Печат
Категория: Създадена на Понеделник, 04 Юли 2022 Написана от BurgasArt
Представителят на инвеститора Димитър Димитров отрече „Еко Глеп Парадайс“ да има нещо общо с „Алепу Вилидж“, въпреки написаното в Търговския регистър
 
Строежът на еко къмпинг край Шофьорския плаж нажежи страстите в социалните мрежи и в ефира на бТВ. След като летовничка сподели как представителят на инвеститора Димитър Димитров и неговата приятелка са й крещели, когато дръзнала да прескочи 60-сантиметрова дървена ограда, той поясни, че имотът бил частен и се оплака, че разни хора с атака по медиите искали да спрат нещо екосъобразно.
 
„От другата страна на Шофьорския плаж е т.нар. нов екокъмпинг. Плажът приключва със скандалният строеж на Алепу. В другия край се намира той“, уточни кореспондентът Десислава Генева.
 
На табелата, която бе показана от камерата на бТВ пише, че там ще бъде изграден Еко Глеп Парадайс. Посочена и ситуационната схема за поставяне на обекти и палатки. 
 
Хора в социалните мрежи сигнализираха, че не могат да преминат тази малка дървена ограда, която е висока само 60 см.
 
„Дойдох на плаж в четвъртък и бях изненадана. Оградата включваше целия терен. Прескочих я, но дойде господина и неговата приятелка, които започнаха да ми крещят, че имотът е частен и нямам право да преминавам оттам“, сподели Ани. 
 
Господинът всъщност е инвеститорът Димитър Димитров, уточни Генева. 
 
„Аз съм представител на инвеститорите и това е частна урбанизирана земя. Оградена е с ограда, която е законосъобразна. 60 см е висока. Всички животински видове могат да преминават“, каза той. 
 
Въпросът на репортерката „а хората какъв вид са“ го разсмя. „Те са хора. Когато изградим палатките, ако в задния ви двор някой минава, вие няма как да сте спокойни. Достъпът е неограничен. Както се вижда плаж в имота нямаме. Трябва само да се заобиколи оградата и да се слезе на плажа. Правят го стотици хора на ден“, отговори Димитров.
 
Връзка с Алепу нямаме, уверява той.
 
„Бърза справка в Търговския регистър показва, че само преди 10 месеца „Алепу Вилидж“ променя собствеността на капитала и се създава Еко Кемп Парадайс“ ЕАД, на която вие сте управител“, контрира го Десислава Генева. 
 
„Ние се опитваме да направим нещо екосъобразно. Отвсякъде ни нападат и ни спират. Това тук е било нелегален къмпинг доста време. В момента там е пълно с кемпери и каравани, които не са санкционирани“, жалва се представителят на инвеститорите. 
 
„Нашата фирма не е дъщерна на „Алепу“. Това е изградено дружество. Аз съм негов представител и не правим нищо незаконно. Земята е урбанизирана. Не сме затворили и плажа“, добавя той.
 
Нямаме връзка с Алепу, повтори Димитър Димитров.
 
След като Генева го пита дали Търговският регистър лъже, той отговори с „не“ и добави, че имотът бил придобит от „Алепу Вилидж“, но нямало връзка между фирмите. 
 
Директорът на РИОСВ-Бургас инж. Зинка Стойкова пък съобщи, че са спрени всички действия на инвеститора. 
 
„Проверка бе извършена на 1 юли по постъпилото уведомление от „Еко Кемп Парадайс“. На место, за да видим какво се случва. Според уведомлението, ще бъдат изградени 15 обекта, палатки с ВиК и електрическо захранване. Предвижда се то да е на 500 метра от електропровод. Ще се изгражда площадкова канализационна мрежа с тръби. Видяхме на терен през кои имоти ще минава. Оказа се, че е през два частни и през общински, който е обявен за улица“, добави тя. 
 
„Обяснихме на управителят, че ще бъде трудно изграждането на обектите по този начин, защото в най-южният край на имота се предвижда един санитарен контейнер и още четири други, в които ще има мивки, душове, тоалетни“, заяви инж. Стойкова. 
 
„Нарушението е дотолкова, че сме определили процедура и тя по преценка за необходимостта от ОВОС, тъй като районът, в който се намираме не попада в защитена територия, но е в две защитени зони по директивата за местообитанията и за птиците“, добави тя.
 
„Поради тази причина се налага извършването на оценката за съвместимост, т.е. господинът на 2 юли е получил писмо с подпис от РИОСВ-Бургас, в което е упоменато какво трябва да извърши и започва изграждането без наше съгласие. Затова след сезиране от социалните мрежи, дойдохме проверка. Спрели сме всякакви дейности по изграждането на глемпинга до приключване на процедурите с краен окончателен акт и за установено административно нарушение“, подчерта шефът на екоинспекцията. 
 
На въпроса защо изгражда къмпинга без да са приключили процедурите, Димитров отговори, че имал писмо от Община Созопол, в което пишело, че не било необходимо да има разрешение за поставянето на 15 дървени декинга 
 
Нека да прочетем последното изречение от становището на общината, в което пише, че трябва да има положително становище от РИОСВ – Бургас, скастри го обаче инж. Зинка Стойкова.
 

Коментари