Печат
Категория: Създадена на Четвъртък, 10 Октомври 2019 Написана от BurgasArt
Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“, търсят млади таланти зад граница
За шеста поредна година Фондация „Шанс за децата и природата на България“ обявява Национален литературен конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“. Конкурсът е за написване на кратък разказ или есе на тема „Моето писмо към България“. Темата на миналогодишното издание на конкурса бе “Моето писмо към България”. Престижно жури (от писатели, журналисти, преподаватели) отличи финалистите, a 25-те най-добри творби бяха издадени в книга.
Тази година литературният конкурс е насочен към всички български деца и младежи, живеещи в чужбина. „След изключителния интерес от страна на младите хора към темата в миналото издание, възникна идеята да организираме литературен конкурс за български таланти зад граница. Темата и условията са същите като целта е да издадем втора част на книгата “Моето писмо към България“, която да допълва първата. Искаме да съпоствим двете книги и така да разберем повече за младите хора, които не са в страната ни, да чуем техния “глас”, да научим какво ги вълнува и какво мислят за България. Най-хубавото е, че по този начин връстниците им тук в България ще имат възможността да прочетат тези разкази и есета“, споделя председателя на фондацията г-жа Лилиана Славова.
Конкурсът е част от проектите на Фондация „Шанс за децата и природата на България“ за подпомагане развитието на младите български таланти и за втора поредна година се осъществява с подкрепата и специалното участие на известния съвременен автор Радослав Гизгинджиев. 
Гизгинджиев е завършил Българска филология във ВТУ “Св. Св Кирил и Методий“ и Кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, набира популярност сред читателите в България с трилогията „Рай“: „Рай“, „Вратите“ и „Пеперудите“, която предизвика истински фурор и се нарежда в класациите на най-продаваните книги в страната, романът му „Повече от любов“ е сред най-предпочитаните книги за 2018 година, а вече е факт и последното му произведение „Лепири: Между Сянката и Светлината“, издадено през 2019.
Официалното награждаване на финалистите и представянето на книгата „Писмо към България от младите българи по света“ ще се състоят през месец май 2020 г.
Пълните услoвия на конкурса можете да намерите на www.forbgkids.org
 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...