Печат
Категория: Създадена на Неделя, 05 Януари 2014 Написана от BurgasArt

През 2013-та Бургас се върна в миналия век, има нови автобуси, реконструиран мост, музей на Георги Баев, но загуби битката за Европейска столица на културата

Димитър МИШЕВ-в. "Компас"

2013-та, която смело може да се нарече годината на големите надежди и на още по-големите разочарования, е вече в историята, но промените, белязани от едно космическо събитие – преминаването на Плутон върху Слънцето на България, ще станат още по-осезаеми през 2014-та. Това прогнозират астролози.

 

“Годината на Венера ни донесе нови потоци енергия и хармония. Сигурна съм, че за много хора, изминалата 2013 година е била по-хубава от всяка предишна... Творческата енергия на Венера пробуди много хора за техните таланти, умения и новотворчески желания. Хармоничното случване не познава добро и зло, то е енергия, която подпомага и усилва (увлича) лични подбуди, мотиви и желания”, пише Ангелова в станицата си “Звездни справки” във Фейсбук. Според нея, Венера - планетата на красотата, естетиката, хармонията и любовта, ни е проправила път и ни дава яснота за собствените ни чувства. Сега обаче тя е ретроградна, а светът вече е в годината на Нептун.

Каквото и да се е разпаднало в живота ни през 2013 година, то е за наше добро, твърди астрологът.

Според Даниела Ангелова, в годината на Нептун ще продължи това разпадане, като плод на илюзията на човешкото познание. Ще продължи и нашето осъзнаване и ще подсили вярата ни. През новата година всяка грешка ще може да бъде осъзната, за да не се повтаря повече. Но къде все пак сбъркахме?

 В годината на Венера и на Буда Бургас стана по-красив, но отпадна от битката за културна столица на Европа

През 2013-та Бургас се сдоби с нови автобуси, с реконструиран мост, с музей на Георги Баев, но загуби битката за Европейска столица на културата.

Еврокомисията трябва да установи дали е имало конфликт на интереси сред членовете на журито. Не е ясно по какви критерии са избирани българските представители в журито, което определяше кои градове да продължат напред, но е известно, че пиарът на фестивала Варненско лято Георги Тошев не е безпристрастен и дори споделя, че не обича Бургас. Часове преди самият избор по електронни сайтове, излезе и информация кои градове продължават надпреварата, а нашият не беше сред тях. Това беше най-голямата несправедливост. Въпреки това 2013-та беше щедра година за Бургас. Бяха инвестирани много средства, за да стане най-добрият град за живеене още по-хубав. Изцяло беше подменен автобусният транспорт на Бургас, реконструирани бяха и символът на Бургас-мостът и остров Света Анастасия. Градът ни се сдоби и с Морска гара. На 5 октомври там акустира първият круизен кораб. Над 1000 именици се снимаха с бургаския кмет Димитър Николов на Никулден. На празника на града Бургас се върна в 30-те години на миналия век с ретрокостюми, ретроавтомобили, с 500 литра вкусна рибена чорба, приготвена по стара рецепта и тонове вино. В музея на Георги Баев, който бе открит на празника, бяха изложени рисунки, отличия и лични вещи на световноизвестния художник. Повечето от ценните експонати са дарени от сина му Иво Баев. Сред тях има 13 картини, рисувани от Георги Баев. Димитър Тончев пък получи наградата художник на 2013-та, а основателят на футболен клуб “Звездичка” Петър Алексиев стана “Бург на годината”.

Бургас бе фестивална столица и през 2013

"Бургас и морето", Летни празници за изпятата поезия “Солени ветрове”, Spirit of Burgas, "Включи града", "На брега", Музикални празници "Върбан Върбанов", Mладежки театрален фестивал “Бургаски изгреви”, Международният фолклорен фестивал,  „Бургаски музикални празници Емил Чакъров“, Фестивалът на пясъчните скулптури... Това са само част от фестивалите, заради които Бургас бе най-достойният кандидат за Европейска столица на културата.

Звуково торнадо разтресе Централния плаж на Джулая. Легендата Джо Лин Търнър посрещна изгрева в първия ден на юли в Бургас в компанията на ROSBUB от Швейцария, ФОБОС, Тhe Pomorians, D’Family, Vladdi, Mr. Vagabond. Spirit of Burgas пък бе открит с магнетичното изпълнение на французойка ZAZ, а Paul Oakenfold , SELAH SUE, легендарните WU-TANG CLAN взривиха публиката. В началото на август “Солени ветрове” “довяха” на “Охлюва” най-добрите бардове от страната и от Македония. Общо 39, от които 5 дуета и едно трио се включиха в двудневния фестивал със свои авторски песни. 88 поети от България, Франция, Испания, Македония, Германия и САЩ пък участваха в поетичния конкурс “Срещу вятъра”, а десетина барда спореха за наградите от конкурса за нова авторска песен, който носи същото име. Защо все пак в годината на Венера покровителката на любовта и изкуството остави родния град на едни от най-известните в България поети, писатели, бардове, художници и артисти да отпадне от надпреварата за Европейска столица? Вероятно защото в годината на изкуствата

 решенията се вземаха задкулисно

 Това бе и причината България да се появи на първите страници на най-големите вестници в света. Световните агенции отразяваха привидно безпристрастно февруарските протести срещу монополите, срещу бедността и мизерията и юлските бунтове срещу политиците, обвити в обръчите на мафията.

