Печат
Категория: Създадена на Неделя, 26 Юли 2015 Написана от BurgasArt

Бардът Красимир Кунчев пя „Събудете се, българи“ и поиска кастрация за предателите, а поетът Балчо Балчев обяви, че се сбъдва пророчеството на Ванга за спасяването на България

Димитър МИШЕВ- в. "Компас"

Летните празници на изпятата поезия „Солени ветрове“ се превърнаха в международен фестивал. Въпреки липсата на финансиране, 40 барда от четири страни излязоха на „Охлюва“ в петък и събота и като истински бунтари извисиха глас срещу кризата. Наложи се известни бардове и поети, и попизпълнители като Роси Рос, която е лауреат на „Златния Орфей“ и е сред най-известните певици и в България, и в Унгария, и в Белгия, да си плащат разходите за път и хотел, и без никакъв хонорар да пеят в Бургас. Въпреки това обаче бард фестивалът, за който директорът на Българския културно-информационен център в Скопие Димитър Христов казва, че е най-големият на Балканския полуостров, не загуби своя блясък. „Солените ветрове“ сякаш издухаха кризата и бургаската публика се наслади на прекрасни изпълнения.

 

На сцената отново заблестяха звезди като Пени Ставрева, Вяра Иванова, Красимир Кунчев, Виктор Макаров, Светлозар Николов, Татяна Йотова, Антон Костадинов, Валери Еличов, Данчо Йорданов, Владислав Кайзеров, Владимир Любенов, Доротея Табакова, Иван Иванов-Шанса, Калин Найденов, Людмил Стоилов-Льоди, Милен Тотев, Александър Кузнецов, дуетите „Страст“ и „Тюркоаз“, „Культпоход“, Пламен Цонев и Фамилия „Чапанови“, представена от Божидар и Георги Чапанови. Блестящо се представиха дебютантите.

Управителят на Алайв-бар Илиян Дянков, който може да ви посрещне и сервира най-прясната музика на живо и като многоръкия Буда умее да забърква най-вкусните катми, разтвори акордеона и заедно със сина си Делян, който пък е ученик в девети клас в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, очароваха публиката с песните си. Талантливият ученик е в клас Акордеон, но на фестивала показа майсторските си умения на китара. „Едната ни песен ще е с лек политически оттенък и затова нека леко раздразнителните да си запушат поне едното ухо“, каза Илиян преди със сина си да взриви публиката от възторг. Перфектни в изпълнението си бяха и ученичките Анна-Матея Хайдер и Диана Димитрова от Националното училище за музикално и сценично изкуство. Те свирят на цигулка и китара, а песните си изпълняват на два гласа. Блестящ бе и дебютът на най-малката сестра от бардовската фамилия Стоянови – Магдалена, която заедно с родителите си изпълни перфектно песен, писана по музика от моряка Атанас Костадинов. В момента той е на едно от най-горещите места на земята, уточни председателят на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова. Желаем му попътен вятър, леко плаване и да се върнат живи и здрави тук на брега, добавя съпругът й Атанас, който пък е автор на текста.

По време на едно от далечните си плавания нашият приятел е написал музиката и след като се завърна в Бургас, помоли Наско да прибави текст, но той имаше идея за него, уточнява Светлана Стоянова. Маги Стоянова и Атанас Стоянов пък изпълниха в дует песента му за магьосника от големия замък. Магдалена Стоянова получи и диплома за успешен полет в авторската песен. Организаторите на „Солени ветрове“ дадоха и на всеки от участниците по една изкусно украсена глинена камбанка с хубав меден „глас“. 

Успешен бе и дебютът на учителя по български език и литература Костадин Дюлгеров от Варна. Той за първи път участва в „Солени ветрове“, но публиката в Харманли и в Несебър го познава отдавна като бард. В концерта „Срещу вятъра“ той пя „Хора“, а в „Песента на барда“ се представи с „Поет“ и с „Животът е прекрасен“. 

Летните празници на изпятата поезия бяха открити от Явор и Живка Георгиеви, Светлана, Маги, Ариана и Атанас Стоянови, Йово Панайотов и Антон Костадинов с "Черният пясък".

„Песента, с която искаме да ви поздравим, е написана от наш скъп приятел, който за съжаление вече две години не е между нас, но вярваме, че Христо Граматиков – човекът, който заедно със своите приятели запали искрата на „Солени ветрове“, е отново тук сега с нас на тази сцена. Ако не бяха Светлана и Атанас Стоянови да продължат общото им дело, нямаше да бъдем сега тук“, заяви Живка Георгиева.

