Печат
Главна категория: Категория: Създадена на Събота, 14 Март 2020 Написана от BurgasArt

Адвокат Михаил Екимджиев разкри, че здравният министър Кирил Ананиев нарушава Конституцията със заповедта за мерките срещу коронавируса

Заповедта с мерките срещу коронавируса, която здравния министър Кирил Ананиев подписа, е противоконституционна. Това обяви адвокат Михаил Екимджиев.

В предаването „Тази събота“ по бТВ той сподели, че подкрепя ограничителните мерки на правителството, макар и да са малко закъснели, но упрекна здравният министър, че не спазва основният закон на републиката.

„Крайно време беше, след като на базата на китайския опит се знаеше, че само драстични мерки по ограничаване на социалните контакти могат да бъдат ефикасни, те да бъдат предприети срещу масовата безотговорност, която се демонстрираше в нашето общество“, каза Екимджиев.

Жертвите на коронавируса се увеличават, българин с COVID 19 почина в Пирогов

Съгласно Конституцията обаче тези ограничителни мерки могат да се налагат само със закон.

„Заповедта на министъра на здравеопазването от седем точки нямаше никаква пречка да добие формата на закон още във вчерашното заседание на парламента. В настоящия момент тя е откровено противоконституционна“, каза правозащитникът пред бТВ.

„Причината е, че здравният министър практически изпълнява ролята на парламента, а само НС може да прецени дали тези мерки са подходящи и разумни за ситуацията. От друга страна, законът за здравето предвижда подобни правомощия на министъра на здравеопазването. Но Конституцията казва, че конкретните ограничаващи мерки се приемат само със закон“, обясни адвокатът.

По думите му само законодателят в една правова държава може да определи рамката на ограничителните мерки.

„Затова незабавно трябва законодателно те да се регламентират и да дадат рамката. В нея министрите и оперативният щаб да дават совите разпореждания и да я запълват с конкретно съдържание в зависимост от динамиката на развитие на пандемията“, каза още адвокат Екимджиев.

Той е на мнение, че едно наказание е ефикасно не тогава, когато е тежко, а когато е неизбежно.

„Глобите можеха да бъдат много по-малки, затворът – също, но трябва да сме сигурни, че ако някой се отклони от карантина, той ще бъде наказан и това ще действа възпиращо. В момента много хора смятат, че няма да бъдат хванати“, на мнение е Михаил Екимджиев.
 

Коментари

Най-четените статии