Първият протест в Бургас (в средата на януари) обаче бе срещу застрояването на защитените територии, а във втория ден на февруари 60 бургазлии излязоха на улицата, за да подкрепят съгражданина си Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет към Ахмед Доган и бе брутално пребит. „Покушението” срещу лидера на ДПС бе на 19 януари в НДК, когато Доган обясняваше защо се оттегля. По този повод се роди и народната песен на бунтаря Станчо Илиев (Станчо Банджо), който няколко месеца по-късно обяви за продажба България в еBay, за да прикове вниманието на световните медии върху въпроса дали земята на Ботев и Левски трябва да се продава на чужденци.

Годината, в която България се събуди,

беше изпълнена с протести, но гласът на хората не бе чут и вместо промени, станахме свидетели на обикновени подмени, чиято цел бе да се запази статуквото и пасмината, наречена елит, да продължава задкулисно да управлява и граби благата.

Първата вълна на протестите удави правителството на Бойко Борисов. В началото на февруари народът излезе на улицата заради високите сметки за ток. Премиерът жертва финансовия министър Симеон Дянков, за да свали напрежението, но след кървави сблъсъци с полицията, се наложи и той да си подаде оставката. Не мога да допусна да се пролива кръв, каза той като обяснение за решението си. Служебният кабинет на Марин Райков обаче не можа да осигури условия за честни избори. В деня за размисъл прокуратурата излезе с официално съобщение, че в печатницата са открити 350 000 фалшиви бюлетини и дори бе образувано производство за организирана група, която се готвела да манипулира вота. Политиците продължават да спорят за това кой е манипулирал вота на 12 май и дали Конституционният съд не работи в услуга на новата тройна коалиция. Гневът на ГЕРБ и десните партии, останали зад 4-процентната бариера, бе провокиран от решението на магистратите да не уважат искането им изборите да бъдат касирани. Истината обаче е, че дори и съдът да бе взел друго решение, Бойко Борисов и неговото правителство, в чийто символ се превърнаха

 живите факли,

няма моралното право да се представя за алтернатива на кабинета “Орешарски”.

Десетина души се самозапалиха в годината на Буда в знак на протест и на отчаяние. Със своята саможертва, в символ на промяната се превърна Пламен Горанов. Той изгоря заради обсебването на властта от групировките, над които властта бе разпънала чадър.

Гневът на хората, които излязоха на улицата през февруари, бе предизвикан от високите сметки за ток и далаверите в енергетиката. Те настояваха държавата да определя цената на тока, да се национализират ЕРП-тата, да се премахнат посредниците, а евтиният ток да се продава само на вътрешния пазар. Желанията им естествено не бяха изпълнени, защото премиерът избра по-лесния начин – да сдаде властта, а съставеното служебно правителство имаше ограничени правомощия.

Веднага след предсрочните избори, след които избирателят написа некоролог на СДС, ДСБ и “България на гражданите”, започнаха нови протести, но и те не донесоха промени, защото бяха политически и искането бе само едно – “оставка” на кабинета “Орешарски”.

Лятната бунтарска сесия бе откритa след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. От средата на юни досега като изтъркана плоча продължава да се върти въпросът кой предложи депутата от ДПС за шеф на агенцията. Отговор естествено няма. Има само крясъци пред парламента и разбити глави. В спомените ще остане белият автобус, с който депутатите избягаха от парламента, когато демонстрациите бяха най-масови, “висящото кафе”, което зарадва бедните през пролетта, калинките, които така и не отлетяха от високите “клонове” на държавната администрация.

Годината ще се запомни с “удавянето” на варненския митрополит Кирил, със скандалните избори за негов наследник, както и с факта, че на 24 февруари България се сдоби с нов патриарх. Най-лошото е, че през 2013-та управляващите ни показаха колко добри “християни” са. 1000 сирийски деца буквално гладуват, а някои депутати нарекоха бащите им канибали, само защото имат глупостта да минат българско-турската граница в търсене на по-спокоен живот. Добрата новина е, че имаше българи, които ходеха в бежанските лагери, за да не умрат бежанците от глад.

Годината на гнева, напразните надежди и на протестите е зад нас, но промените предстоят. Дано най-после България да поеме по пътя на възхода и да се възроди след 24-годишното лутане!

Коментари