ГЕРБ печели изборите, но Бойко не може да състави правителство

Печат
Категория: (О)ПОЗИЦИЯ Създадена на Неделя, 04 Април 2021 Написана от BurgasArt

Партията на Слави Трифонов и БСП в люта битка за второто място. Дали пък няма да се прегърнат накрая, за да ни оправят за 800 дни?
 
ГЕРБ отново спечели изборите, но с резултат, който едва ли удовлетворява вожда Бойко Борисов. Победата му е пирова. Безвъзвратно сдава властта, а с него ще си отидат и калинките.
 
Според данните към 20:00 часа на  „Галъп” и „Тренд” от паралелното преброяване на бюлетините управляващата партия и другарите им от СДС печелят между 24,5 и 25%, но аверите им от ВМРО вземат около 4,5%. Дори към тях да се присламчат ДПС-арите, за които са гласували около 10 на сто от избирателите, пак не могат да съставят правителство. 
 
Големият победител на изборите днес е Слави Трифонов и партията му „Има такъв народ“, която събира около 17% от народната любов. Почти толкова печели и БСП, но тъй като се очаква в чужбина сънародниците ни да гласуват предимно за Дългия, дистанцията между тях вероятно ще се увеличи. 
 
„Демократична България” според „Галъп“ печели 10,6% и бие ДПС с 2 десети от процента. „Изправи се! Мутри вън!” влиза в парламента с 5,1%, а хората на Валери Симеонов и Веселин Марешки остават далеч под бариерата от 4%. 
 
Изборната победа дава на ГЕРБ правото да състави правителство. Най-вероятно обаче проучвателен мандат за съставяне на кабинет „Борис IV” ще пропадне, защото Слави Трифонов изглежда непоколебим в решението си да не подкрепи нито ГЕРБавите, нито червените. Христо Иванов не ще Борисов за премиер, иска радикални реформи и няма как да се разбере с хората на Бойко. 
 
Ясно е, че Слави Трифонов няма да подкрепи и правителство с мандат на БСП, но пък столетницата би дала рамо на младата му формация, защото това е начина да се смени модела. В комбина срещу Шайката и системата, която убива, ще са и „Изправи се! Мутри вън!“, както и „Демократична България“, а Каракачанов вече обяви, че може да се коалира с всеки с изключение на ДПС. 
 
Затова е най-вероятно партията на Слави Трифонов и Корнелия Нинова да се прегърнат накрая и като един бивш цар, станал премиер, за да ни оправи за 800 дни, да сформират правителство, пълно с юпита и тогава на калинките ще им се наложи да отлетят, а българинът ще се надява на промяна. 

Коментари