Печат
Категория: Създадена на Събота, 17 Юни 2017 Написана от BurgasArt

„Цветята на д-р Бах помагат да достигнем по-лесно до душата си“, казва журналистката, която помага на деца като логопед и Бахов терапевт

Живеем в жестоко време. Пияни и дрогирани извратеняци ритат бабички на спирките или камериерки в хотелите. Агресивен швед едва не уби българка в Слънчев бряг. Негов сънародник пък обезобрази певицата Александра Апостолова. Вземайки пример от своите родители, все по-често деца пребиват деца. Защо агресията расте? Защо българите отглеждат престъпници? С тези въпроси се обърнахме към логопеда и Бахов терапевт Станислава Кодева, която работи с деца от аутистичния спектър, с малчугани с поведенчески проблеми, а също и с такива, които не могат да се адаптират в училищна среда, защото са „нарочени“ като трудни.

Тел. за връзка: 0886111998
-От град на поетите, Бургас се превърна в център на агресията. Преди около месец първокласник от СУ „Константин Преславски“ бе приет в болница с избити зъби, 16-годишен младеж от ТОХ пък е станал жертва на жесток побой, а първокласничка удари съученичка с бутилка по главата в СУ "Иван Вазов". Какво им става на децата? Защо расте агресията?
- Агресията при децата се корени дълбоко от „отровните“ човешки взаимоотношения, от това, че вкъщи имитираме само привидно добри отношения и си играем на „семейство“. Всъщност всяко второ българско семейство не е „здраво“. Съпрузите имат странични връзки или са се отдали на пороци като алкохол, хазарт и др. Не само бедността, а човещината, искреността, толерантността са вече на изчезване или изобщо ги няма. Децата са много интуитивни, сензитивни и попиват всяко нещо като „гъби“. Когато у дома има чести скандали, физическо или психическо насилие, а много често и двете, малките преживяват всичко това много тежко. Често в такива ситуации се „отключва“ запъване, заекване, невротичност, нощно напикаване. Докато един ден виждаме, че сме отгледали един агресивен младеж, един млад човек, който копира модела на поведение вкъщи и тръгва „да отмъщава“ навън чрез насилие.
-Вие помагате на „проблемни” деца, но не са ли по-болни техните родители? Случвало ли ви се е като Бахов терапевт да се налага да лекувате агресивно дете, което е копирало модела на поведение от своите близки?
-Водя групи от по три-четири деца, през съботно-неделните дни. Всяко от тях влиза в роля, като по този начин изказва своите емоции и показва как е минала седмицата. Част от децата са на Бахова терапия от две и повече години и има ефект. Трябва обаче постоянство.
-Живеем в жестоко време. Преди дни пиян швед ритна в главата камериерка в Слънчев бряг. Един млад човек, който често се дрогирал с пико, пък изрита възрастна жена на спирка в Бургас и й счупи крака, а никой не се намесил. Има ли хапче, което може да ни спаси от агресията и от пасивността?
-Хапче или „вълшебна“ пръчица срещу тях няма. Трябва да трансформираме модела си на поведение, да се обърнем „вътре“ в себе си и да видим „кой съм аз“?, „Това аз ли съм“? „Какво ме кара да правя това“? Човек трябва сам да си помогне, за да му помогне и Господ, както се казва. Наскоро препрочетох една от любимите ми книги на Анди Андрюс- „Седемте решения“. Той изследва живота на известни политици, президенти и други видни личностни, които буквално са започнали своята бляскава кариера от „нулата“. Самият Андрюс е бил клошар няколко години, но се е изправил „на крака“ и е продължил напред. Има една много мъдра мисъл - „Бог праща човек там, където смята, че му е мястото“. Ако мястото ти е да ровиш в кофите с боклук, ти трябва да намериш начин, да мислиш, да трансформираш мисленето си, за да продължиш напред.
