Печат
Категория: Създадена на Понеделник, 14 Юли 2014 Написана от BurgasArt

Мая Манолиева, Бареков и Пеевски сформираха нова тройна коалиция?

Авторите на политическото меню се надяват народът да приеме с усмивка заигравката им с властта и да се редят на опашка за пици

Димитър МИШЕВ - в. "Компас"

Нова тройна коалиция се заформи край морето 400 дни след сгромолясването на кабинета „Бойко Борисов“ и след гръмкия провал на заченатото в грях правителство на Пламен Орешарски. Тя се пръкна в пицарията на двама предприемчиви българи с турски имена в малкото градче Черноморец. Авторите на политическото меню, в което се открояват постната, но евтина „Мая Манолиева“ и двойно по-скъпите, но и мазни „Никола Бареков“ и „Деан Пеевски“, се надяват народът да приеме с усмивка заигравката им с властта и да се редят на опашка за пици. 

Оригиналният начин на Айхан Торбов и Ерджан Исмаилов да привличат клиенти в бистрото си ни показва, че дори когато мирише на море и красиви момичета по бански радват очите, омразните политици продължават да властват в съзнанието на гладния за свобода народ.

Майсторът на пиците Ерджан Исмаилов: 

Мая е постна и евтина като Дяков, нека политиците мислят повече за хората!

Хитри ресторантьори от Черноморец се възползваха от политическата криза и се опитват да вдигнат оборота в бистрото си, като включиха в менюто пици с имена на политици. Първата „политическа“ в уличката на веселието веднага се превърна в хит. Постната, но евтина „Мая Манолиева“ се продава на цената от 4,90 лева, а пълните с луканка, шунка и маслини „Никола Бареков“ и „Деан Пеевски” струват 7,80 лв. Връзката между кулинарията и политиката изглежда случайна, но в пицарията на Айхан Торбов и Ерджан Исмаилов няма да се превърнете в канибал, въпреки желанието да изядете някой политик. 

„Общо между пиците и политиците няма. Имената на пиците само напомнят за тях. Идеята възникна преди две години, когато решихме да предлагаме пици в нашето заведение. Искахме да сме малко по-различни от останалите и да привлечем повече клиенти. Наистина имаше ефект. Хората го приеха с голям интерес и насмешка. Някои дори се снимаха за спомен”, каза Торбов в интервю за Нова телевизия.

Исмаилов пък споделя, че бизнесът по морето става все по-труден. 

„Конкуренцията е невероятно голяма. Малко са хората, които могат да си позволят да идват на почивка. Стараем се да създаваме някаква атракция на хората, които идват. Ако дойде политик, бих го попитал в тези трудни времена как да оцеляваме. Чудим се какви имена да сложим. Какво ли не правим, за да привличаме клиенти. Нека да помислят малко повече за хората“, добавя Ерджан.

Той признава, че идеята да продават пици като политици му хрумнала от Симеон Дянков, заради неговия постен бюджет. Затова и първата гозба в менюто била наречена „Дяков“. След неговото оттегляне от политика, обаче се наложило той да бъде изхвърлен и от пицарията. На негово място Торбов и Исмаилов добавили Мая Манолиева, Бареков и Пеевски. Засега клиентите са много доволни от новата тройна коалиция.  

Остава по-малко от месец до разпускането на „седянката“ на Орешарски и на Народното събрание, които се тресат от скандали заради несъвместимостта в характерите на партньорите (БСП и ДПС), но все още на 

измъчените от мизерия хора им се привиждат спасители с партийни билети

 Затова и пиците в уличката на веселието се радват на голям интерес. Наименованията им се доближават, но леко се различават от имената на участниците в богатия, но изпълнен с перипетии политически живот. 

