Държавна опера Бургас с концерт напук на пандемията от коронавирус

Печат
Категория: Новини Създадена на Неделя, 24 Май 2020 Написана от BurgasArt
Солистите на Държавна опера — Бургас пяха от прозорците на Заседателната зала на Община Бургас напук на пандемията от коронавирус
Солистите на Държавна опера — Бургас поздравиха българските учители и своите колеги – културни дейци с празничен концерт, посветен на  24 май - Денят на българската просвета,  култура и на славянската писменост. 
 
Преди колегите му запеят от прозорците на Заседателната зала на Община Бургас директорът на бургаската опера – Александър Текелиев каза пред бТВ, че концертът е напук на пандемията от COVID-19.
 
Точно в 12.00 часа камбанен звън от всички православни храмове в града  огласи бургаските улици. Солистите на  Държавна опера- Бургас запяха емблематичната песен "Върви, народе възродени" по стихове на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков от прозорците на Община Бургас.
 
Ценители на оперното и изкуство и случайни минувачи от различни възрасти изпълниха площад "Атанас Сиреков" и се насладиха на великолепните изпълнения.
 
Сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, мецосопраното Йоана Кадийска, тенорът Яни Николов, баритоните Валери Турманов и Йордан Христозов, басите Диман Панчев и Костадин Мечков изпълниха произведения от Бизе, Лехар, Аугустин Лара, Моцарт, Росини.
 
Кметът Димитър Николов, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, общински съветници и представители на различни институции аплодираха невероятния талант и харизма на изпълнителите от бургаската Опера.
 
Точно в 12.00 часа  пред входовете на отделните културни институти, пред всички училища и детски градини също прозвуча "Върви, народе възродени".
 
Музика звуча и от терасата на Морското казино от децата на „Фортисимо“,  от прозорците на общината, пред библиотеката и пред музеите.
 
И макар да няма празник в дворовете на училищата, децата творяха поздрави за своите учители.
 
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
kanun-dnya-pobed Наталья Матвеева Каждый год мой главный праздник 9 МАЯ я праздную по разному. Организация больших праздников и бессмертного полка позади....