-Акад. Никола Хлебаров в едно интервю, което направихме преди девет години, каза, че заради глисти се напълнихме с престъпници. Според него човек губи тегло не от рак, а от паразитите, защото човек няма имунитет да ги потиска. Затова и престъпността расте, а затворниците са пълни с глисти. Кое е най-доброто средство срещу тях?
-Аз нямам представа какво е искал да каже акад. Хлебаров, не съм запозната с неговата методика. Знам само, че той е имал тинктури, хранителните добавки, с които е лекувал хората от различни заболявания. Що се отнася до паразитите в човешкия организъм, най-доброто средство е хлебната сода. Содата алкализира организма и помага да се справи с гъбичните инфекции. Известно е, че ако организмът е прекалено „кисел“, човек се разболява. Затова трябва да има баланс между приемането на алкални и киселинни храни.
-Билкарите наричат природата „аптеката на Господ“ и твърдят, че Бог ни е дал лек за всяка болест. Вие не сте билкар, но използвате есенции от цветя. Известна сте като журналист, а сега сте логопед и Бахов терапевт. Какво бихте казала на тези, които още не са открили своето призвание в живота?
-Знаете, че бивш полицай и бивш журналист няма. Аз съм щастлива и удовлетворена от работата си. Работя с деца от аутистичния спектър, с поведенчески проблеми, с такива, които не могат да се адаптират в училищна среда, защото са „нарочени“ като трудни. Човек трябва да влага максималното от себе си, за да бъде удовлетворен и че е дал частица от себе си на тези, които имат нужда от помощта му.
-Могат ли цветята да променят характера на човека?
-Терапията на д-р Бах набира все повече последователи у нас. Цветните есенции са много подходящи за деца, защото са напълно безвредни и много бързо възстановяват душевния баланс и здраве дори при така наречените „проблемни деца”. Всяка една от есенциите на д-р Бах, а те са общо 38, може да бъде от голяма полза за едно дете. И все пак някои от тези лекове имат славата на „детски лекове” т.е. особено подходящи за деца.
-Моят син трудно заспива. Има ли такова средство срещу безсъние?
-Да, бих му препоръчала Агримония. Помага и при тревожност, акне, свръхчувствителност, ранимост. Това е цветна есенция, която е много подходяща още в бебешка възраст, когато децата, които през деня са усмихнати и ведри, са тревожни вечер, като често имат проблеми със съня. Тези деца принадлежат към така наречения „орален тип” и за да се успокоят, имат нужда от биберон, смучене на пръста, често пиене на вода вечер, скърцане със зъби. Това е основна есенция през пубертета и е от голяма полза за по-спокойно преминаване през този нелек за децата период. Неоценим лек при детско-юношеско акне и характерната за тази възраст свръхчувствителност и ранимост.
-А магическо средство за по-добър успех в училище има ли?
-Препоръчвам Кестенова пъпка. Помага за концентрация и хиперактивност. Това е основна есенция за учене, концентрация и влизане в ритъм с училищната програма. Много подходяща е при познатите училищни проблеми, които стартират още от предучилищна възраст и касаят цялата училищна възраст – изоставане в училище, неустойчиво внимание, хиперактивност – това са само малка част от показанията за тази есенция.
При нужда от внимание пък препоръчвам есенцията Калуна. За едно дете достатъчното внимание към личността му е най-важната храна за добро психо-емоционално здраве. Без нея то се чувства самотно и прави всичко по силите си, за да привлече вниманието към себе си. Често това е основата, върху която се развива една болест при децата, защото „когато съм болен, мама ми обръща повече внимание”.
- Малките принцове и принцеси понякога са доста ревниви...
- Да, за тях е подходящ Джел. Неоценим е при раждане на второ дете в семейството и при деца, които са осиновени – за преодоляване на чувството на ревност и озлоблението към живота. Есенцията е с фантастичен ефект и при внезапно и бързо развиващи се температурни състояния при деца. Понякога решава проблема дори само за няколко часа.
-Психолозите казват, че не бива да принуждаваме децата си да ядат, ако не са гладни, но случвало ли ви се е някой разтревожен татко да ви пита какво да прави с дъщеря си. Има ли цвете, което помага при липсата на апетит?
