Печат
Категория: Създадена на Неделя, 22 Декември 2019 Написана от BurgasArt
Децата от Бургас изпратиха пожелания за Коледа в Европа, връстниците им от село Росен се превърнаха в посланици на доброто и толерантността
Народно читалище „Пробуда“ - Бургас се включи в инициативите на Областна управа Бургас за популяризиране на културното многообразие на Европа. Чрез интересни и много динамични игри, деца от различна възраст показаха знания за коледните традиции в държавите от Европейския съюз, за музиката и литературното творчество на Стария континент, за приликите и различията между народите. 
От екипа на Читалището бяха подготвили разнообразна и любопитна информация за европейската Коледа, поднесена достъпно и интересно. Състезателите не се затрудниха да познаят как връстниците им в Норвегия, Румъния, Полша, Австрия и Гърция наричат белобрадия старец. Не ги обърка и въпросът коя е столицата на Париж. Събитието допълваха танци от цяла Европа, изложба на стари картички с разнообразни адреси, колекция от рисунки на знакови места. Областният управител Вълчо Чолаков също се включи в състезанието. Той поправи информацията от Гугъл за броя на езиците, на които песента „Тиха нощ“ е преведена. „Не винаги трябва да се доверяваме на написаното в Интернет, търсете информация от сигурни източници, за да бъдете подготвени и уверени“- коментира Чолаков. Той разказа на децата и техните родители за престоя си в Австрия в края на ноември, където делегация от Бургас представи българската Коледа в музея „Тиха нощ“.
Всички деца, усвоили вече азбуката, написаха пожелания за своите връстници в Европа и ги окачиха на специално изработена за целта дървена елха.
В посланици на доброто, толерантността и единството се превърнаха и децата от село Росен по време на концерт, организиран от Областна администрация Бургас и Народно читалище „Ангел Величков 1902”. Учениците от Обединено училище „Христо Ботев”, село Росен изнесоха урок, посветен на основните човешки добродетели. Акцент в думите им бяха състрадателността, грижата за другите, приемането на различията между хората. С атрактивна постановка „Дъга” младежите показаха на практика, че хората сме еднакво важни макар и различни, точно като цветовете на дъгата. Посланието им бе, че обединявайки се може да получим нещо много красиво, точно като природния феномен. Музиката, като изкуство, което обединява също бе част от богатата програма, която бяха подготвили младежите. Младежка фолклорна група „Росенче” към Читалището и малчуганите от Детска градина „Детелина”, село Росен показаха прекрасни певчески и танцови умения и изненадаха гостите, в препълнената зала на читалище „Ангел Величков-1902”. Сред които областният управител Вълчо Чолаков, заместник кметът на община Созопол – Румен Кисьов, кметът на село Росен – Иван Динев, учители, родители, граждани.
И двете събития са част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за ЕС през 2019 година.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...