Печат
Категория: Създадена на Петък, 22 Юли 2016 Написана от BurgasArt

Организаторите на фестивала „Морски изгреви” в Ахтопол водят хора на изкуството до енергийния връх на Странджа в местността Мишкова нива, Христо Буковски ще им е водач

Писатели и музиканти, актьори и танцьори ще покорят енергийния връх на Странджа в местността Мишкова нива. Екскурзията в събота до древното тракийското светилище край Малко Търново, което е аналог на английския кромлех Стоунхендж, е включена в програмата на Фестивала „Морски изгреви”, който ще продължи до 24 юли в Ахтопол, съобщава в. "Компас". Водач на целодневния преход до енергийния връх на Странджа в местността Мишкова нива пък е писателят – езотерик Христо Буковски.

Празниците на изкуствата, духовността, здравето и красотата в Ахтопол бяха официално открити в понеделник. На сцената първи излязоха дамите от фолклорния състав към читалище „Хр. Ботев 1925”- гр. Ахтопол.
За прехода до българския Стоунхендж организаторите на „Морски изгреви” са осигурили транспорт с микробуси от Ахтопол до Малко Търново. Оттам до Мишкова нива се наемат джипове. Още на 22 юли вечерта писателят и изследовател Христо Буковски ще въведе приятелите си в тайнствата на мистичните светилища и особено на тези в Странджа планина.
Местните жители са забелязали, че никое животно не смее да влезе в двата концентрирани кръга на мистичната постройка. Само посветени могат да понесат силното енергийно поле. Биоенерготерапевти твърдят, че античното съоръжение е портал към тайнствения свят на Шамбала. Вратата към отвъдното, според тях, е между 10-тонните камъни, там може да се осъществи и връзка с учители от висшите астрални нива.
Уникално тракийско светилище свързва Странджа с висшите астрални светове. То представлява огромен мегалитен комплекс с диаметър около 30 метра. Над уникалната обсерватория прелитат често НЛО, а древните жреци са я използвали като астрокомпютър за контакти с космическите пришълци.
Край левия бряг на Делийска река на около 3 – 3,5 км югозападно от днешния град Малко Търново преди десетина хилядолетия са били прихванати в един уникален светилищен комплекс земната и небесната енергия, съобщава официалното издание на фестивала - morski-izgrevi.net. Впоследствие тя била овладяна и поверена на велик древен вожд, жрец-прорицател или легендарен посветен воин, който бил обезсмъртен там, за да бъде негов вечен закрилник и

Посредник за човешките молби към Бога, които се произнасят там

В негова чест към средата на 2 хилядолетие преди Христа бил издигнат най-големият хероон (светилище в почит на герой, извисен в своето духовно развитие до полубог), който е откриван по нашите земи. Там ще видим оцелелия зид на външния му кръг с диаметър 25 метра, изграден с 3 реда блокове от бял местен мрамор, които са вещо обработени с външно и вътрешно лице на височина, съхранена до метър и 80 см. Ясно се вижда как най-горните са прецизно изсечени дъговидно – несъмнено за да заслонят затворената вътре свещена територия. В нея бил построен долмен – най-древният познат градеж от сглобени вертикално побити големи каменни плочи, покрити с хоризонтални, обяснява Буковски.
Около шест столетия преди Христа в южната част на кръга се е появил тържествен вход към качествено нов тип свещен градеж от дълъг покрит коридор. Той отвежда към засводена с купол

Кръгла камера за посветителски тайнства

от добре издялани мраморни блокове, захванати с железни скоби. Разбира се, всеки ще може да влезе вътре и да усети прилива на енергиите, които струят от хилядолетия. Но преди 25 столетия там безнаказано са можели да пристъпят само посветените, а за останалите на входа е бил поставен заклинателен фронтон, върху който и сега ще видим изсечени щит, покрил копие, и две... отсечени длани, пояснява писателят.
„Освен академичното време за една беседа, посветена на Светилищата на Космическото изцеление в гр. Ахтопол на 22 юли от 18:40 до 19:30 часа, организаторите ми предложиха да заведа през следващия ден желаещите до мястото, където ще имат най-добрата възможност лично да видят, научат и почувстват как древните посветени са чудотворяли с енергиите“, разказва Христо Буковски.
Преди десетина хилядолетия потоците от

Земната и небесната мощ са били прихванати в уникален светилищен комплекс

„Това е най-знаменателното сред оцелелите свещени пространства на тракийската орфическа вяра в енергийното безсмъртие. Чувствителните ще могат да усетят и съизживеят въздействията на древни и антични строителни конфигурации и да изпитат вълнението на поелите към камерата на посветените в мистериите на тракийската орфическа вяра преди повече от 25 века. Любознателните пък ще видят и осмислят удивителни подробности от сътвореното в най-популярния паметник на древната духовност в Югоизточна Европа, който несъмнено ще бъде поставен под закрила като световно историческо и културно наследство“, добавя Буковски.
Той е завършил специалността журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Работил е във в. „Труд”, сп. „Отечество” и във вестници на Издателска къща „Земя”. Автор е на стотици публикации в централния печат по теми от българската история, на десетки романи, разкази, есеистични книги, научнопопулярни изследвания върху духовния и религиозния живот на българите.
"От 15-те години, през които работех в сп. „Отечество” със задачата да разкривам непознатите факти и личности от българската история, ми остана рефлексът да търся премълчаваното в нашето минало и да го разказвам като писател по начин, който ярко да ме разграничава от конвенционалните историци. Предмет на моите дирения стана да покажа как проследимата у нас поне от 8 хилядолетия духовна и мистериална практика, се е развивала като процес, обредност и познание. При всяка възможност посещавах разкриваните светилища и светилищно-храмови комплекси, та на място и пряко от техните изследователи да събера данните, които ме насочваха и подкрепяха да продължа уверено напред“, споделя писателят.
„Когато установих, че всички пътеки от изконното познание се стичат в богомилското учение, аз започнах да пиша поредица от книги с амбицията да обясня защо единствено това учение богословите от Доминиканския орган са нарекли с името на народа ни – „българската ерес”. Томовете се посрещнаха изключително добре, още в месеца на излизането им бяха пускани нови тиражи, затова приех поканата на фондация „Виделей” да продължа като лектор в пътуващите семинари по местата, където съвършените богомили са оставили следи и зад границата – в Босна и Херцеговина, в Италия, Франция, Андора и Испания", добавя Буковски.
В петък от 18:40 ч. той ще водещ на беседа на тема „Светилищата на космическото изцеление”.
Писателят ще разкрие откъде идва силата на митичните странджански лековити извори под скалите на Света Марина и Индипасха и какви са били страховитите болести, които са насочили древните ни предци към тайнствените пещери, какви целебни магии са извършвани там и защо чак в наше време преоткриваме познанието, с което „първобитните хора” са живеели. Как те са преобразували в светилища специалните енергийни зони, където в природни феномени са разпознали дара на Божията благодат? Каква е универсалната „формула” за сетнешните светилища, извлечена от общуването с тяхното въздействие? На тези въпроси ще отговори авторът на „Страховитото прераждане на богомилите”.

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...