С голям интерес очаквахме да видим и чуем песните на триото Росен Пурлантов, Димитър Тодоров и поета Николай Дялков от Тополовград, който вече е печелил поетичния конкурс „Срещу вятъра“. И те се понравиха на взискателната публика, но 

 най-бурни овации получиха тригодишният Марин и Татяна Йотова

  Обичаната айтоска поетеса покани малкия си приятел, за да изпълнят заедно песента й „Ключ“. Тя представи момчето като един от най-верните си почитатели. За да покаже, че знае песните й наизуст, малкият певец се качи на сцената заедно с баща си и накара всички да занемеят от възторг. 

Бурни овации спечели и слайд-китаристът от Айтос Иван Иванов-Шанса, който този път не свири на три китари едновременно, но разчувства феновете си с песен за любовта и за сънищата. На любовна вълна бе и адвокатът Владо Любенов, който се представи с „Тя“ и с „Отражение“ в „Песента на барда“. Шуменският Висоцки пък бе отново сред най-атрактивните на сцената. Пиша улична лирика, възкликна Данчо Йорданов преди да изпълни „Беднотия“. По време на концерта „Натянутый нерв“, посветен на великия руски бард и актьор, той подари любимата си книга „Стихи и проза“ на Антон Костадинов. Нека тя да е за един от най-добрите интерпретатори на Негово Величество Владимир Висоцки, каза Йорданов преди да я връчи на младия бард.

Милен Тотев пък отново се представи чудесно с три от песните на своя идол Булат Окуджава. Публиката го аплодира бурно след доброто изпълнение на „А как первая любовь“.

Песен на Окуджава пя и Виктор Макаров. Той обаче изненада всички като изпълни „Балада за хартиения войник“ на български. „Тъй като всеки път, когато я пея, хората се радват на руската реч, но някои не я разбират напълно. Затова си позволих да я преведа на български“, уточнява бардът, който очарова публиката и с песента си за щуреца в ухото. 

След като спечелиха сърцата на публиката с „Еволюция“, Божидар и Георги Чапанови споделиха, че са приятно изненадани от добрата организация на фестивала. Песента е по текст на Маргарита Чапанова.

„За първи път сме тук, но всичко е перфектно. Щастлив съм, че организаторите са намерили сили да превъзмогнат трудностите! Аз съм от Плевен и съм се сблъскал с такива проблеми. Там 

 организираме фестивал, посветен на Емил Димитров и никой не ни помага,

  а ние го правим напук на всичко“, заяви Божидар Чапанов. 

След блестящото изпълнение на „Песня о друге“, посветена на Висоцки, той възкликна „Я люблю Россию!“. 

Руснакът Александър Кузнецов, който е организатор на бардфест в Москва пък споделя, че обича България. Той се представи с „Песен за дъжда“ и с „Пиратска песен“.

Сред най-очарователните на сцената изпълнители отново бе Пени Ставрева. Тя взриви публиката със своята песен „Остани“, писана на италиански, с „Птица без небе“, която е по неин текст и музика на Оливер Драгоевич и с още едно парче, включено в албума й „Нещо ново“. Много се радвам, че мои близки приятели, които отдавна не бях срещала, са тук, сподели тя от сцената. 

Актьорът Валери Еличов, който вече 30 години ни радва от сцената на Драматичен театър „Адриана Будевска“, се представи добре и като бард. Почитателите си тананикаха тихо любовната му песничка за срещите. Веднага след това обаче той ни разчувства с „Раздяла“. 

Владислав Кайзеров пък отново се отличи като много добър разказвач. Той пя за пътя до морето, но уточни, че стиховете са писани много преди Бойко Борисов да пререже лентичката на аутобана. Тогава не се стигаше до морето за два часа, а цял ден почти прекарвахме в пътуване, добавя софийският поет с китара. Той се представи добре и в концерта, посветен на Висоцки с „Полчаса до атаки“.

Певицата Вяра Иванова очарова бургаските си почитатели с „Този влак за Бургас“, „Баба“, „Подай ръка“ и с изпълнението на песен от Боб Дилън. Светлана Стоянова й връчи диплома за бард без граници. Такова отличие получиха също Игорь Дацык и Наталья Алексеева от „Культпоход“, които са лауреати от фестивалите „Песни о Булате“ в Русия и „Булат“ в град Суми, Украйна. Едната песен, която те изпълниха, е посветена на техния приятел Андрей Баранов, който е загинал в авиокатастрофа. Той също е бард. 

Преводачът Доротея Табакова, която е авторка и на няколко стихосбирки и музикални албуми, развесели публиката с „Песен за забежките“, а в концерта „Бардовете по света“ изпълни гръцка песен, след като сподели, че доста се е двоумяла дали да пее за първата си любов – Русия, или за втората - Франция. Тя изпълни и „В тот вечер я не пил, не пел“ на Владимир Висоцки. А Явор и Живка Георгиеви от дует „Страст“ изпълниха „Жена ми се разхожда по брега“, която е по текст на Валери Станков и музика на Асен Масларски. 

