Печат
Категория: Създадена на Сряда, 27 Февруари 2019 Написана от BurgasArt

Бардът Красимир Йорданов, който се прочу с Черния дракон, ще гони студовете с китара в ръка на 1 март в галерия Богориди
Димитър МИШЕВ - в. "Компас"
Красимир Йорданов ще гони зимата с концерт в бургаската галерия Богориди (ул. „Богориди“, 48), съобщиха организаторите. Ще се разменят мартеници. Ще има усмивки, стихове и песни, съобщава в. "Компас".
Бардът, известен с артистичното прозвище Див Козел, ще гони студовете с китара в ръка. 

Очаква се на концерта, който ще е на 1 март от 18 часа, Йорданов да изпълни песни от албума си Черен дракон, който съдържа два диска - единият с шеговити, а другият - със сериозна изпята поезия. Много от парчетата са станали класика в средите на поетите с китара през последните години.

 

Приятелите му от „Солени ветрове“ припомнят, че той е

 черпил с цяла каса лимонада, след като пял с Васко Кеца „А дали е така“,

 

а военен лекар го изкарал с лабилна психика само, защото пише стихотворения и свири на китара. Феновете му пък си спомнят как на рождения му ден през 2013 г. пловдивският бард и лютиер Светлозар Николов го изкара на сцената на „Охлюва“ по време на бардфеста „Солени ветрове“, за да го поздрави и да му връчи подарък. Дивият Козел тогава се сдоби с нов музикален инструмент – черна лира с формата на рога, изработен от Николов. Почитателите му тръпнат в очакване да го видят как гони зимата.

Краси Йорданов: "Черен дракон“ стана хит след семинар, не съм бил на диета (ВИДЕО)

Бургазлията пише стихове, анекдоти и песни от 1982 г. Преди около 20 години обаче се наложило да напусне родния си град, след като Бургаската районна прокуратура му повдигнала смешни обвинения и му блокирали банковите сметки. Източили стотици хиляди долари от тях. Прекратили делото и накрая той осъдил България в Страсбург, но не му възстановили нито конфискуваните документи, нито източените от банката средства.
През 2014 г. Красимир Йорданов

 спечели конкурса за нова песен „Срещу вятъра“

на фестивала „Солени ветрове“. Дивият козел покори и публиката, и журито на Летните празници на изпятата поезия с "Песен за надеждата". Песента е по текст на Николай Милчев.

Красимир Йорданов спечели „Срещу вятъра“ с "Песен за надеждата" (ОБНОВЕНА)

Песента „Монолог на един ангел, командирован в България, за да проучи сексуалните навици на българите“ е сред любимите на феновете му. Понеже заглавието й стана много дълго, като записвах диска го смених на „Тра ла ла ла“, добавя бардът.

 Група „Ку-Ку бенд“ е включила в един от албумите си парчето „Градил Илия килия от сутрин до мрак“, което Йорданов написал,

докато бил курсант във военното училище в Долна Митрополия.
„Когато бях на пост, пуснаха по радиото „Градил Илия килия“. Заиграх се с това парче и така излезе „Градил Илия килия от сутрин до мрак“, изпълнен впоследствие от „Ку-ку бенд“. Разбрах, че то е стигнало до тях доста по-късно. Беше излязла касета и то беше включено в нея, но в много некадърен вариант. В касетата пише, че музиката и текстът са народни“, разказа неотдавна пред репортер на „Компас“ Красимир Йорданов.
„След като завърших военното училище, бях разпределен в летище Равнец, където в един момент попаднах на своята психологическа характеристика, написана от лекаря на поделението. Там пишеше „сержант Йорданов е с лабилна психика (пише стихотворения и свири на китара). Когато имаше преглед на художествената самодейност обаче, ме караха да „отсрамя“ ескадрилата и полка, защото никой от личния състав не искаше да участва, за да не вземат да го изкарат с лабилна психика“, разказва Дивият Козел.
Текста на хита Черен дракон пък Йорданов е писал по време на литературен семинар в Широка лъка.
„Водих го пред деца, спечелили различни литературни конкурси. Поставена ни бе задача за писане по избрана от тях тема. Едно момченце предложи да се пише за дракони, а няколко момиченца го подкрепиха. Очаквах някой да предложи друга тема, а едно от децата дори ме подкани и аз да напиша нещо. Вечерта реших да „питам“ Гугъла, защото нищо не знам за дракони. Едва накрая в търсачката видях едни етикетчета на китайски чай за отслабване с името „Черен дракон“. Веднага разбрах, че това е моята тема. Написах текста и на следващата вечер го изпях“, разказва Йорданов.
Макар той никога да не е бил на диета, разказва за мъж, който прекарал няколко дни в тоалетната заради рекламата на китайски чай. Посъветван да си купи „Черен дракон“, лирическият герой си сварил два-три литра и го изпил наведнъж. В добавка глътнал литър сок от бъз и видимо нараснал неговият... кръст.
„Но както често в ежедневието става –
Китай не трябва да се подценява
от три дни съм заключен в тоалетната
и вече знам – не са били ментета“, пее Йорданов в Черен дракон.
Много хора си мислят, че е писана за шефа им, а други – за съпрузите им, но са далече от истината, добавя авторът.

Академия “ПоКи” обявява Красимир Йорданов за академик

през 2004 г. Той пише авторски песни от 1982 г и ги изпълнява сам с китарата си. “Среднощен телефонен разговор с Тангра за негова сметка” става абсолютен хит на фестивала "Ален мак" през лятото на 1989 г. в Благоевград с включената в текста явна критика по адрес на Тодор Живков. Изпълнява подобни песни в градинката пред “Кристал” в София по това време с помощта на Невен Кидеров, обединени в дует “С голи чела против врага”.
От 1991 г. живее и работи в Пловдив. През 1995 г. печели наградата “ПоКи” – на поетите с китара в гр. Харманли, а през 1997 г. – “Морски струни” за най-добра авторска песен в гр. Несебър. Албум с негови песни под заглавие “Духът на дивия козел” излиза през 1996 г. Печели и Голямата награда на „Бардфест 2008" – Ловеч. Автор е на стихосбирките “Лунясвам” (1999), за която получава званието “Доктор хонорис кауза” на вестник “Пловдивски университет” през 1999 и специалната награда за сатира на конкурса ”Южна пролет” – 2000 в гр. Хасково; „Отглеждане на мъж” (2005) и “Римувани бургазми” (2009), с която печели наградата на шестото издание на Националния литературен конкурс за поезия „Ерато”. Член на СБП и на Дружеството на пловдивските писатели. Женен е, има две момчета и едно момиче.
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...