Печат
Категория: Създадена на Събота, 15 Февруари 2020 Написана от BurgasArt

Ученици от Бургас и от цял свят може да участват в Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“ със свои стихове, есета и рисунки

Предстои провеждането на Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“, организиран от Община Велики Преслав и утвърден от МОН, съобщиха организаторите. Талантливи ученици от Бургас и от цял свят може да участват в престижния конкурс, който е включен в национален календара за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2019/2020.
През април 2018 беше първото издание на конкурса, в който взеха участие ученици от 19 области с повече от 300 творби. От 2019 година форумът прерасна в международен, тъй като участваха и ученици от българските училища по света и от небългарски училища в България и чужбина, поясниха организаторите от Община Велики Преслав.

Ученици пишат есета и рисуват, за да участват в международен форум за Велики Преслав

Основната цел на международния форум е популяризиране и утвърждаване културно-историческото наследство на България и приносът ни за развитието на европейската и световна култура.
Конкурсната програма на форума включва възможност за изява на деца и ученици от 6 до 19 години - от I до XII клас (разделени в три възрастови групи) чрез литературно творчество -стихотворение и есе, и чрез художествено творчество - по видове изкуства: живопис, графика, скулптура, приложно-декоративни изкуства. Всеки участник може да се включи с не повече от две творби. Срокът за получаването им от организаторите е до 15 март 2020 г.
Литературните творби следва да бъдат изпращани на електронния адрес: РўРѕР·Рё имейл адрес Рµ защитен РѕС‚ спам ботове. РўСЂСЏР±РІР° РґР° имате пусната JavaScript поддръжка, Р·Р° РґР° РіРѕ видите., а художествените творби - на следния адрес: гр. Велики Преслав, ПК 9850, ул. „Борис Спиров“ № 61, Народно читалище „Развитие 1874“ (за библиотеката), тел. за връзка: 0538/ 4 35 67.
Всеки ученик получава диплом за участие, а наградените в трите възрастови групи по раздел и жанр – медал, статуетка и грамота. Предвиждат се и други награди.
Връчването на наградите ще се състои през месец април 2020 година. Творбите ще бъдат подредени в изложба в Община Велики Преслав зала Тържествена и остават в учредения от 2018 година фонд на форума. Ще бъде издаден диск и алманах с творбите, който ще бъде изпратен на училищата, включително и българските училища в чужбина.


Целта на организаторите е да се насърчава интерес у младото поколение към културно – историческото наследство на Велики Преслав и мястото на българската писменост и култура във формирането на европейската и световна култура.
Организирането форум и конкурс за изява на ученици в областта на историята, литературата и изкуството е една от специфичните цели, които Инициативния комитет на Международен културен форум „Велики Преслав - история на цял един народ“ си е поставил.
С включването на ученици от българските училища от Европа и света организаторите се стремят и да насърчават интереса към историята и културата на България, както и за опазване чистотата на българския език и съхраняване на родовата памет.
Включват се и ученици от небългарски училища от България и чужбина, за да може да се запознаят и да се популяризира българската история и култура. Цели се и създаване на приятелски връзки между български и чуждестранни ученици. 

Коментари

Най-четените статии

НОВОСТИ НА РУССКОМ

BurgasArt
rebenok-iz-burgasa-nuzhdaetsya-v-peresadke-stvolov-h-kletok Наталья Матвеева   Ребенок Добромира из Бургаса 5 лет нуждается в пересадке стволовых клеток. Операция дорогая,. После операции врачи обещают восстановление интеллектуального развития соответственно возрасту. Сейчас ее умственное развитие на уровне двухлетнего ребенка.    Реквизиты для ребенка Добри, Мама &ndash...