На любовна вълна бе и икономистът-юрист Калин Найденов. В първия концерт той се представи със „Звезди“ и „Завръщане“. Очарова публиката и с изпълнение на „Молитва към един орач“ от Виктор Хара.

Певицата Роси Рос, която пее на 12 езика и е носител на награди за най-добър дует с Васил Петров за певица на годината и е лауреат на „Златният Орфей“, отново блесна със своите вокални умения. Тя се представи с „Песен за шоколада“, а организаторите съобщиха, че на международен артфестивал в Белгия Роси Рос е била представена като белгийска певица. Тя има самостоятелни концерти и в Унгария. 

Галина Москова и Валентин Ангелов от дует „Тюркоаз“ се представиха отново блестящо с две свои авторски песни - „Мъжка топлина“, „Муза“, а в концерта „Срещу вятъра“ ни развълнуваха с „Клошарка“. 

Пламен Цонев пък разсмя публиката с песен за градския транспорт.

„Вече никой не може да ни обвини, че ни липсват първите седем години и това дава повод да си спомним как сме започнали и през какво сме минали, за да стигнем дотук. Няма смисъл да обяснявам какво и как сме постигнали. За нас, организаторите, глътката удовлетворение идва от това, че бардовете и публиката са тук. За седма поредна година има над 40 бардове, над 60 поети и над 300 души публика. Това ни подсказва, че сме на прав път, че не сме се променили. Не сме загубили грам от ентусиазма си. Концертът „Срещу вятъра“ е нашата награда за това“, заяви Светлана Стоянова. В него съпругът й Атанас Стоянов се представи добре с „Крачка в неизвестното“. Людмил Стоилов-Льоди пък пя за българския дух, за Побитите камъни и змията каменарка, която била по-отровна от пепелянката и усойницата взети заедно. В „Песните на барда“ бардът, който е сред най-добрите басисти, се представи с „Водолаз“, а организаторите на фестивала уточниха, че тя му е като визитна картичка. 

Сред бардовете – бунтовници се отличиха сатириците Светлозар Николов и Красимир Кунчев

  Единият взриви от смях публиката с песента си „Булкинг“, писана за момче, което обува прашки и почва много наляво да „мете“, а баща му споделя:

„... Писна ми вече от тоз еврогейски съюз 

ще ги венчая, кво да ги правя, ще глътна и тоя конфуз,

там било модно и много изгодно мъже да онождат мъже...

Красимир Кунчев пък с „Молитва за любов“ възпя просяците пред църквата и затова как

„..разпънахме сина на Бога, 

и кръста му превърнахме във фетиш,

за да виси на всяка роба

като небрежно залепен афиш“.

Втората му песен бе за протестърите – кариеристи. Тя е за тези, които протестират за маната, мъглата и дори за вредата от колорадския бръмбар, а техните представители заявяват, че едно правителство е олицетворение на мафията, но след това се съгласяват да са министри в него, заяви на „Охлюва“ учителят бард, който не се страхува винаги да назовава нещата с истинските им имена, а негови епиграми и фейлетони са публикувани в множество издания, в това число и във в. „Стършел“. Ако духът ти е неспокоен, бунтарски, може да се пише за толкова много социални проблеми, които мъчат нашето общество, казва Кунчев.

Нов закон е нужен за тази страна – на всеки предател – кастрация, добавя той.

Нека има министри кастрати,

нека строго да съдят и депутатите,

да ги жигосват с нажежени печати

всичките заедно с магистратите!“, пее той в „Протестърите – кариеристи“.

Президентът нищо, ама нищо не струва.

За такъв лицемер – 200 тояги!“, добавя бунтарят, който 

в песните си зове тълпата да линчува псевдокомитите, политическите ку.ви и алчните безродници

 заедно с техните „сводници“. 

В „Срещу вятъра“ пък Красимир Кунчев се представи със „Събудете се, българи“.

„Това е моят апел за борба, за пробуждане. В тази песен е съхранена надеждата, че това, което е останало от нашата омерзена и ограбена държава, ще бъде все пак спасено“, добавя бардът с най-острото перо.

Чуйте, алчни и нагли хрантутници,

дълго търпяхме вашето бреме,

ще разпръснем вашите глутници, 

събудете се, българи, време е!“, пя той на сцената. 

Известният поет Балчо Балчев пък възкликна, че надежда наистина има.

„И вчера (б.а. в петък) се случи едно чудо. Баба Ванга е казала на проф. Божидар Димитров, че трябва да възстанови три църкви. Едната от тях е Голямата базилика в Плиска. Там има извор, който е пресъхнал. 

 Пророчицата е казала, че когато от свещения кладенец излезе вода, България ще се оправи

  Точно в 11:15 часа са започнали възобновяването на базиликата и се е появила вода, изворът се е съживил. Това означава, че има надежда за България. Трябва да вярваме“, заяви Балчев.

