Откриват сезона на Операта с Бетовен и Мануел де Файя

Печат
Категория: Новини Създадена на Събота, 26 Януари 2019 Написана от BurgasArt

Музиката от балети на Бетовен и Мануел де Файя, както и "Симфония №8" отново на Бетовен, ще прозвучат още на 30 януари от 19 ч. в залата на Държавна опера - Бургас за началото на новия оперен сезон. Увертюрата "Творенията на Прометей" на Бетовен и концертният вариант на балета "Любовна магия" на Де Файя, както и симфонията на немския класически композитор, ще посрещнат първите гости за годината. Диригент на симфоничния оркестър ще бъде италианският диригент Пиер Калабрия.
Малко известно на широката публика е, че Бетовен е композирал и няколко балетни творби в началото на творчеството си. Увертюрата "Творенията на Прометей" обаче е от периода, в който композиторът вече е достигнал пика на славата си. 

Написана по молба на балетмайстора и хореограф Салваторе Вигано, музиката към балета включва освен увертюрата, още една картина и шестнадесет танцови номера. Във времето либретото и хореографията са изгубени, но музиката на Бетовен остава до наши дни.

Роси Рос: Бургас и приятелите са в сърцето ми, животът в чужбина е радост и мъка

Роденият в Испания Мануел де Файя емигрира по време на Втората световна война в Аржентина, но носталгията преплита в творбите му страстното фламенко на Андалусия и Кастиля. Примесено с модерните средства на импресионизма и неокласицизма, то ражда балета "Любовна магия". Музиката към танцовата творба е истински шедьовър и това я превръща в самостоятелно музикално произведение, изпълнявано по цял свят в концертен вариант.

Певицата Станислава Василева: Мечтите ме водят към Лондон, но училището ще ми липсва

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
blagotvoritelyonaya-v-stavka-detskih-risunkov ‎Наталья Матвеева‎ Каждый день будет выставлен особый рисунок ,,картина дня,, У нас есть рисунки, настоящие картины, которые украсят дом...