„Не на страха“ е новият хит, песента спечели Срещу вятъра

Печат
Категория: Музи Създадена на Вторник, 31 Август 2021 Написана от BurgasArt
Бардът Костадин Шотев спечели конкурса за нова песен с активна гражданска позиция „Срещу вятъра“ в Бургас
 
Костадин Шотев, Срещу вятъра, бард Бургас, конкурс песен, Солени Ветрове, Точка БГ
„Не на страха“ се превърна в хит. Песента, композирана от барда Костадин Шотев от софийската група „Studio84 Project“ по текст на поетесата Радина Цанева, с която той преди няколко дни спечели спечели конкурса за нова песен с активна гражданска позиция „Срещу вятъра“ в Бургас, събира заслужена подкрепа в социалните мрежи. 
 
Три дни, след като Шотев получи статуетката, изваяна от тополовградския скулптор Христо Дюлгеров, той спечели сърцата на меломаните и на свободолюбивите хора, на които им е писнало от ограничения и мерки срещу проклетия коронавирус. 
 
 
 
Песента представлява своеобразен протест срещу ограниченията, които ни налагат заради пандемията от коронавирус, пише Флагман.БГ.
 
„Много дълго светът бе на пауза сложен,
Дълго общият фон беше силно тревожен.
Тихо Малката смърт диша с тебе хрипливо….
Време е за любов и за вино пенливо“, пише Цанева в „Не на страха“. Това е част от най-новото й стихотворение, уточни Шотев, след като триумфа си на „Охлюва“ в Бургас.
 
„Бяхме изключително затруднени при избора си на победител в конкурса за нова песен с активна гражданска позиция, защото конкуренцията между участниците бе голяма“, каза поетесата от Айтос Татяна Йотова, която тази година председателстваше журито на „Срещу вятъра“. 
 
Наградата „Приятел“ на Солени ветрове, която е на името на барда Бойко Георгиев, бе връчена посмъртно на Светлана Стоянова.
 
„Фестивалът го има, защото е много обичан от всички бардове прекрасни и от верните фенове, от организаторите и доброволците. Едва ли има по-голям приятел от Светлана Стоянова, която е една от създателите на „Солени ветрове“. Нейното голямо сърце ни запали и вдъхнови“, заяви Мила Калиманова, преди да връчи наградата на съпруга на починалата композиторка.
 
„Най-хубавото на приятелството е, че не е задължително. Светлана бе приятел, с който може да тръгнеш на война и да чувстваш гърба си сигурен. Пожелавам ви да имате такива приятели“, каза Атанас Стоянов, приемайки приза.
 
Той получи и китара, на гърба на която бардовете написаха послания – израз на тяхната обич към покойния председател на Сдружение „Солени ветрове“ Светлана Стоянова. 
 
„Атанас Стоянов има задължението да пази китарата и да свири на нея. Това е обичта на всички нас за Светла“, обяви водещата на 13-тото издание на „Солени ветрове“ Любов Узунова. 
 
„Освен организатор на фестивали, Светлана беше и добър композитор. Тя пишеше по мои текстове. Тя има десетки песни. Събирам ги и възнамерявам да издадем албум с песните й. Ще излезе от печат и антология, в която ще разкажем и за всички издания на „Солени ветрове“ от 2009 г. до днес“, разкри Атанас Стоянов.
Кукли, изработени от сръчните ръце на украинската художничка Таня Дихан, пък получиха бардът богослов Виктор Макаров и Гергана Тачкова, която се отличи в концерта „Бардовете по света“ като добър изпълнител на португалски песни.
 
Концертът на „Точка БГ“ на „Солени ветрове“ предизвика буря от възторг. Публиката пя с Пламен Сивов, Тодор Янкулов, Зорница Попова и Красимир Първанов някои от песните им, а накрая всички участници във фестивала изпълниха песента на Христо Граматиков „Черният пясък“. 

Коментари