Възстановяват мозайката на Кольо Фичето върху фасадата на Строителния техникум

Печат
Категория: Новини Създадена на Неделя, 18 Февруари 2018 Написана от BurgasArt

Паното е до главния вход на професионалната гимназия, вижда се от булевард "Стефан Стамболов" и се възприема като един от символите на Бургас

Строителният техникум в Бургас започва кампания за възстановяване на мозайката на своя патрон Кольо Фичето върху фасадата на сградата. Стенописът е лицето на училището и през годините се превърна в културно наследство на града, но към днешна дата е доста амортизиран и не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана, липсват отделни елементи.
Паното е до главния вход на професионалната гимназия, вижда се от централния булевард "Стефан Стамболов" и се възприема като един от емблематичните за града символи.
Идеята за реставрация на стенописа е стара мечта на бившите възпитаници на училището, които сега работят тук като учители - помощник-директорът Минка Кюркчиева и арх. Събин Попов. Те са основните двигатели на идеята, зад която вече се присъединяват и редица бивши възпитаници на училището.
Мозайката е правена преди половин век - през 1965 г., висока е 10 м., широка - 5 кв. м., техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят. Авторите очертават произведението "в детайл" и "остъргват" един или повече пластове, за да открият желания цвят, или за да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.
Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас - Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се грижат за ценностите на града и не ги оставят да бъдат разрушени. Авторите се ангажират да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.
В края на миналата година произведението е детайлно обследвано от председателя на Дружеството на художниците в града - Митко Иванов. Той установи както напълно отлепени участъци, така и напукани и здрави. Взета е проба от люпещите се парченца мазилка. Направени са консултации с национално известни стенописци и технолози.
Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната и със структура и техника на полагане, характерна за сграфитото. Ще се постигнат цветове, близки до оригиналните.
Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към гимназията. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното е около 20 дни.
За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат предложени на благотворителен търг. Предстои уточняване на датата, а инициаторите канят всички съпричастни към идеята да се включат в кампанията- бивши възпитаници, представители на Камарата на строителите, родители и др.
В последните години училището се наложи като едно от най-авторитентите и предпочитани, гордее се с постиженията на своите възпитаници - спортни, професионални.
Балът за прием се увеличава всяка година, което говори за траен интерес от страна на добре подготвени и мотивирани ученици. Тук се обучават около 2000 младежи. След завършването си 95 % от тях продължават обучението си във висши училища. За над 50-те години от съществуването си, гимназията е дала на града и страната хиляди кадри, реализирали се както в сферата на строителството, така и в други професионални направления. Сред завършилите "Кольо Фичето" има трима областни управители, няколко народни представители, собственици и управители на големи строителни компании и пр. Училището поддържа тясна връзка с бизнеса, а учениците имат възможност за стаж и работа в строителни фирми.
Всяка година гимназията има ученици, които носят златни и сребърни медали от професионални и спортни състезания. ПГСАГ "Кольо Фичето" прослави Бургас в цял свят, след като лекоатлетическият отбор на училището се класира за участие на световните ученически игри в Китай през 2014 г. Ученици, родители и учители организираха мащабна благотворителна кампания, за да съберат нужните средства за участие в игрите, благодарение на която Министерството на спорта промени нормативната база и от този момент финансира всички български ученически отбори за участие в световни игри.
Материалната база на училището е отлична, като повечето от ремонтните дейности се извършват от ученици по време на техните стажове и практики. В момента училището е включено в проект на Община Бургас за модернизиране и обновяване на класни стаи и изграждане на спортна площадка.

Ето банковата сметка за набиране на дарения:

Общинска банка АД - Бургас

IBAN: BG62SOMB91303123995500

BIC SOMBBGSF

Титуляр: ПГСАГ "Кольо Фичето"

Основание: Дарение фасадно пано  

Коментари

Най-четените статии