-Да, но в този случай е подходяща Скална вода. Тази Бахова есенция, която е типично детска, обаче не е от цвете, а от вода. Особено подходяща е в случаите с проблеми с апетита и тесен хранителен режим. Тя би помогнала много на Макдоналдс-феновете да открият чара на плодовете, зеленчуците и домашната готвена храна.
Орехът пък е подходящ за справяне с проблеми, свързани с промяната. Това е есенцията, която осигурява нежния преход. Животът ни се състои от постоянни преходи, които често разстройват ритъма ни и се стига до „буксувания”. Особено чести са те в детската възраст – раждане, преминаване на детска кухня, израстване на зъбите, прохождане, ясли, градина, училище – все нови епохи в живота на едно дете. Как да се справи с предизвикателството на Новото? Това става доста леко и непринудено с цветето на Новото начало.
Това са само някои есенции на първи избор при деца. Но всяка може да бъде от неоценима полза при децата. Различното от възрастните е, че често може да дадем есенциите дори еднократно – вечер 2 капки в чаша вода и това да е напълно достатъчно, за да се реши проблемът.
-Наскоро депутатът Веселин Марешки докато говореше по Нова телевизия за обратните, които като влезели във властта, започвали да си крият сексуалната ориентация, сподели, че не е докосвал наркотици и после добави, че не бил виждал други, освен тези, които продава в аптеките си. Той спомена лекарствата за онкоболни. Българинът се опитва да притъпи болката с лекарства, но от това не става по-здрав. Как да се спасим от зависимостта си от хапчетата? Какво бихте препоръчали на хората?
-Не разполагам с точна статистика, но българинът посяга често към антидепресантите и психолептиците. Бензодиазепиновите лекарства също са „на мода“, защото потискат тревожността и депресивните състояния. Работещи в полицията, в прокуратурата, служители от „висшия ешелон“ взимат често, да не кажа всеки ден лекарства от тези групи. Има един медикамент - „флуанксол“, който много често се предписва, ако страдате от депресия или паническо разстройство, ако се чувствате подтиснати и обсебени от натрапчиви мисли. Това лекарство е известен антипсихотик, който се използва за подтискане на различни болести, появили се на психична основа. Напоследък зачестиха хората, страдащи от паническо разстройство. Тези хора са чувствителни, много интелигентни, преживяват всяко нещо много болезнено. Препоръката ми е паралелно с терапията, която е предписана, защото тези медикаменти не трябва де се спират изведнъж, да опитат Баховата терапия. Спешните капки, Мимулус, Агримонт, успешно борят паник атаките и тревожните състояния. Цветните есенции са общо 39 на брой , като са разделени на седем групи. Всяка група отговаря и лекува душевното състояние на човека: страх, самота, свръхчувствителност, отчаяние, несигурност, липса на интерес, прекалена загриженост.
-Според д-р Катерина Билай, когато е болна душата, е болно и тялото. Болестите се появяват на енергийно ниво, а страхът е в основата на повечето проблеми. Как да го преодолеем?
-Двете най-големи сили, които управляват света, това са любовта и страхът. Страхът от самия страх, страх да започнеш нещо, страх да обичаш, страх да кажеш „не“. Той може бавно, но сигурно да те „изяжда“ отвътре, да пречи на ежедневието ти и на това да изразяваш емоциите си. Съветвам хората да останат поне по час на ден насаме със себе си, дори да си водят дневник и да записват всичко, което ги тревожи и им създава дискомфорт. Нека търсят причината за това свое състояние единствено в себе си - за да могат отново да намерят пътя към душата си и да се самоизлекуват. Есенциите на д-р Бах са т.н. патерица, чрез която човек може да достигне по-лесно до душата си и да живее в хармония. Свободата на човешката душа е най-великото нещо на света и ако я няма - човек ще се чувства не на мястото си. Затова - търсете, докато намерите себе си! Обичате ли себе си, хората също ще ви обичат. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...