 Дали устатата червена депутатка е толкова сладка, колкото постната „Мая Манолиева”, чиято цена е 4,90 лева,

 гадаят зевзеци. Очаква се, ако дамата успее да седне на трона на Станишев, пицата й да стане още по-желана. Това обаче едва ли ще се случи с оглед на факта, че лидерът в оставка посочи министър Драгомир Стойнев за свой наследник. БСП не е феодална партия, както изтъкна Манолова, но желанията на вожда много често се „споделят“ от неговите подчинени и е много вероятно те да пренебрегнат истината, че партията се нуждае от биткаджия като нея, а не от прилежен изпълнител като опонента й. Роденият в Триполи енергиен министър естествено не намери място в менюто на политическата пицария, но се очаква той да има решаваща роля при формирането на управленска коалиция в бъдещото 43-то Народно събрание, в която най-вероятно ГЕРБ ще има доминираща роля. Тази хипотеза сподели в началото на седмицата и бившият президент Георги Първанов. Той се оплака в „Здравей, България“, че бившите му другари от столетницата насочвали огъня към АБВ, а не към партията на Бойко Борисов. Вие да чувате тежка критика срещу ГЕРБ? Напротив, вече започва да се обосновава бъдеща коалиция между двете формации, подчерта лидерът на АБВ. Според него, Делян 

 Пеевски е човекът, който диктува какво да се случи

„Нямам съмнение, че Пеевски и Цветан Василев в началото са работили заедно. В момента банкерът е главният потърпевш и той ще плати сметката в чисто икономически и личен план, а БСП – в политически“, каза бившият държавен глава в ефира на Нова телевизия с изражението на човек, който сякаш открива топлата вода. И на децата в милата ни родина е ясно, че в българската политика оплешивелите от скука досадници, които се правят на лидери, са като кукли на конци, а този, заради който започнаха протестите, ги командори като дърт генерал. Той е над тях, но решенията естествено ги взема някой друг. Такива са законите в БГ пицария, наречена елит. Малко е странно, че ролята на майсторът на пиците Йордан Цонев е по-скромна в 42-рото Народно събрание. Корифеят в този занаят бе първият политик, заговорил за разтрогването на странния съюз между БСП и ДПС. Месец преди изборите за европейски парламент, той намекна, че подкрепяното от неговата партия и от Доган правителство ще падне, ако сборът от гласовете на управляващите политически сили е по-малък от този на опозиционните. Беше ясно, че раздираната от скандали левица ще се провали. Избирателите нямаше как да простят неприличната заигравка на столетницата с Пеевски и затова още когато Данчо Пицата заговори за възможни избори, даде знак за непоправим разрив в отношенията между коалиционните партньори. В черноморската пицария обаче коалицията между Пеевски, Манолиева и Бареков изглежда по-стабилна. Остава само да си зададем въпроса дали менюто ще е по вкуса на Доган и кукловодите, от които зависи какъв завой ще направи България. 

Бившият шеф на Шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, който е известен с прякора си Митьо Гестапото, наскоро предупреди, че 

 ако не се намери сила, която да спре задкулисието, катастрофата ще е страшна

Това няма как да стане сега. Ролите в цирка на демокрацията са продадени и предварително е ясно кой какво трябва да направи за олигархията. Гестапото обаче вярва, че войната между властелините на републиката Делян Пеевски и Цветан Василев ще приключи скоро, защото всички търпят загуби. Николай Бареков пък вярва, че само той печели от битката на титаните.  Неотдавна той сподели, че дори се радва на скандалите, в които се забъркват, защото благодарение на конфликта им, станало ясно на хората, че нямал нищо общо нито с депутата, нито с банкера, който финансира покупката на медийната група на майката на народния представител Ирена Кръстева.

 Напъна се планината и роди… мишка

 Тази стара и мъдра поговорка най-точно описва изминалите 400 дни от управлението на Пеевски и Орешарски. Планината естествено не е народът, който уж има правото да избира кой да го управлява, а политическият елит. Мишки са политиците, които виждайки как държавата потъва, напускат „кораба“ за да се спасят. В последните дни от управлението на кабинета „Орешарски“ държавната администрация пък бие рекорда по политически назначения.  

Светлозар Лазаров, който тотално се провали като главен секретар на МВР след касапницата в Лясковец, бе бетониран на поста за следващите пет години с поправка в закона. Подобни назначения има и в Министерството на външните работи. Над 100 дипломати са получили нова работа през последните дни, но най-странен е случаят с жената на съдия Тони Гетов, назначена за началник на отдел в министерството от 2015 година. Дотогава пиците вече ще са продадени и изядени. Може би само кукловодите и авторите на менюто знаят какво ще се случи, но е сигурно, че зрелищата няма да са само в пицарията на Черноморец. Улицата ще „изяде“ „Деан Пеевски”, ако се опита отново да обсеби властта. 

Коментари