Печат
Категория: Създадена на Сряда, 02 Март 2016 Написана от BurgasArt

Родственицата на Апостола Христина Богданова не потвърди дали той е идвал в Бургас, но призова бургазлии да носят в сърцата си България

Васил Левски е ходил в рибарското селище „Ченгене скеле“. Първото му идване в града ни е било през 1869 г. през декември. Това разкри писателят, философ и журналист Георги Райков. Той бе водещ на тематичната вечер, посветена на 138-та годишнина от Освобождението на България от турско робство и 143 години от гибелта на Васил Левски, организирана от Община Бургас. Пра-праплеменницата на Апостола Христина Богданова, която бе специален гост на вечерта, обаче не потвърди думите му. Тя заяви, че от записките на дядо й Стефан, които е чела, няма спомен да е имало конкретни истории, свързани с престоя на Левски в нашия град.

„Не бих искала да изземвам функциите на историците. Мога да споделя само онези неща, които съм чувала в рода си“, добавя дамата, която е магистър по психология и работи като психотерапевт. 

Въпросът дали вашият пра-прачичо е бил в Бургас, ме вълнува от младостта, възкликна Райков.

Той уточни, че преди 143 години Бургас е бил с население около 2000 души. В това селище имало гърци, турци, татари и малко свободна рая, които са били българи. Съществуват много легенди и предания за идването на Апостола в бургаския регион. Попаднах само на един документ, който доказва, че Дякона е бил в града ни, но той е вече загубен, заяви журналистът-философ.

Той сподели, че през годините са събрани общо 22 легенди от северния и южния край на Бургаска област. За съжаление обаче зад твърденията, че Васил Левски е бил в града ни, не стои нито един писмен документ, призна Райков. Със сигурност Апостолът на свободата е преспал няколко пъти в Бургас, подчерта той и разказа, че е проследил маршрута на корабите на австрийска компания, с които Дякона е пътувал няколко пъти от Цариград до устието на река Дунав. „Те са тръгвали рано сутринта от столицата на империята и привечер са стигали до Ченгене скеле. През зимата това е било предпочитаното пристанище. Там са нощували“, добавя Георги Райков.

Родственицата на Васил Левски пък сподели, че се чувства благословена от съдбата, че носи неговите гени. Дамата, която е най-малката праправнучка на сестрата на Апостола на свободата Яна Кунева и съпруга й Андрей, каза, че общо 26 са потомците на славния род. Срещат се поне веднъж в годината. По време на тематичната вечер тя бе заедно с двете си деца - Михаил и Яна, както и съпругът й - Найден Ангелов.

Те изгледаха с голям интерес мултимедийния спектакъл, представящ пътя на Апостола към безсмъртието. Въздействащият рецитал на актьорите Пламен Каров и Невена Цанева бе съпроводен с популярни възрожденски песни, изпълнени от талантливите възпитанички на хор "Милка Стоева". Събитието събра десетки бургазлии в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино", а в продължение на часове всички гости имаха възможност да научат интересни факти, пазени в оригинални тетрадки и записки на съратниците на Дякона.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В СЛЕДВАЩИЯ БРОЙ НА В. „КОМПАС“

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...