Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 20 Март 2014 Написана от BurgasArt

Изкукалият Петко обаче по нищо не прилича на моряка Кольо, който изял тъщата си, освен по това, че ще излезе на свобода като спре да чува гласове

Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

В петък едно малко българско градче заприлича на снимачна площадка. Като в холивудски филм спец полицаи атакуваха къщата на луд бизнесмен. Той обаче променя внезапно сценария и вместо акцията, която мяза на поредното PR шоу на МВР, да покаже как добрите ченгета разоръжават злия психопат, България става свидетел на истинска касапница. Геройски пада командосът Емил Шарков, а още трима негови колеги са ранени от карабината на откачения Петко Петков.

Историята е до болка позната на всички мазохисти, които се събуждат с „Добро утро, България“ по ТВ7, „Тази сутрин“ по бТВ, „Здравей България“ по Нова ТВ и „Денят започва“ по БНТ, защото в продължение на цяла седмица се въртят едни и същи кадри, гостуват едни и същи хора, за да „разфасоват“ случая като жертва на канибал. Единият от потърсените за коментар експерти – адвокат Михаил Екимджиев дори сравни лудия стрелец от Лясковец с легендарния бай Кольо от Голямо Буково, който се размина със справедливостта, след като изяде вътрешностите на тъщата си и уби приятеля си заради гласовете, които му нашепвали кого да изяде. Психарят от Лясковец, който мрази деца, но трепе полицаи, и бившият морски помощник-капитан, обаче 

 * не си приличат по нищо, освен по това, че и Темида трепери от страх да не им се изпречи на пътя. 

 За разлика от чичо Кольо, социопатът от Северна България не яде тъщи, не защото не са му вкусни, а просто защото не е женил. Пред камерата на Нова телевизия баба Стефанка сподели, че не се е разделяла със сина си цели 53 години. 76-годишната старица прилича на влюбена властна жена, която за нищо на света на би приела снаха в къщата си. Майката на Петко разкри, че той все пак си имал едно гадже. Момичето обаче искало да се оженят, а той й казал че не е готов и тя го зарязала. Страшният канибал от Странджа може да няма големи патлаци, но за разлика от самотния стар ерген, има с какво да се похвали на любовния фронт. Докато е бил красив помощник-капитан, жените са били луди по него, но когато собствената му съпруга го напуснала, той тотално изперкал.

Людоедът от Голямо Буково е имал много жени в живота си, но не и 76-годишна баба, която да е готова да се обеси, защото не може без него. Ако баба Стефи не бе толкова луда по сина си, вероятно би приела за ненормално това, че го е обсебила и 

 * затворила в една просторна тухлена клетка

. Петко живее в нейния дом. Това е неговият свят. Той не смее да излезе навън, защото лудите деца го псуват и се забавляват като го замерват с камъни. Отговаря им като мята по тях буркани или с жалби до институциите, в които разказва как гаменчетата прескачат оградата му, за да му тъпчат зеленчуците, берат плодовете му или просто се дрогират. Кой е по-виновен- той, властната баба Стефанка, родителите на децата, чиито родители възпитават престъпници или държавата, която вместо социални работници и психиатри, му изпраща барети!? 

Чичо Кольо е добряк пред северния си авер. Той не плаши децата, не е ловец и не стреля по полицаите като по дърти глигани. Има само остър нож, с който когато не си пие лекарствата, може да изкорми най-големия си приятел и дори да му изяде далака, както направил с тъщата си. За разлика от социопата обаче не си спомня какво е направил. Той не е геронтофил, но според изследователя, който разследвал жестоките убийства в Голямо Буково, бабата на бившата му съпруга е била изнасилена преди да бъде изкормена и изядена. За него се знае със сигурност, че страда от тежка параноидна шизофрения, а за колекционера на ловни пушки и карабини се говори, че не бил луд, а е само с асоциално поведение. 

Кой би могъл да предположи, че героят Емил Шарков, който е бил обучен да се справя с опасни терористи, ще бъде застрелян от пенсиониран психопат!? Защо държавата изпраща отряда за борба с тероризма срещу човек, който пречи само на тези, които тъпчат зеленчуците му и колко случен е фактът, че докато баретите крякат пред дома на ловеца „Петко, предай се!“ рано сутринта в малкото затънтено градче пристигат командированите телевизионни екипи? Нападнаха ме, защитавах се, споделя след трагедията Петков. 

 Акцията срещу него е шумна и безумна,

 а той се превръща в антигерой, защото го събуждат някакви маскирани, които се опитват да влязат в дома му през прозореца на стаята му. В съня си човек трудно може да отличи престъпниците от полицаите. Това не оправдава лудия Петко, но поставя въпроса защо най-елитните ченгета в републиката се държат като аматьори.

Информациите за Петков се разминават. Според едни източници, той е известен бизнесмен, а според други скитник. Живял е в Обединеното кралство, защото в царството на чалгата, мутрите и мутресите не можел да си намери работа. Преди да се барикадира в дома си, той бил нормален. Имал е много приятели.

Според  директора на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ д-р Цветеслава Гълъбова, Петко вероятно ще бъде обявен за невменяем и ще бъде лекуван в Ловеч, тъй като само там има подходящи условия за това. В другите клиники болните не са така охранявани. Затова и канибалът от Странджа там е загубил цяла година. За него обаче д-р Сайан е гарантирал, че е болен и благодарение на това, че му се бият през две седмици инжекции, не чува гласовете, които в близкото минало са му подсказвали кого до изяде.

Всичко, което се случва в холивудските филми, първо се е случило в България. Просто няма сюжет, който да не се е разиграл някъде наоколо и да не е бил отразен в многомилионните бюджети на американското кино, каза Мартин Карбовски, когато снима филма си за странджанския Ханибал Лектър. Според психолозите, е 

 нормално човекоядецът да не помни какво е правил с жертвите си,

 защото в пристъп на заболяването болният, чието поведение е мотивирано от халюцинации, извършва престъплението под тяхно влияние. Някой му нарежда какво да прави, а той се подчинява. Петко Петков обаче си спомня всичко и дори заплашва да съди държавата за белезниците и за това, че му е изпратила в къщата маскирани. Между чичо Кольо и касапина от Лясковец няма нищо общо, освен това, че живеят в страна, в която Бай Ганьо, Хитър Петър са герои. Страна, в която всеки гамен за забавление може да стъпче лехите на един странник и после да го обяви за социопат. Страна, в която лудите са терористи, когато замирише на избори. Но колко луд е Петко Петков, за да стреля по цял отряд с барети, ще стане ясно, когато съдът му назначи среща с психиатъра. За него е по-добре да го обявят за невменяем, за да може подобно на канибала от Голямо Буково да се върне у дома след година, но въпросът е как държавата да предпази гражданите от сачмите му, ако съвсем полудее.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...