подготовка, детето се справи добре и получи бурни аплодисменти, а Татяна Йотова му пожела да е като градинар и край него да има само красота, но да не е като този от нейната стихосбирка. 

Майката на Алекс Светла Борова пък, след като рецитира своето любимо стихотворение от „Извор с очи на дете” сподели, че книгата е много интересна и смята цялото семейство да я прочете. 

Блестящо се представи и петокласничката Мария, която заедно със своята любима учителка Татяна Йотова изпълни „Песен за физиката“. „С нея се явихме на конкурс в Севлиево и взехме трето място. Гордеем се с постижението си“, каза талантливата ученичка. Тя прочете и няколко гатанки от книгата, за да тества знанията на публиката. Всички отговори обаче бяха верни. 

Първата гатанка бе за Айтос, втората – за символа на града – орела, третата – за родения там Филип Кутев, а четвъртата – за Генгер.  Имаше въпроси и за фестивала Славееви нощи, и за каменните Трима братя, с които градът на Татяна Йотова е известен. 

„В началото се чудех как да коктейлизирам „Извор с очи на дете“, т.е. как да обединя всичко различно в едно, но смятам, че „Рими, песни и шеги за читатели с мечти“ е добро решение за  разнородието в тази книга. Стараех се да има послания и за малките приятели, и за големите мечтатели. Рисунките наистина направиха моите ученици, включително и корицата. Много старателно се подготвяха, за да е толкова красива тази книга“, сподели Йотова. 

Тя е автор на 11 книги, от които четири са за деца. А „Моите токчета“, „Късно кино”, „Златната планина“, „Ключ“, „С вкус на мерло”, „Сърце се чува само със сърце”, са само част от песните, с които е известна. 

Татяна Йотова е завършила Българска филология и Педагогическа психология в Софийския университет. Албумите й с авторски песни "Закъсняла молитва" и "Песента на токчетата" съдържат 29 песни за любовта и приятелството, за ценните неща в живота. Тя е и автор на сценарии за театрални пиеси за деца и за възрастни. 

За нея координаторът на „Солени ветрове“ Светлана Стоянова казва, че е обичана във всеки град. Тя е благословена от съдбата лесно да покорява сърцата на хората. Обичат я и нейните ученици от СОУ „Христо Ботев“ в Айтос, на които преподава български език и литература, и децата от театралната студия „Браво“, на които е ръководител. Обичаме я и ние заради таланта й, добавя Светла Русева. 

 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...