Организаторите на Летните празници за изпята поезия „Солени ветрове“ пък съобщиха, че за седмото издание на фестивала 62 автори от България и чужбина са изпратили свои произведения за поетичния конкурс. С тайно гласуване журито в състав Балчо Балчев, Атанас П. Стоянов и Иван Кожухаров избра петима поети, които да представят своите произведения в Бургас, но тъй като за първи път фестът е без финансиране от Общината и се налага участниците да си плащат сами разноските, само двама от тях се качиха на сцената, за да ги рецитират.

„Имаше много участници и стихове с много силна гражданска позиция. Това е чудесно с оглед на времето, в което живеем! Представителността ни като българи и като нация не зависи от правителствата, нито пък от сградите, които определят институциите, а най-вече от хората, от всеки един от нас. Всеки участник в конкурса „Срещу вятъра“ бе представител на българщината, на истината за България – един войник - една армия, един човек - една родина. В този смисъл много понятия, с които държавници и разни други философи спекулират като патриотизъм, като родолюбие, като европейски ценности, са повече демагогия, защото нещата са казани от неискрени хора“, коментира Балчев.

Заедно със Светлана Стоянова и Живка Георгиева, той поднесе дипломите на Йордан Пеев от Стара Загора и Недялка Атанасова от гр. Първомай, които спечелиха съответно втора и трета награда. Пеев бе награден за стихотворенията „Бариера“ и „Родина“, а Атанасова - за "Гребен".

Трето място пък спечелиха Пенка Станчева от Козлодуй за стихотворението „Вали тъга“, Иван Андреев от Пловдив, за стихотворението „Когато“ и Владимир Генов, който живее в  Кремона (Италия), а на конкурса „Срещу вятъра“ се представи с „Балада за белия овен“.

Първа награда тази година не се присъжда, уточни Балчо Балчев.

Поощрителни награди спечелиха Росица Петкова за цялостно представяне със стихотворенията „Тихо, тихо!“ и „Различните деца“; Първолета Маджарска от Перник, за стихотворението „Пожълтяха листата“, бургаската поетеса и журналист Елка Василева за цялостно представяне със стихотворенията „Заричане“ и „Обратен адрес – България“; Надежда Григорова за стихотворението „Снимка“; Ангела Пранарова и Денис Молодцов.

Поощрителна награда за автори от чужбина пък спечели Анна Багряна от Киев за цялостно представяне със стихотворенията „Молитва“ и „Неандерталци, питекантропи…“

Концертът за сатирични песни и пародии „Кучешката вахта“ бе открит от Светлана Стоянова и водещия Йово Панайотов, които излязоха пред публиката, представяйки се за матроси. Красимир Кунчев пръв пое „вахтата“. Той разсмя всички с песента си за идиотите, които си показват дупетата в разни риалита, за да гласува за тях народът. 

Можеш да имаш всичко в този свят, 

но ти не търсиш мъж, а банкомат“, пя пък Антон Костадинов, който блестящо се превъплъти в образа на влюбен пияница. „Бил съм се бил напил. Не е вярно, защото не съм изтрезнявал“, възкликна той. 

Бардът-лютиер Светлозар Николов пък отново показа своите артистични способности. Първо той се влезе в „кожата“ на пенсионер, който се забавлява в автобуса, като дразни кретен с усмивка на фланелката и надпис „Усмихни се и съм твой“. „Усмихнах се, показвайки всичките си 8 зъба, а на него му се приплака. Спаси го контрольорът“, разказва Николов. За втората си роля му се наложи да облече усмирителна риза, за да разкаже как героят му Христо Ботев стига до лудницата заради съвпадението с името на революционера и заради това, че си е „счупил“ ухото. 

В концерта „За час поне“, посветен на Бойко Георгиев, който преди около месец си отиде от този свят, Татяна Йотова разплака приятелите му с „Песен за един светъл приятел“. За барда-спасител пяха също Владимир Любенов и Красимир Кунчев. Атанас Стоянов пък се опита да ги разсмее с песента на Бойко „Безработен във филхармонията“. Същото направи и Льоди със „Спасител на плажа“. Явор Георгиев пък припомни, че преди няколко години Бойко Георгиев му подари своята китара. „Тя и досега не е спирала да звъни. Докато свири и ти ще си с нас, приятелю“, възкликна Явор. „Винаги ще е с нас. Ще е тук за час поне!“, добавя Живка Георгиева.

Певицата Роси Рос пък рецитира своя поема, написана за барда, който остави своя отпечатък в сърцата ни. Свое стихотворение, посветено на Бойко Георгиев, изпрати на организаторите на „Солени ветрове“ и Геновева Цандева. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...